• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Īpašu uzdevumu ministrs - tiekoties ar reģionu pārstāvjiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.09.1999., Nr. 305/307 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17721

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas integrācijas padomes sēdi

Vēl šajā numurā

17.09.1999., Nr. 305/307

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Īpašu uzdevumu ministrs:

— tiekoties ar reģionu pārstāvjiem

Vakar, 16.septembrī, īpašu uzdevumu ministrs valsts pārvaldes un pašvaldību reformu lietās Jānis Bunkšs tikās ar reģionālās reformas koncepcijā iecerētā Zemgales reģiona rajonu — Jelgavas, Dobeles un Bauskas — padomju priekšsēdētājiem un izpilddirektoriem, kā arī ar Jelgavas domes priekšsēdētāju un izpilddirektoru.

Ministrs informēja tikšanās dalībniekus par reģionālās reformas koncepciju un aicināja izteikt ierosinājumus reģionālo pašvaldību likumprojektam. Viņš arī pastāstīja par secinājumiem, kas radušies, tiekoties ar Ziemeļlatgales, Dienvidlatgales, Rīgas un Rietumvidzemes reģionu rajonu padomju un lielo pilsētu domju priekšsēdētājiem un izpilddirektoriem.

Sanāksmē apspriests reģionālās koncepcijas uzdevums — izstrādāt vadlīnijas likumprojektam, reģionālās reformas mērķis — radīt priekšnoteikumus līdzsvarotai attīstībai visā valsts teritorijā, kā arī apspriestas reģionālo pašvaldību funkcijas.

Jelgavas domes priekšsēdētājs Uldis Ivans ierosināja reģionālo pašvaldību funkcijās iekļaut arī atbildību par reģionālajām kultūras un sporta iestādēm, paredzot šim mērķim arī atbilstošu finansējumu.

Īpašu uzdevumu ministrs Jānis Bunkšs vakar tikās arī ar reģionālās reformas koncepcijā paredzētā Ziemeļkurzemes reģiona rajonu pašvaldību un Ventspils domes vadītājiem.

Sanāksmes dalībnieki vēlējās noskaidrot paša Ventspils domes pārstāvja viedokli — cik lielā mērā Ventspils pilsēta ir gatava kļūt par Ziemeļkurzemes reģiona centru un Ventspils pilsēta ieinteresēta reģiona attīstībā.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Vītoliņš teica, ka pēdējās dienās plašsaziņas līdzekļos ir parādījušies apgalvojumi, ka Ventspils it kā gribētu sagrābt varu Ziemeļkurzemes reģionā.

"Mēs neko negribam, mums pietiek savu problēmu," teica J.Vītoliņš. "Mēs esam par 26 rajoniem, mēs negribam pievienot Ventspilij Tukumu, nedz arī pārdalīt Kuldīgu. Bet, ja ir svarīgi argumenti, ka reģionālā reforma ir jāveic, lai tiktu pie Briseles naudas, tad mēs esam par deviņu reģionu izveidi kā par mazāko ļaunumu. Mēs arī uzskatām, ka reģionālā reforma ir jāveic pietiekami straujā tempā, jo rajonu padomes ir palikušas bez funkcijām — tās atdotas vietējām pašvaldībām. Tātad — ja reforma ir jāveic, tad sēdīsimies beidzot pie kopēja galda un apspriedīsim to. To gan es pasaku, ka Ventspils pilsēta un Liepājas pilsēta nekad neatbalstīs 4+1 reģionu variantu."

J.Vītoliņš atzina, ka Ventspils pilsēta nav ieinteresēta reģionā, un vēlējās noskaidrot reģionālo budžetu finansu avotus.

J.Bunkšs prognozēja, ka līdz 2001. gadam būs skaidrība par akcīzes nodokļa naftas produktiem daļas un iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdali reģionālajām pašvaldībām, kā arī par valsts budžeta dotāciju tām.

Sanāksmes dalībnieki atbalstīja principu, ka reģionālās pašvaldības akcīzes nodokļa naftas produktiem daļu saņemtu tieši no Valsts kases bez Autoceļu direkcijas starpniecības.

J.Bunkšs sanāksmes dalībniekus informēja, ka ir ieplānotas konsultācijas ar ministrijām par funkciju un tām paredzētā finansējuma nodošanu reģionālajām pašvaldībām.

Dace Zvirbule,

ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!