• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par elektroniskās identitātes izmantošanu visā Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.06.2008., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176372

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontrole: Par Veselības ministrijas 2007.gada finanšu revīziju

Vēl šajā numurā

05.06.2008., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par elektroniskās identitātes izmantošanu visā Eiropā

 

30.maijā Eiropas Komisija iepazīstināja ar pilotprojektu, kas nodrošinās valstu elektroniskās identitātes (eID) sistēmu pārrobežu atzīšanu un vienkāršos piekļuvi sabiedriskajiem pakalpojumiem 13 dalībvalstīs. ES iedzīvotāji izmanto apmēram 30 miljonus valsts eID karšu, lai piekļūtu sabiedriskajiem pakalpojumiem, piemēram, pieteiktos sociālā nodrošinājuma sistēmās un pieprasītu bezdarbnieka pabalstu vai iesniegtu nodokļu deklarāciju. Pēc Komisijas projekta īstenošanas ES iedzīvotāji varēs apliecināt identitāti un izmantot valsts elektroniskās identitātes sistēmas (paroles, ID kartes, PIN kodus utt.) visā ES, ne vien savā valstī. Paredzēts saskaņot un savienot esošās sistēmas, nevis izveidot jaunas. Projekts ilgs trīs gadus. Tam piešķirts 10 miljonu eiro finansējums no Eiropas Komisijas un līdzvērtīgs ieguldījums no partneriem.

“Elektroniskās identitātes sistēmas vēl nav pietiekami izstrādātas, lai ES iedzīvotāji pilnībā varētu izmantot mobilitātes piedāvātās iespējas, teica Viviena Redinga, informācijas sabiedrības un plašsaziņas komisāre. “Izmantojot valstu eID sistēmu attīstību un veicinot elektronisko identitāšu savstarpējo atzīšanu starp dalībvalstīm, šis projekts mūs virza soli tuvāk netraucētai kustībai starp ES valstīm – priekšrocībai, ko eiropieši gaida no vienotā Eiropas tirgus bez robežām.”

Tiešsaistes sabiedriskie pakalpojumi Eiropas Savienībā strauji attīstās. Beļģijas taksometra vadītājs tiešsaistē var sagatavot un iesniegt nodokļu deklarāciju, bet Igaunijas medmāsa datorā var apskatīties tiesības uz pensiju. Taču šīs iespējas nedarbojas, ja iedzīvotāji ar vienas valsts izdotu karti vēlas piekļūt citas valsts pakalpojumiem.

Eiropas Komisija 13 no 27 dalībvalstīm (Apvienotā Karaliste, Austrija, Beļģija, Francija, Igaunija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande, Portugāle, Slovēnija, Spānija, Vācija un Zviedrija) un Īslande (kas ar ES ir noslēgusi Eiropas Ekonomikas zonas līgumu) centīsies saskaņot dažādu valstu elektroniskās identitātes sistēmas, lai panāktu to atzīšanu ārpus valsts robežām. Projektā paredzēti vairāki pārrobežu pilotprojekti, kuru pamatā būs pašreizējās valstu sistēmas. Ievērojamā mēroga un dinamikas dēļ projekts pārvarēs tradicionālos ierobežojumus un sekmēs dažādu valstu elektronisko identitāšu savstarpējo atzīšanu. Izstrādātos risinājumus un projekta komandas gūto pieredzi varēs izmantot visas valstis, arī tās, kas pilotprojektā nepiedalās.

Jaunais risinājums neaizstās pašreizējās valstu sistēmas, bet ļaus iedzīvotājiem droši izmantot elektronisko identifikāciju un risināt administratīvus jautājumus sabiedriskās iestādēs, savā datorā vai – optimālajā variantā – no jebkuras mobilās ierīces. Piemēram, students varēs reģistrēties citas valsts universitātē ar savas valsts elektronisko identitāti. Daži pārrobežu pakalpojumi darbojas jau šobrīd, piemēram, Beļģijas portāls, kurā ārvalstu uzņēmumi var reģistrēties, lai pieņemtu darbā Zviedrijas pilsoņus. Pēc projekta īstenošanas to varēs izdarīt ar savas valsts elektroniskās identitātes karti.

Īpaši svarīgi piekļūt sabiedriskajiem pakalpojumiem visā ES ir iedzīvotājiem, kas regulāri ceļo ES iekšienē darba vai studiju dēļ vai dodoties atvaļinājumā, un šādi tiks veicināta darbinieku mobilitāte Eiropā.

ES Konkurētspējas un jauninājumu programmas mērķis ir Eiropas uzņēmumu konkurētspējas veicināšana. Tajā ietilpst IST politikas atbalsta programma, kuras uzmanības centrā ir jauninājumu un konkurētspējas sekmēšana, panākot, ka iedzīvotāji, uzņēmumi un iestādes plaši un optimāli izmanto IST.

Šis eID projekts ir liela mēroga izmēģinājuma programma – to virza iesaistītās valstis, un tās mērķis ir nodrošināt pārrobežu piekļuvi IST pakalpojumiem, kas jau patlaban darbojas valsts, reģionālajā vai vietējā līmenī. Projekta pamatā ir esošās sistēmas, kurām jānosaka kopējās specifikācijas, ko var attīstīt tālāk un panākt kopēju vienošanos, tā, lai dažādas valstu sistēmas varētu savstarpēji sazināties un mijiedarboties, ļaujot iedzīvotājiem un uzņēmumiem pilnībā izmantot vienotā tirgus sniegtās priekšrocības.

Projekta nosaukums ir STORK (Secure idenTity acrOss boRders linKed). Tajā paredzēts ieviest elektroniskās identitātes atzīšanu ES mērogā, un tādējādi uzņēmumi, iedzīvotāji un ierēdņi varēs izmantot savas valsts elektronisko identitāti visās dalībvalstīs. Projektā tiks testēti daži lietderīgākie eID pakalpojumi, nosakot kopējos parametrus, pēc kuriem var izstrādāt dalībnieku dažādo eID sistēmu savstarpējo atzīšanu. Projekta rezultāti būs pieejami arī citām valstīm.

Šomēnes Komisija sāka vēl vienu liela mēroga izmēģinājuma programmu, pēc kuras ieviešanas Eiropas uzņēmumi elektroniski varēs piedalīties publiskā iepirkuma konkursos visā Eiropā (sk. IP/08/785).

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!