• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2008., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177410

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Krimināllikumā attiecībā uz bordeļu saimniekiem

Vēl šajā numurā

01.07.2008., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā

Ja bērns vai vecāki nepiekrīt patlaban noteiktajai obligātajai ārstēšanai no apreibinošo vielu atkarības, to varēs darīt, ja tam piekrīt bāriņtiesa, paredz Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas atbalstītie grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā pirms trešā, galīgā, lasījuma.

Bērns, kuram radušies psihiski vai uzvedības traucējumi, pats nespēj izvērtēt savu veselības stāvokli, bet, rodoties atkarībai, prioritāra kļūst apreibinošo vielu iegūšana, norāda Bērnu un ģimenes lietu ministrija, kas izstrādājusi minētos grozījumus.

Grozījumi paredz tiesības arī internātskolas direktoram pārmeklēt bērnu, ja ir aizdomas, ka viņam ir alkohols, narkotiskās, psihotropās vai toksiskās vielas, kas var apdraudēt paša internātskolas audzēkņa vai citu bērnu dzīvību vai veselību. Patlaban likums to atļauj darīt bērnu aprūpes iestādes un sociālās korekcijas izglītības iestādes vadītājiem, bērna aizbildnim vai arī audžuģimenei.

Saeima jau atbalstījusi priekšlikumu, ka bērns, kurš jaunāks par 16 gadiem, nedrīkstēs atrasties ārpus mājas viens pats no plkst. 22 vakarā līdz 6 no rīta. Pašlaik ir noteikts, ka bērns bez uzraudzības uz ielas nedrīkst atrasties nakts laikā, bet konkrētu laiku nosaka attiecīgā pašvaldība. Pēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas un Valsts policijas informācijas, daudzas pašvaldības savos saistošajos noteikumos nav noteikušas nakts laiku, tāpēc policijas darbiniekiem bieži vien nav tiesiska pamata aizturēt 16 gadus nesasniegušas personas.

Ņemot vērā, ka no šā gada 1.septembra visiem pirmo klašu skolēniem valsts apmaksās brīvpusdienas Ls 0,80 apmērā dienā, grozījumi paredz Ministru kabinetam noteikt kārtību, kā piešķirt un izlietot šos valsts budžetā paredzētos līdzekļus. Brīvpusdienas ir veids, kā atbalstīt ģimenes ar bērniem, nepiešķirot naudu tiešā veidā, bet novirzot to bērna vajadzībām neatkarīgi no vecāku mantiskā stāvokļa.

Likumprojektu “Grozījumi Bērnu tiesības aizsardzības likumā” trešajā, galīgajā, lasījumā izskatīs Saeimas 3.jūlija sēdē.

Saeimas preses dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!