• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2008., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176904

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem pensiju likumā

Vēl šajā numurā

17.06.2008., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”

 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 10.jūnijā pirms 3.lasījuma atbalstīja grozījumus likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”. Tie paredz mazināt negodprātīgas rīcības iespējas darba devējiem, kā arī uzlabot vairāku iedzīvotāju grupu sociālo aizsardzību.

Saskaņā ar likumprojektu darba devēji veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas varēs precizēt tikai par iepriekšējo mēnesi, nevis par vairākiem gadiem, kā to pieļauj spēkā esošā kārtība. Izņēmuma gadījumus un precizēšanas kārtību noteiks Ministru kabinets.

Šī norma nereti izmantota ļaunprātīgi, deklarējot augstus ienākumus un lielas sociālās apdrošināšanas iemaksas, no kurām tiek aprēķināti un darbiniekiem izmaksāti lieli pabalsti, bet pēc pabalsta saņemšanas precizējot ienākumus uz minimāliem.

Lai mazinātu nelegālās nodarbinātības risku, darba devējam ziņas par darbinieku pieņemšanu un atlaišanu Valsts ieņēmumu dienestam būs jāsniedz divas reizes mēnesī, nevis vienu reizi, kā tas ir patlaban.

Plānots palielināt naudas sodu par darbinieka nodarbināšanu bez darba līguma. Tas paredzēts četrkāršā obligāto iemaksu apmērā no summas, kas izmaksāta personai kā atlīdzība par darbu. Patlaban sods ir trīskāršā apmērā no šīs summas.

Tāpat grozījumi paredz, ka nākamos piecus gadus netiks noteikti sociālās apdrošināšanas iemaksu griesti. Tas nozīmē, ka sociālās iemaksas būs jāveic no visiem ienākumiem. Patlaban sociālās iemaksas nav jāveic no ienākumiem, kas pārsniedz 29,6 tūkstošus latu gadā. Aprēķini liecina, ka likuma izmaiņas 2009.gadā sociālās apdrošināšanas budžetu papildinās par 59 miljoniem latu, bet izdevumi sociālās apdrošināšanas pakalpojumu nodrošināšanai pieaugs par 8,1 miljonu latu gadā.

No 2009.gada 1.janvāra invaliditātes riskam no valsts budžeta tiks apdrošinātas arī tās personas, kuras saņem maternitātes pabalstu, kopj bērnu līdz gada vecumam un saņem vecāku pabalstu, kā arī kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņem bērna kopšanas pabalstu. Šie grozījumi novērsīs risku, ka cilvēks varētu neiegūt tiesības uz invaliditātes pensiju.

Savukārt par paternitātes pabalsta saņēmējiem valsts no nākamā gada veiks sociālās apdrošināšanas iemaksas valsts pensiju apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai un apdrošināšanai pret bezdarbu. Patlaban valsts par jaunajiem tēviem paternitātes pabalsta saņemšanas laikā neveic sociālās iemaksas, kas nostāda viņus nevienlīdzīgā situācijā nekā mātes, kas saņem maternitātes pabalstu, un viņām šis laiks tiek ieskaitīts pensijas un bezdarba apdrošināšanas stāžā.

Likumprojektu trešajā, galīgajā lasījumā vēl jāizskata Saeimā.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!