• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par darba laiku un darbinieku darba apstākļiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2008., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176701

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 10.jūnijā

Vēl šajā numurā

12.06.2008., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par darba laiku un darbinieku darba apstākļiem

Labklājības ministrija (LM) ir gandarīta par 10.jūnija naktī Luksemburgā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu panākto vienošanos par būtiskām darba tiesību direktīvām, par kurām diskusijas ES Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padomē noritēja jau vairākus gadus.

LM uzskata, ka grozījumu esošajā darba laika direktīvā un jaunas direktīvas par pagaidu darbinieku darba apstākļiem pieņemšana ļaus darba devējiem elastīgāk reaģēt uz darba tirgus vajadzībām, vienlaikus pievēršot lielāku uzmanību darbinieku interesēm un viņu veselībai un drošībai darbā.  

Labklājības ministrija kopumā pozitīvi vērtē sarežģītu diskusiju rezultātā noslēgto vienošanos, saskaņā ar kuru darba laika direktīvā paredzēts ietvert jaunas normas par ģimenes un darba dzīves saskaņošanu un saglabāt noteikumus par nedēļas maksimālo darba laiku. Vienlaikus paredzēts, ka darba laika direktīva arī turpmāk dalībvalstīm ļaus noteikt, ka darbinieki drīkst strādāt ilgāk, ja viņi to vēlas un ja par to vienojas sociālie partneri. LM uzsver, ka darba un ģimenes dzīves saskaņošanas veicināšanā būtiska loma ir tieši sociālajiem partneriem.

Latvijā sociālie partneri kopīgi jau ir izstrādājuši un popularizē vadlīnijas elastīgai darba laika organizācijai, lai sekmīgāk izmantotu pieejamos darbaspēka resursus.

LM pozitīvi vērtē arī vienošanos par pagaidu darbinieku darba apstākļu direktīvu. Paredzēts: ja vien sociālie partneri nevienosies citādi, tad jau no pirmās dienas pagaidu darbinieku tiesības būs tādas pašas kā citiem darbiniekiem tajā uzņēmumā, kurā viņi ir nosūtīti strādāt. Latvijā ir maz aģentūru, kuras piedāvā pagaidu darbinieku pakalpojumus, un nav īpaša regulējuma par pagaidu darbinieku darba apstākļiem, tāpēc direktīvas pieņemšana varētu veicināt šīs jomas pilnveidošanu.

Abu iepriekšminēto direktīvu pieņemšana vēl ir atkarīga no Eiropas Parlamenta nostājas. Kad direktīvas būs pieņemtas, tajās ietverto prasību ieviešana Latvijā notiks, vienojoties ar sociālajiem partneriem.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!