• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Savienības Ministru padome: Par Eiropas ārlietu, drošības un aizsardzības politiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2008., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176103

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dabas aizsardzības pārvalde: Par kompensācijām īpaši aizsargājamās dabas teritorijās

Vēl šajā numurā

30.05.2008., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Savienības Ministru padome: Par Eiropas ārlietu, drošības un aizsardzības politiku

 

26.maijā Briselē notika Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes (VLĀAP) sanāksme, kurā piedalījās ārlietu ministrs Māris Riekstiņš. VLĀAP ietvaros notika arī ES dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksme, kurā piedalījās aizsardzības ministrs Vinets Veldre, un attīstības sadarbības ministru sanāksme, kurā Latviju pārstāvēja Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Maija Manika.

VLĀAP sanāksmes sākumā ārlietu ministri bez diskusijām apstiprināja mandātu sarunu sākšanai ar Krieviju par jauno Eiropas Savienības un Krievijas Partnerības un sadarbības līgumu, tādējādi apliecinot, ka līdz šim paustās dalībvalstu iebildes ir pienācīgi atspoguļotas sarunu mandātā un tam pievienotajos pielikumos.

Apstiprinātais mandāts sarunām ar Krieviju aptver visas iespējamās sadarbības jomas un sarunu laikā dod iespēju pievērsties visiem Latvijai svarīgajiem jautājumiem.

VLĀAP vispārējo lietu sesijā dalībvalstis vienojās par 19. un 20.jūnija Eiropadomes sanāksmes darba kārtību, kurā ir iekļauti tādi svarīgi jautājumi kā Lisabonas līguma ieviešana, klimata un enerģētikas tiesību aktu pakete, pārtikas cenu kāpums, austrumu dimensijas paplašināšana Eiropas kaimiņattiecību politikā, Rietumbalkāni, ES progress tūkstošgades mērķu sasniegšanā.

VLĀAP ārējo attiecību sesijā notika viedokļu apmaiņa par Gruziju, īpašu uzmanību pievēršot jautājumiem par 21.maija parlamenta vēlēšanu norisi un rezultātiem, kā arī Gruzijas un Krievijas attiecībām. Padome atzinīgi novērtēja, ka, neraugoties uz pastāvošajiem izaicinājumiem, vēlēšanas kopumā noritēja atbilstoši starptautiskajiem standartiem, bet vienlaikus pauda bažas par saspīlējuma pieaugumu Gruzijas un Krievijas attiecībās. Piedaloties viedokļu apmaiņā, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš aicināja ES būt aktīvākai, atbalstot Gruzijas prezidenta piedāvātās miera iniciatīvas, sniedzot nepieciešamo palīdzību Gruzijai demokrātisku reformu īstenošanā un veicinot tādu jautājumu risināšanu kā vīzu atvieglojumu ieviešana un tirdzniecības liberalizācija.

Jautājumā par Pasaules tirdzniecības organizāciju (PTO) Eiropas Komisijas komisārs Pīters Mandelsons informēja ārlietu ministrus par pašreizējo situāciju PTO daudzpusējās tirdzniecības liberalizācijas sarunās. ES ārlietu ministri apmainījās viedokļiem par 19. un 20.maijā izplatītajiem lauksaimniecības un rūpniecības preču tirgus pieejas sarunu tekstiem, kā arī turpmāko PTO Dohas attīstības sarunu procesu.

Tāpat ES ārlietu ministri apsprieda situāciju Serbijā pēc parlamenta un vietējo pašvaldību vēlēšanām 11.maijā, pārrunāja jautājumus par situāciju Tuvajos Austrumos. VLĀAP ārējo attiecību sesijā uzmanība tika pievērsta arī pašreizējai politiskajai, drošības un humanitārajai situācijai Āfrikā – Somālijā un Zimbabvē. Jautājumā par Irāku notika ES dalībvalstu diskusija par Eiropas Savienības ieguldījumu Irākā, kā arī par 29.maijā Stokholmā notiekošo Zviedrijas, ANO un Irākas kopīgi organizēto ikgadējo konferenci par Nolīguma īstenošanu.

VLĀAP laikā Zviedrijas un Polijas ārlietu ministri sniedza prezentāciju par Eiropas kaimiņattiecību politiku saistībā ar nepieciešamību padziļināt attiecības ar ES austrumu kaimiņvalstīm.

VLĀAP laikā ārlietu ministri kopīgā sesijā ar aizsardzības ministriem diskutēja par Eiropas drošības un aizsardzības politiku (EDAP), pārrunājot šobrīd notiekošās EDAP misijas un operācijas. Gatavojoties 12.jūnija Parīzes konferencei par atbalstu Afganistānai, ES dalībvalstu aizsardzības un ārlietu ministri apmainījās viedokļiem par esošo situāciju un nepieciešamo atbalstu Afganistānai, īpaši uzsverot nepieciešamību pēc ANO koordinētas un stratēģiski saskaņotas sadarbības starp starptautiskajiem palīdzības sniedzējiem. Tāpat ministri atbalstīja pārskatīto ES vadlīniju par bērniem un bruņotajiem konfliktiem pieņemšanu.

ES aizsardzības ministri VLĀAP ietvaros izskatīja jautājumus par Eiropas Aizsardzības aģentūru, Eiropas drošības un aizsardzības politiku – ES operācijām Rietumbalkānos un Āfrikā, kā arī militārajām spējām.

26.maija vakarā Briselē VLĀAP ietvaros ES attīstības sadarbības ministri pārrunāja jautājumus par bērnu tiesību veicināšanu un aizsardzību ES ārējās darbībās – attīstības un humanitārajos jautājumos, īpašu akcentu liekot uz jautājumu par bērnu darba izskaušanu.

ES dalībvalstu pārstāvji pārrunāja aktuālos jautājumus saistībā ar palīdzības sniegšanu Birmai/Mjanmai, atzīstot, ka ir jāturpina strādāt ar Birmas/Mjanmas varas iestādēm, lai atvieglotu humānās palīdzības piegādi un ļautu starptautiskajiem humānās palīdzības sniedzējiem piedalīties palīdzības sadalē.

VLĀAP ietvaros notiekošā attīstības sadarbības ministru sanāksme turpinājās 27.maijā, kad tika apspriesti jautājumi par ES ieguldījumu Tūkstošgades mērķu sasniegšanā, gatavojoties ANO augsta līmeņa pasākumam par Tūkstošgades attīstības mērķiem Ņujorkā šā gada 25.septembrī, kā arī notika diskusija par Ekonomiskās partnerības līgumiem starp Eiropas Savienības un Āfrikas, Karību jūras un Klusā okeāna reģiona valstīm.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!