• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Akreditējas jauni vēstnieki Latvijas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.1999., Nr. 302/303 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17639

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akreditējas jauni vēstnieki Latvijas Republikā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

15.09.1999., Nr. 302/303

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Akreditējas jauni vēstnieki Latvijas Republikā

Vakar, 14. septembrī, Latvijas Republikas Valsts prezidentei Vairai Vīķei–Freibergai savu akreditācijas vēstuli iesniedza Kanādas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks

Pīters MakKellars (Peter McKellar)

K1.JPG (19236 BYTES) Akreditācijas ceremonijā, uzrunājot Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu, Kanādas vēstnieks Pīters Makkelars teica:

— Jūsu ekselence!

Man ir liels gods pasniegt jums savu akreditācijas rakstu, stājoties Kanādas vēstnieka Latvijā amatā, kā arī mana priekšgājēja atsaukuma rakstu. Es ļoti priecājos, ka būšu pirmais Kanādas vēstnieks, kurš rezidēs Latvijā.

Mūsu valstu attiecību sākums meklējams gadu desmitiem tālā pagātnē, Tautu Savienības laikos. Un tās uz daudziem gadiem bija jo stingrāk iezīmējusi Latvijas neatkarības apspiešana kopš traģiskajām Otrā pasaules kara dienām. Kā jūs ļoti labi zināt, šajā tumšajā laikā mana valsts guva arī negaidītu labumu — tūkstošiem latviešu, kā arī igauņu un lietuviešu bēgļu ierašanos Kanādā. Viņu klātbūtne bagātināja Kanādas sabiedrību kulturāli un intelektuāli, un, pateicoties viņiem, mēs iepazinām un sākām cienīt latviešu rakstura zīmīgākās īpašības — drosmi, noteiktību un atklātību. Šodien līdz ar Latvijas suverenitātes atjaunošanu mums ir liels prieks par to, ka daļa Kanādas latviešu tagad varējusi atgriezties savā zemē, lai dotu ieguldījumu tās politiskajā un ekonomiskajā atjaunotnē.

Pēdējā gadu desmitā kanādieši ar lielu interesi un simpātijām ir sekojuši Latvijas ļoti sekmīgajiem politiskajiem un ekonomiskajiem pārkārtojumiem. Mēs esam arī pārliecināti, ka atjaunošanās process nav viegls. Lai pārvarētu iepriekšējo 60 gadu pagātnes politisko, sociālo un ekonomisko mantojumu, nepieciešams skaidrs mērķu redzējums un noteiktība, bet dažkārt arī iecietība un savaldība. Mana valsts ir apņēmusies palīdzēt Latvijai tās atjaunotās demokrātijas cementēšanā, stabilitātes un ilgstoša visas Latvijas tautas uzplaukuma nodrošināšanā. Mēs ceram, ka īpašie projekti, ko mēs esam varējuši piedāvāt, kaut arī tie ir visai parasti, būs jums noderīgi. Ja tie un citi tiem līdzīgi projekti apmierinās jūsu vajadzības, mēs tos turpināsim.

Turpinājums — 6.lpp.

Vakar, 14. septembrī, Latvijas Republikas Valsts prezidentei Vairai Vīķei–Freibergai savu akreditācijas vēstuli iesniedza Dānijas Karalistes ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks

Ole Haralds Lisborgs (Ole Harald Lisborg)

D1.JPG (24604 BYTES) Akreditācijas ceremonijā, uzrunājot Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu, Dānijas vēstnieks Ole Haralds Lisborgs teica:

— Jūsu ekselence prezidentes kundze!

Man ir patiešām liels prieks un liels gods būt ieceltam par Dānijas vēstnieku Latvijā.

Kopš mūsu ierašanās šeit mana sieva un es esam no visiem izjutuši ļoti siltu attieksmi. Mēs šeit izjūtam īpašas ļoti siltas attiecības, kas vieno mūsu tautas. Tuvību, kas balstās kopīgajās vēsturiskajās saknēs un mūsu kopīgajā vērtību sistēmā , ko iezīmē miers, brīvība, demokrātija, uzplaukums un cieņa pret cilvēka tiesībām.

Godbijībā atzīstot Latvijas dramatisko vēsturi, Dānija vienlaikus apbrīno ārkārtīgi straujo jūsu zemes attīstību, kas kopš neatkarības atgūšanas vērojama daudzos aspektos. Mēs ar apbrīnu esam vērojuši arī milzu centienus, ko savas valsts attīstībai veltījuši dažādi Latvijas sabiedrības slāņi.

Pēc mūsu domām, Latvija ir uz pareizā ceļa, tuvojoties savam mērķim kļūt par pilntiesīgu Rietumeiropas struktūru locekli. Jūs varat būt pārliecināti, ka Dānija turpinās sniegt Latvijai palīdzību šajos centienos. Dānija dalās ar jums vēlmē iespējami ātrāk sagaidīt Latvijas iestāšanās procesa noslēgumu.

Ciešās saites starp mūsu valstīm ietver arī tirdzniecību un investīcijas. Mūsu komercattiecībās vērojama ļoti pozitīva attīstība. Aizvien intensīvāka kļūst Latvijas un Dānijas privātā sektora sadarbība. Esmu cieši pārliecināts, ka šīs iespējas tiks izmantotas arī turpmāk.

Taču ģeopolitiski apskati vai komerciāli vērtējumi nav vienīgais būtiskais mūsu attiecību raksturotājs. Pēdējos desmit gados daudzkārt palielinājušies personīgie kontakti starp latviešiem un dāņiem. Ik dienu risinās daudzi populāri notikumi un ne tikai kultūras laukā vien, daudzas svarīgas tikšanās apliecina patiešām ciešu starptautisko sadarbību.

Turpinājums — 6.lpp.

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!