• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem pensiju likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2008., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176907

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ikdienas darbiem 2008. gada 9.–13. jūnijā (kalendārs)

Vēl šajā numurā

17.06.2008., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem pensiju likumā

 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija izstrādājusi grozījumus pensiju likumā, kas paredz pagarināt priekšlaicīgās pensionēšanās iespēju, kā arī atcelt ierobežojumus pensiju indeksācijai un darba stāža piemaksām.

Komisijas priekšsēdētāja Aija Barča norāda, ka grozījumi Saeimā jāpieņem vēl pavasara sesijas laikā, tā dodot pensionāriem “ļoti skaidru un savlaicīgu signālu”, ka pozitīvas pārmaiņas pensiju jomā būs. Komisijas deputāti 11.jūnijā vienojās, ka grozījumus Saeimā virzīs steidzamības kārtā.

Grozījumu virzību atbalstījusi arī Latvijas Pensionāru federācija.

Ņemot vērā sociālos un ekonomiskos apstākļus, deputāti plāno par trim gadiem pagarināt priekšlaicīgās pensionēšanās termiņu, saglabājot pirmspensijas vecuma cilvēkiem iespēju doties pelnītā atpūtā divus gadus pirms īstā pensijas vecuma sasniegšanas. Patlaban likums nosaka, ka priekšlaicīgi pensionēties iespējams tikai līdz 2008.gada 1.jūlijam. Izstrādātās likuma izmaiņas paredz no nākamā gada piemaksas par darba stāžu maksāt neatkarīgi no pensijas apmēra. Šobrīd piemaksas saņem tikai tie, kuru pensija nav lielāka par 225 latiem. Pašreiz piemaksa noteikta 40 santīmu apmērā par katru līdz 1996.gadam nostrādāto gadu.

Saskaņā ar grozījumiem no 2009.gada, ņemot vērā inflācijas koeficientu, tiks indeksētas arī tās pensijas, kas pārsniedz 225 latus. Tas nodrošinās regulāru pensijas pieaugumu 13 tūkstošiem pensionāru, kuriem līdz šim pensijas apmērs bija nemainīgs. Patlaban pensijas līdz 150 latiem indeksē aprīlī un oktobrī, bet pensijas robežās no 150 līdz 225 latiem pārskata vienreiz gadā – oktobrī.

Grozījumi paredz tiesības politiski represētām personām ar vismaz 30 gadu darba stāžu pieprasīt vecuma pensiju piecus gadus ātrāk. Šādas tiesības likums patlaban paredz vecākiem, kas izaudzinājuši piecus bērnus vai aprūpējuši bērnu invalīdu, kā arī Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem.

Plānots, ka par grozījumu nodošanu komisijām Saeima lems 12.jūnija sēdē.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!