• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par panākumiem Kioto protokolā nosprausto mērķu sasniegšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.2008., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177307

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts robežsardze: Par kārtību, kādā valsts robežu šķērso bērni

Vēl šajā numurā

27.06.2008., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par panākumiem Kioto protokolā nosprausto mērķu sasniegšanā

 

Eiropas Komisijas vides komisārs Stavrs Dimss 18.jūnijā izteica gandarījumu par daudzu dalībvalstu 2006.gadā gūtajiem panākumiem siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanā.

Eiropas Vides aģentūras sagatavotais pārskats par emisijām 2006.gadā, pēdējā gadā, par kuru pieejami pilnīgi dati, liecina, ka ES 15 no 2005.gada emisijas samazinājušās par 0,8%, un tas savukārt nozīmē, ka emisiju apjoms samazinājies par 2,7%, salīdzinot ar bāzes gadu (vairumā gadījumu tas ir 1990.gads).

Tas liecina, ka ES-15 ir uz pareizā ceļa, lai sasniegtu Kioto protokolā nospraustos mērķus – no 2008. līdz 2012.gadam saglabāt vidējo emisiju apjomu vismaz par 8% mazāku nekā bāzes gadā.

Komisārs S.Dimss teica: “Nesenie emisiju samazinājumi ES-15 valstīs vieš optimismu. Tomēr joprojām ir ļoti būtiski nekavējoties un pilnībā īstenot pieņemtās vai plānotās politiskās nostādnes. Dalībvalstīm tādēļ jāpieliek visas pūles, lai emisijas ierobežotu vai samazinātu.” Viņš piebilda: “Emisiju pieaugums vairumā ES-12 valstu to neveicina. Šīm valstīm jāpatur prātā, ka iepriekš gūtie panākumi te nelīdzēs. Pēc 2012.gada mūsu mērķi – samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas – būs kopīgi visai ES-27, tāpēc visām dalībvalstīm neatlaidīgi jācenšas tos īstenot.”

ES-15 emisiju samazinājums par 0,8% 2005. un 2006.gadā kontrastēja ar IKP pieaugumu par 2,8% minētajā laikposmā, tas nozīmē, ka ES guvusi jaunus panākumus, nošķirot emisijas no ekonomikas izaugsmes. Galvenie cēloņi emisiju samazinājumam – sasniedzot 34,9 milj. tonnu CO2 ekvivalenta – bija augstāka gaisa temperatūra, mazāk saražota slāpekļskābe, kura rada siltumnīcefekta gāzi slāpekļa oksīdu, un jaunu paņēmienu ieviešana, lai samazinātu slāpekļa oksīda emisijas adipīnskābes ražošanā.

ES-27 emisijas gadā samazinājās par 0,3% un veidoja 10,8% samazinājumu salīdzinājumā ar bāzes gadu, kas dažās valstīs nav 1990.gads, un 7,7% samazinājumu salīdzinājumā 1990.gadu. Šo kopējo samazinājumu 14 miljonu tonnu CO2 ekvivalenta apjomā var attiecināt uz slāpekļskābes ražošanas samazināšanos, emisiju samazinājumiem ķīmisko vielu ražošanā Francijā un Ungārijā un vispārēju gāzes un šķidrā kurināmā izmantojuma samazinājumu mājsaimniecībās.

Attiecībā uz ES-15 pastāvošajām tendencēm 2006.gada skaitļi apstiprina, ka lauksaimniecības un atkritumu apsaimniekošanas nozarē emisijas nepārtraukti samazinās. Dažos pēdējos gados ir stabilizējušās emisijas enerģētikas nozarē, bet rūpniecībā tās ir nedaudz samazinājušās. Taču transporta radītās emisijas pastāvīgi ir pieaugušas, un tas ir satraucoši.

ES-27 konstatējamas līdzīgas tendences kā ES-15, izņemot rūpnieciskos procesus, kur emisiju daudzums nedaudz palielinājies.

Datus savākusi Eiropas Vides aģentūra, un tie iesniegti Apvienoto Nāciju Organizācijas Vispārējai konvencijai par klimata pārmaiņām (UNFCCC).

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!