• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides ministrs: Par ANO Orhūsas konvencijas valstu sanāksmi Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.06.2008., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176816

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņu kapitula paziņojums

Par Triju Zvaigžņu ordeņa piešķiršanu

Vēl šajā numurā

13.06.2008., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides ministrs: Par ANO Orhūsas konvencijas valstu sanāksmi Rīgā

No 11. līdz 13.jūnijam Rīgā notiek ANO Orhūsas konvencijas trešo pušu sanāksme, kurā piedalās augstas amatpersonas ganrīz no 50 valstīm. Vides ministrs Raimonds Vējonis uzsver, ka Orhūsas konvencija ir svarīgs instruments, lai nodrošinātu ikviena tiesības dzīvot labvēlīgā un veselībai nekaitīgā vidē. Fakts, ka šis vērienīgais pasākums notiek Rīgā ir ne tikai Latvijai atbildīgs pienākums, bet arī vienlaikus svarīgs notikums, jo tiek atzīmēti desmit gadi kopš konvencijas pieņemšanas.

ANO konvenciju “Par pieeju informācijai, sabiedrības dalību lēmumu pieņemšanā un iespēju griezties tiesu iestādēs saistībā ar vides jautājumiem” (Orhūsas konvenciju) Latvija kopā ar citām 38 pasaules valstīm un Eiropas Kopienu parakstīja Dānijas pilsētā Orhūsā 1998.gada jūnijā. Tas ir unikāls starptautisks vides līgums, kas nosaka valstu pienākumus garantēt sabiedrības tiesības uz vides informāciju, līdzdalību lēmumu pieņemšanā un tiesības vērsties tiesā, lai tādējādi tiktu sasniegts konvencijā izvirzītais mērķis “nodrošināt tagadnes un nākotnes paaudzei labvēlīgu vidi”.

Sanāksmes laikā paredzēts izvērtēt padarīto un iegūto pieredzi desmit gados kopš konvencijas pieņemšanas. Tāpat tiks izvērtēti nacionālie ziņojumi un apstiprināti Atbilstības komitejas secinājumi par sešu valstu pārkāpumiem konvencijas ieviešanā (tās ir Albānija, Armēnija, Kazahstāna, Lietuva, Turkmenistāna un Ukraina), kā arī vienoties par stratēģisko plānu, kurā būs noteikti nākamajos sešos gados sasniedzamie mērķi.

Vides ministrs R.Vējonis uzskata, ka konvencija ir ieviesusi būtiskas izmaiņas gan valsts, gan sabiedrības pārstāvju pieejā un domāšanā. Tā šo desmit gadu laikā ir nomainījusi pieņēmumu, ka viss, kas nav publiski paziņots, ir slepens, uz pieeju, ka vides informācija ir atklāta un publiski pieejama. Konvencija ir stiprinājusi sabiedrības pārstāvju un īpaši vides sabiedrisko organizāciju lomu vides aizsardzībā un vides lēmumu pieņemšanā.

R.Vējonis uzskata, ka, no vienas puses, sabiedrība daudz vairāk tiek iesaistīta jautājumu, kas skar vidi, apspriešanā un pieņemšanā. No otras puses, tās līdzdalība kļuvusi aktīvāka un kvalitatīvāka.

Forums beidzas šodien, 13.jūnijā, ar augsta līmeņa sanāksmi, ko atklāj Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze. Sanāksmē tiks pārrunāti konvencijas pušu sasniegumi, gūtā pieredze un nākotnes izaicinājumi konvencijas ieviešanā. Sanāksmes nobeigumā ministri un citi konvencijas pušu pārstāvji plāno vienoties par iepriekšējo gadu darbības rezultātiem, secinājumiem un nākotnes darbības prioritātēm, pieņemot Rīgas deklarāciju.

Orhūsas konvencijas pušu sanāksmes notiek, lai diskutētu par aktualitātēm, vienotos par tālāko rīcību un pieņemtu nepieciešamos lēmumus konvencijas darbības nodrošināšanai. Šogad sanāksmei dalību ir pieteikuši apmēram 400 dalībnieku no 50 valstīm. Sanāksmē piedalās gan valstis, kas ratificējušas Konvenciju (šobrīd 41 valsts), gan tās, kas tikai gatavojas to ratificēt, gan dažādas starptautiskas un nacionālas nevalstiskās organizācijas, starptautiskās starpvaldību un biznesa organizācijas.

 

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!