• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Eiropas vienotā darba tirgus izveidi pētniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.06.2008., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176370

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par elektroniskās identitātes izmantošanu visā Eiropā

Vēl šajā numurā

05.06.2008., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Eiropas vienotā darba tirgus izveidi pētniekiem

 

Eiropas Komisija savā paziņojumā “Labāka karjera un lielāka mobilitāte: Eiropas partnerība pētniekiem” vēlas izveidot partnerību ar dalībvalstīm, kuras mērķis būtu nodrošināt vajadzīgo cilvēkresursu pieejamību, lai zināšanās balstītā Eiropas ekonomikā veicinātu zinātnes un tehnoloģiju ieguldījumu.

Eiropa saskaras ar visā pasaulē pieaugošu konkurenci cīņā par talantīgāko pētnieku piesaisti, kā arī ar demogrāfiskās situācijas izmaiņu saistītām problēmām. Partnerības mērķis ir saskaņot un veiksmīgāk koncentrēt atsevišķu dalībvalstu pūliņus. Kopīga prioritāra rīcība varētu Eiropas Savienību padarīt par piesaistošāku pētniekiem, kā arī nodrošināt tiem iespēju mobilāk pārvietoties starp valstīm, iestādēm un starp akadēmisko un privāto sektoru. Galvenās rīcības jomas ir šādas: pastāvīga jaunu darbinieku pieņemšana, mobilo pētnieku sociālā nodrošinājuma un pensiju vajadzību apmierināšana, pievilcīgu nodarbinātības un darba apstākļu nodrošināšana, kā arī rūpes par to, lai pētniekiem būtu atbilstošas prasmes un apmācība.

ES zinātnes un pētniecības komisārs Janežs Potočniks paziņoja: “Ja mēs vēlamies sasniegt Eiropas vērienīgākos mērķus, kas izvirzīti Lisabonas stratēģijā, un par realitāti padarīt Eiropas pētniecības telpu, mums ir jādod iespēja izpausties mūsu izcilo pētnieku potenciālam. Pārāk daudziem neatkarīgiem pētniekiem jāgaida pārāk ilgi, lai tie varētu pilnībā sevi veltīt šai nodarbei. Šādu situāciju veicina novecojuši valsts tiesību akti un prakse. Mūsu mērķis ir nodrošināt “piekto brīvību”– zināšanu brīvību, kurā studenti, zinātnieki, un augstskolu mācībspēki gūtu priekšrocības no Eiropas darba tirgus un varētu jebkurā viņu karjeras posmā atrast darba iespējas dažādās iestādēs, nozarēs un valstīs. Pašlaik aktuāls ir jautājums, vai Eiropa ilgtermiņā var palikt un tālāk attīstīties kā pasaules līmeņa vieta pētniecībai un attīstībai.”

Daudzās dalībvalstīs publiskajā sektorā vēl aizvien pārāk mazu daļu aizņem konkurenci veicinoša pētnieku pieņemšana darbā. Jauniem pētniekiem bieži vien tiek piedāvāts noslēgt īstermiņa darba līgumu un paaugstinājums amatā bieži vien ir saistīts nevis ar pienākumu izpildes kvalitāti, bet gan ar darba stāžu. Daudzi pētnieki turklāt iegūst tradicionālu akadēmisku izglītību, kas nesagatavo viņus modernās, uz zināšanām balstītās ekonomikas vajadzībām, kurā aizvien svarīgāki kļūst sakari starp rūpniecību un sabiedriskām pētniecības iestādēm. Šodienas pētnieki var saskarties ar vajadzību pārzināt intelektuālo īpašumu, vadīt daudznozaru projektus vai nodibināt paši savu uzņēmumu.

Partnerībai vajadzētu apņemties līdz 2010.gada beigām sasniegt jūtamu progresu šādās jomās:

• pētniecības iestādēs pastāvīgi nodrošināt iespēju pieņemt darbā pētniekus no visas Eiropas;

• apmierināt mobilo pētnieku sociālā nodrošinājuma un papildu pensiju vajadzības;

• nodrošināt piesaistošākus nodarbinātības un darba apstākļus, proti, izdevīgākus līguma noteikumus, algas un tālākās karjeras iespējas;

• nodrošināt pētniekiem iespēju iegūt vajadzīgās prasmes, lai zināšanas pārvērstu rezultātos, tostarp izveidojot stiprāku saikni starp augstākās izglītības iestādēm un nozares pārstāvjiem.

Saskaņotas darbības šajās jomās starp Komisiju un dalībvalstīm līdz ar atjaunotu rīcību saistībā ar pašreizējām iniciatīvām (piemēram, Eiropas hartu par pētniekiem un Rīcības kodeksu par pētnieku pieņemšanu darbā) palīdzētu radīt reāli funkcionējošu Eiropas darba tirgu pētniekiem. Tas darba tirgū līdzsvarotu piedāvājumu un pieprasījumu pēc pētniekiem, veicinātu produktivitātes palielināšanos, pateicoties atbilstošākai amata vietas piemeklēšanai, uzlabotu zināšanu nodošanu un veicinātu izcilības centru izveidošanu visā ES. Tas arī radītu labākus starptautiskos sakarus koppētījumiem un pētījumu rezultātu izmantošanai ekonomikā, kā arī palīdzētu radīt piesaistošākus nosacījumus rūpnieciskiem ieguldījumiem izpētē.

Partnerības pirmā posma nobeigumā 2010.gadā tiks vispārīgi novērtēta situācija un partnerības rīcību rezultāti un tiks apsvērta vajadzība pēc turpmākas ES rīcības, lai risinātu konkrētus neatrisinātos jautājumus.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!