• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas sadarbību ar Lielbritānijas bruņotajiem spēkiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.1999., Nr. 300/301 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17614

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas zemkopību pārgrozību krustcelēs

Vēl šajā numurā

14.09.1999., Nr. 300/301

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas sadarbību ar Lielbritānijas bruņotajiem spēkiem

XX.JPG (31835 BYTES) Sadarbība ar britu bruņotajiem spēkiem Latvijas valstij sākās jau Brīvības cīņu laikā. Līdz ar brīvības atgūšanu un Latvijas aizsardzības spēku atjaunošanu deviņdesmito gadu sākumā Lielbritānija daudz darījusi mūsu virsnieku un instruktoru apmācībā, kā arī intensīvi piedalījusies dažādu programmu īstenošanā. Lieli nopelni šo profesionālo un draudzīgo attiecību izveidošanā saistās ar Lielbritānijas militārā atašeja Latvijā pulkveža Naidžela Lenga vārdu.

1994. gadā toreizējais Lielbritānijas aizsardzības ministrs Malkolms Rifkins, ieradies mūsu valstī, apmeklēja Nacionālo aizsardzības akadēmiju (NAA) un uzdāvināja Goda zobenu, uz kura paneļa katrā jauno virsnieku izlaidumā tiek iegravēts labākā kadeta vārds.

Ar to briti simboliski vēlējās mums parādīt ceļu, ka armijas atjaunošana jāsāk ar jaunu virsnieku mācīšanu, ka armijas nākotne būs viņu rokās. Un tā šai programmai briti veltījuši vienu no lielākajām uzmanībām, gan veidojot angļu valodas mācību sistēmu, gan apmainoties ar instruktoriem. Pirms nedēļas N.Lengs bija klāt, kad NAA sveica un ar pateicības vārdiem uz britu salām aizvadīja majoru Čemberu un virsseržantu Kolinsu, kuri divus mēnešus Ādažu poligonā un akadēmijā pasniedza britu taktikas kursus akadēmijas virsniekiem. Atvadīšanās bija sirsnīga. Tikpat sirsnīgi Aizsardzības ministrijā mūsu bruņoto spēku vadība atvadījās no Lielbritānijas militārā atašeja pulkveža Naidžela Lenga, kurš pēc piecu gadu darba Latvijā dodas uz citu dienesta vietu.

Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (attēlā pa kreisi) Naidželam Lengam (attēlā pa labi) pasniedza LR AM apbalvojumu "Aizsardzības ministra Atzinības goda zīme" par ieguldījumu Latvijas aizsardzības struktūru izveidošanā un attīstībā, vairāku Latvijas un Lielbritānijas aizsardzības programmu veicināšanā un koordinēšanā, kā arī par aktīvu piedalīšanos ārvalstu militāro atašeju korpusa izveidošanā un tā darbībā.

N.Lengs pateicās, sacīdams, ka pēc Anglijas apbalvojumiem viņam tas ir pirmais ārvalsts apbalvojums.

Ģ.V.Kristovskis pasniedza latvisku dāvanu un ziedus arī N.Lenga kundzei kā pateicību par ieguldījumu dažādās kultūras programmās.

Andris Kļaviņš

Autora foto

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!