• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Zviedriju tieslietās (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.1999., Nr. 304 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17682

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par studējošo kreditēšanu

Vēl šajā numurā

16.09.1999., Nr. 304

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Zviedriju tieslietās

Turpinājums no 1.lpp.

Latvijas un Zviedrijas tieslietu ministru preses konferencē 15.septembrī

Es ierosināju lielo tiesu datorizācijas projektu — kopumā četri miljoni latu ir nepieciešami, lai mēs pilnīgi pabeigtu, veidotu projektu ar apakšprogrammām, lai par katru noteiktu daļu uzņemtos atbildību kāda valsts institūcija atkarībā no savām iespējām un līdzdalības šajā projektā.

Tieslietu ministrs uzsvēra, ka tiesu sistēmas datorizācija, modernizācija, visas valsts informācijas saslēgšana vienotā tīklā mainīs arī tiesnešu uzskatus. Turklāt datoros vajadzētu būt arī juridiskajai literatūrai, lai tūlīt varētu papildināt lēmumus vai spriedumus ar argumentāciju. Tas ir viens sadarbības bloks. Otrs liels blokas jau tiek īstenots cietumu jomā — katram cietumam savs sadarbības partneris. Vēl jauns uzdevums — kā Tieslietu ministrija pārzina vai veic pārvaldi cietumu sistēmā. Te ietilpst gan personāla mācības, gan darbs ar ieslodzītajiem.

Tā kā Zviedrijas tieslietu ministre ir nākusi klajā ar iniciatīvu, kuras būtība ir izveidot Eiropas Savienībā noziedzības novēršanas un profilakses fondu, ticis pārrunāts, ka arī asociētās valstis varētu iesaistīties šajā projektā. Partneri no Latvijas būs Kriminoloģisko pētījumu centrs, bet vispirms jāpanāk šī fonda izveidošana ar visiem juridiskajiem nosacījumiem.

V.Birkavs turpināja: — Mēs pārrunājām sadarbību tiesu ekspertīžu jomā un vienojāmies par to (ko jau esam uzsākuši darīt), lai novērstu dublēšanos tiesu ekspertīžu sistēmā un koncentrētu palīdzību pareizajos virzienos. Es vēl šorīt pārliecinājos, ka vairākas iestādes cīnās par vienu un to pašu iekārtu un katra prasa līdzekļus. Tā ir izšķērdība, kas jānovērš nekavējoties

Mūsu ikdienas sadarbība ar zviedru kolēģiem iegūst precīzākas aprises; vēl ir vairākas citas ieceres. Uzsveru vēlreiz — mēs koncentrējamies tiesu sistēmas sakārtošanai, cietumu pārņemšanai, cietumu pārvaldes uzlabošanai un atkarībā no tā, kā izšķirsies liktenis par sabiedrības integrācijas programmu, vai to pārņems Tieslietu ministrija vai Izglītības un zinātnes ministrija, — risināsim jautājumu par sabiedrības integrāciju. Pārrunājām arī citas, piemēram, korupcijas apkarošanas un likumdošanas, problēmas.

Pēc tam abi ministri atbildēja uz žurnālistu jautājumiem. Piemēram, uz jautājumu, kas notiek valstī, kurā ir vāja, neattīstīta tiesu vara, abi ministri atzina, ka cilvēki tad nejūtas droši, ir mazaktīvi. V.Birkavs vēl piebilda, ka cilvēks gan var stāvēt uz divām kājām, bet valstij jābalstās uz četrām. Tiesu prestižs ir zems, ja cilvēkam ilgi jāgaida spriedums, turklāt tas nav pietiekami labi argumentēts. Tad zūd sabiedrības uzticība tiesai. Pozitīvi ir tas, ka jau šogad Tiesnešu mācību centram iedalīti līdzekļi no valsts budžeta, zināma summa, lai gan nepietiekama, piešķirta tiesu datorizācijai. Tiek domāts par tiesu ēku racionālāku izmantošanu un lētāku uzturēšanu.

Rita Belousova,

"LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!