• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas delegācija, uzturoties oficiālā vizītē Kanādā un tiekoties ar tās augstākajām amatpersonām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2008., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176181

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apmeklējot bērnunamu "Ilga"

Vēl šajā numurā

03.06.2008., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas delegācija, uzturoties oficiālā vizītē Kanādā un tiekoties ar tās augstākajām amatpersonām

 

Oficiālās vizītes laikā Kanādā Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un Saeimas delegācija tikās ar Kanādas Senāta priekšsēdētāju Noelu A.Kinsellu, Pārstāvju palātas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Kevinu Sorensonu, valdības līderi Pārstāvju palātā Pīteru Loanu, Senāta Enerģijas, apkārtējās vides un dabas resursu komitejas priekšsēdētāju senatoru Tomiju Banksu, Senāta Sociālo lietu, zinātnes un tehnoloģijas komisijas priekšsēdētāja vietnieku senatoru Džozefu Keonu un citām amatpersonām.

Sarunā ar Senāta priekšsēdētāju N.A.Kinsellu tika apspriestas iespējas intensificēt abu valstu divpusējo sadarbību, īpaši izglītības un ekonomikas jomā. G.Daudze sarunā ar N.A.Kinsellu atbalstīja ieceri paredzēt speciālus finanšu līdzekļus savstarpējai studentu un mācību spēku apmaiņai, ko plānots pārrunāt ar Kanādas augstāko izglītības iestāžu asociācijas pārstāvjiem. Tika uzsvērts, ka jāpaplašina sadarbība starp abu valstu ostām, kā arī pārrunāta iespēja veidot kopīgu transportēšanas un loģistikas koridoru, kas savienotu Kanādu ar Ziemeļeiropu, izmantojot Latvijas priekšrocības un pieredzi tranzīta jomā. Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Kanādas parlamentu loceklis Sergejs Dolgopolovs norādīja uz iespējām izmantot “Zīda ceļa” tranzīta maršrutu.

Sarunā ar Kanādas parlamenta Pārstāvju palātas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju K.Sorensonu pārrunāta abu valstu iesaiste starptautiskajā misijā Afganistānā. K.Sorensons ļoti augstu novērtēja Latvijas ieguldījumu šajā operācijā, kas apliecina Latvijas kā uzticama sabiedrotā nozīmi Ziemeļatlantijas aliansē. Latvijai un Kanādai ir kopīgi uzskati par nepieciešamību sniegt atbalstu demokrātijas un Transatlantiskās integrācijas procesā Ukrainai un Gruzijai. Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Kanādas parlamentu priekšsēdētāja Vaira Paegle aicināja veidot trīspusējos projektus pieredzes nodošanai šīm valstīm.

Saeimas delegācija apmeklēja Kanādas Nacionālās bibliotēkas un arhīvu glabātavu, kas ir viena no modernākajām pasaulē. Tikšanās laikā ar bibliotēkas direktoru Īanu Vilsonu Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone informēja par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu. Abas puses vienojās par ciešāku sadarbību starp Latvijas un Kanādas arhīviem un nacionālajām bibliotēkām, kā arī par iespēju šajā arhīvā uzglabāt latviešu kopienas Kanādā uzkrātos fondus.

Tikšanās laikā ar valdības līderi pārstāvju palātā P.Loanu Latvijas puse atkārtoti pateicībās par Kanādas valdības lēmumu noteikt bezvīzu režīmu Latvijas pilsoņiem. Saeimas deputāti norādīja, ka Latvija ir gatava noslēgt investīciju aizsardzības un veicināšanas līgumu, kas būtiski uzlabotu iespējas attīstīt abu valstu ekonomisko sadarbību.

Saeimas delegācija piedalījās arī 28.Baltiešu vakarā Kanādas parlamentā, ko organizē Baltijas valstu federācija Kanādā sadarbībā ar Kanādas parlamentu. Saeimas priekšsēdētājs G.Daudze un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess bija šā pasākuma īpašie viesi.

Saeimas priekšsēdētājs savā uzrunā pateicās Kanādas iedzīvotājiem un tās valdībām par atbalstu Latvijai, uzņemot Latvijas bēgļus pēc Otrā pasaules kara, atbalstot Latvijas neatkarības centienus un kā pirmajai no G7 valstīm atjaunojot diplomātiskās attiecības ar Latviju. “Latvija ir pateicīga latviešu, lietuviešu un igauņu kopienām Kanādā par to, ka tās visus okupācijas gadus uzturēja dzīvu Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas ideju.”

Vizītes laikā delegācija apmeklēja arī Otavas Kardioloģijas institūtu un Kanādas Nacionālo bibliotēku un arhīvu, kā arī viesojās Toronto un Otavas latviešu namos, kur notika tikšanās ar latviešu kopienas pārstāvjiem.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!