• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Kopienas dibināšanas līguma saistību izpildi Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.2008., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175403

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Amerikas Savienoto Valstu vēstnieku Latvijā

Vēl šajā numurā

16.05.2008., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Kopienas dibināšanas līguma saistību izpildi*

 

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš:

 

Pamatojoties uz Ministru kabineta 2006.gada 31.janvāra sēdes protokola Nr.6 35.§ 5.punktu un saskaņā ar nozaru ministriju sniegto informāciju, Tieslietu ministrija ir aktualizējusi informāciju par nepārņemtajām Eiropas Savienības direktīvām. Ievērojot Ministru kabineta 2006.gada 16.maija noteikumu Nr.405 “Latvijas Republikas nostājas projekta Eiropas Kopienas dibināšanas līguma pārkāpuma procedūras ietvaros sagatavošanas, saskaņošanas un apstiprināšanas kārtība” 5.2.apakšpunktā noteikto, informatīvajā ziņojumā sniegta informācija par pret Latvijas Republiku uzsāktajām pārkāpumu procedūrām, kā arī sniegts situācijas vērtējums ar priekšlikumiem turpmākajai rīcībai.

 

1. Situācija direktīvu pārņemšanā

Salīdzinot ar iepriekšējo situāciju, kad Tieslietu ministrija 2008.gada 29.janvārī Ministru kabineta locekļus iepazīstināja ar līdzīga rakstura ziņojumu, nepārņemto direktīvu skaits ir palielinājies par trim direktīvām un šobrīd sastāda 25 Eiropas Savienības direktīvu pārņemšanas deficītu.

No informatīvā ziņojumam pievienotā nepārņemto direktīvu saraksta izriet, ka bez iepriekš minētajām vēl ir pavisam 50 direktīvas, kuru pārņemšanas termiņa iestāšanās sagaidāma nākotnē – tuvāko trīs gadu laikā. Kaut arī šo direktīvu pārņemšanas beigu termiņš vēl nav pienācis, ministrijas tiek aicinātas veikt nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu savlaicīgu Eiropas Savienības direktīvu pārņemšanu un tādējādi varētu izvairīties no jaunu pārkāpumu procedūru uzsākšanas pret Latvijas Republiku.

Nepārņemto direktīvu sadalījums pa nozaru ministrijām ir šāds:

• Ekonomikas ministrija – 7 direktīvas, no kurām 4 direktīvu pārņemšanas termiņš jau iestājies;

• Finanšu ministrija – 16 direktīvas, no kurām 7 direktīvu pārņemšanas termiņš jau iestājies;

• Iekšlietu ministrija – 4 direktīvas, no kurām 3 direktīvu pārņemšanas termiņš jau iestājies;

• Izglītības un zinātnes ministrija – 2 direktīvas ar iestājušos pārņemšanas termiņu;

• Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts – 1 direktīva ar iestājušos pārņemšanas termiņu;

• Aizsardzības ministrija – 1 direktīva, kuras pārņemšanas termiņš vēl nav iestājies;

• Labklājības ministrija – 2 direktīvas, kuras pārņemšanas termiņš vēl nav iestājies;

• Satiksmes ministrija – 8 direktīvas, kuras pārņemšanas termiņš vēl nav iestājies;

• Tieslietu ministrija – 5 direktīvas, no kurām 3 direktīvu pārņemšanas termiņš jau iestājies;

• Veselības ministrija – 6 direktīvas, no kurām 3 direktīvu pārņemšanas termiņš jau iestājies;

• Vides ministrija – 11 direktīvas, no kurām vienai direktīvai pārņemšanas termiņš jau ir iestājies;

• Zemkopības ministrija – 10 direktīvas, kuru pārņemšanas termiņš vēl nav iestājies.

Informatīvā ziņojuma pielikumā pievienota Eiropas Savienības Ģenerālsekretariāta sagatavotā informācija par direktīvu pārņemšanas situāciju Eiropas Savienības dalībvalstīs, kas tiek publiskota reizi divos mēnešos.

Salīdzinot ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, Latvijas šobrīd atrodas 4.vietā direktīvu pārņemšanas ranga tabulā (situācija 2008.gada 7.aprīlī).

Salīdzinot ar iepriekš publiskotajiem rezultātiem:

• 2007.gada 3.jūlijā Latvija ieņēma 4.vietu;

• 2007.gada 6.oktobrī Latvija atradās 6.vietā;

• 2007.gada 26.novembrī Latvija atradās 9.vietā;

• 2008.gada 11.februārī Latvija atradās 4.vietā.

 

2. Informācija par pret Latvijas Republiku uzsāktajām pārkāpumu procedūrām

Par 12 direktīvu neieviešanu vai ieviešanu nacionālajā tiesību sistēmā nepienācīgā kārtā Eiropas Komisija pret Latvijas Republiku ir uzsākusi Eiropas Kopienu dibināšanas līguma 226.pantā paredzēto pārkāpumu procedūru. Tas ir par 2 direktīvām vairāk, salīdzinot ar situāciju 2008.gada 29.janvārī. Pavisam kopā pret Latviju sākta 41 pārkāpuma procedūra, kas atrodas procesa sākuma stadijā – saņemta formāla vēstule. Lielākajā daļā gadījumu Latvijas Republika Eiropas Komisijā jau iesniegusi savas atbildes – Ministru kabinetā apstiprinātas nostājas. Vairumā gadījumu pārkāpumi uzsākti par nesavlaicīgu valsts izpildes pasākumu paziņojumu nesniegšanu Eiropas Komisijai (laikus nepieņemtiem nacionālajiem tiesību aktiem direktīvu pārņemšanai).

Kas attiecas uz pārkāpuma procedūru lietām argumentētā atzinuma stadijā, tās pavisam šobrīd kopā ir deviņas un tās ir šādas:

1. Pārkāpums Nr.2006/2123 par to, ka Latvijas Republika savos tiesību aktos nav pilnībā un pienācīgi ieviesusi Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 7.marta direktīvas 2002/21/EK par kopējiem reglamentējošiem noteikumiem attiecībā uz elektronisko komunikāciju tīkliem un pakalpojumiem (pamatdirektīva) 7.panta 3. un 4.punktu, jo Latvijas Republikas nacionālie tiesību akti neparedz, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai jāpaziņo par plānotajiem pasākumiem, uz kuriem attiecas Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 7.marta direktīvas 2002/19/EK par piekļuvi elektronisko komunikāciju tīkliem un ar tiem saistītām iekārtām un to savstarpēju savienojumu (piekļuves direktīva). Turklāt Latvijas Republikas nacionālie tiesību akti pienācīgi nereglamentē iespējamās sekas, kādas var būt plānoto pasākumu paziņošanai attiecībā uz lēmuma pieņemšanu par elektroniskā sakara komersanta ar būtisku ietekmi tirgū noteikšanu. Nostāja šajā pārkāpuma procedūras lietā ir apstiprināta 2007.gada 14.augusta Ministru kabineta sēdē (prot.Nr.45; 29.§) un iesniegta Eiropas Komisijā. Minētās Ministru kabineta sēdes protokollēmums paredz Satiksmes ministrijai sadarbībā ar Ekonomikas ministriju sagatavot likumprojektu “Grozījumi Elektronisko sakaru likumā”, lai nodrošinātu direktīvas pilnīgu pārņemšanu, saistībā ar kuru dotā pārkāpuma procedūra uzsākta. Minētais likumprojekts sagatavots izskatīšanai 2008.gada 17.janvāra Valsts sekretāru sanāksmē.

2. Pārkāpums Nr.2006/2253 par to, ka Latvijas Republika nav izpildījusi savus pienākumus saskaņā Padomes 2000.gada 29.jūnija direktīvas 2000/43/EK, ar ko ievieš vienādas attieksmes principu pret personām neatkarīgi no rasu vai etniskās piederības 3.panta 1.punktu. Nostāja šajā pārkāpuma procedūras lietā ir apstiprināta 2007.gada 14.augusta Ministru kabineta sēdē (prot.Nr.45; 28.§) un iesniegta Eiropas Komisijā. Lai nodrošinātu direktīvas pilnīgu pārņemšanu, nepieciešams pieņemt likumprojektu “Grozījumi Civillikumā”, likumprojektu “Pacientu tiesību likums”, likumprojektu “Grozījums likumā “Par sociālo drošību””, likumprojektu “Fizisko personu saimnieciskās darbības likums”, kas iesniegti izskatīšanai Saeimā, kā arī likumprojektu “Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”.

3. Pārkāpums Nr. 2006/223, kur Eiropas Komisija ir norādījusi, ka Latvijas Republika ir ieviesusi un saglabājusi pilsonības nosacījumu notāriem, kā arī to, ka Latvijas Republika nav izpildījusi saistības, kas izriet no Eiropas Kopienas dibināšanas līguma (turpmāk – Līgums), jo īpaši ar Līguma 43. un 45. pantu, un Padomes 1988.gada 21.decembra Direktīvu 89/48/EEK par vispārēju sistēmu augstākās izglītības diplomu atzīšanai (turpmāk – Direktīva Nr.89/48/EEK), kura atcelta ar 2007.gada 20.oktobri un aizstāta ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2005.gada 7.septembra Direktīvu 2005/36/EK par profesionālo kvalifikāciju atzīšanu par pilsonības priekšnosacījumu atcelšanu notāriem. Nostāja šajā pārkāpuma procedūras lietā ir apstiprināta 2008.gada 18.decembrī Ministru kabineta sēdē (prot.Nr.70; 56.§) un iesniegta Eiropas Komisijā. Nostājā tika norādīts, ka Latvija neatzīt šo pārkāpumu, kā arī sniegts detalizēts pamatojums tam, ka nav pārkāpti Eiropas Komisijas norādītie tiesību akti.

4. Pārkāpums Nr.2007/0446 par to, ka Latvijas Republika vēl joprojām nav veikusi (visus) pasākumus attiecībā uz Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 21.aprīļa direktīvas 2004/39/EK, kas attiecas uz finanšu instrumentu tirgiem un ar ko groza Padomes Direktīvas 85/611/EEK un 93/6/EEK un Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2000/12/EK un atceļ Padomes Direktīvu 93/22/EEK, prasību ieviešanu nacionālajā likumdošanā, kas saskaņā ar tās 70.panta 1.daļu bija jāīsteno (vēlākais) līdz 2007.gada 31.janvārim, un katrā gadījumā nav informējusi Eiropas Komisiju par šiem pasākumiem. Nostāja šajā pārkāpuma procedūras lietā ir apstiprināta 2007.gada 14.augusta Ministru kabineta sēdē (prot.Nr.45; 34.§) un iesniegta Eiropas Komisijā. Lai pārkāpumu novērstu, 2007.gada 4.oktobrī ir pieņemts un Eiropas Komisijai paziņots likums “Grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā”.

5. Pārkāpums Nr.2006/2379, kur Eiropas Komisija norāda, ka Latvija savā nacionālajā tiesību sistēmā nav ieviesusi Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 16.decembra direktīvu 2002/91/EK par ēku energoefektivitāti. Nostājā, kas šajā pārkāpuma lietā ir apstiprināta 2007.gada 11.decembra Ministru kabineta sēdē (prot.Nr.69; 65.§) un iesniegta Eiropas Komisijā, Latvija, atzīstot nepieciešamību pieņemt nepieciešamos nacionālos tiesību aktus, ir apņēmusies minētās direktīvas prasības ieviest līdz 2008. gada 1. jūnijam.

6. Pārkāpums Nr.2007/0451 par to, ka Latvijas Republika vēl joprojām nav veikusi (visus) pasākumus attiecībā uz Komisijas 2006.gada 10.augusta direktīvas 2006/73/EK, ar ko īsteno Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2004/39/EK attiecībā uz ieguldījumu sabiedrību organizatoriskām prasībām un darbības nosacījumiem un jēdzienu definīcijām minētās direktīvas mērķiem, prasību ieviešanu nacionālajā likumdošanā, kas saskaņā ar tās 53.panta 1.daļu bija jāīsteno (vēlākais) līdz 2007.gada 31.janvārim, un katrā gadījumā nav informējusi Eiropas Komisiju par šiem pasākumiem. Nostāja šajā pārkāpuma procedūras lietā ir apstiprināta 2007.gada 14.augusta Ministru kabineta sēdē (prot.Nr.45; 35.§) un iesniegta Eiropas Komisijā. Lai pārkāpumu novērstu, 2007.gada 4.oktobrī ir pieņemts un Eiropas Komisijai paziņots likums “Grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā”.

7. Pārkāpums Nr.2007/0452, kur Eiropas Komisija norāda, ka Latvija savā nacionālajā tiesību sistēmā nav ieviesusi Padomes 2006.gada 20.novembra direktīvu 2006/100/EK, ar ko pielāgo dažas direktīvas personu pārvietošanās brīvības jomā saistībā ar Bulgārijas un Rumānijas pievienošanos. Nostājā, kas šajā pārkāpuma lietā ir apstiprināta 2007.gada 11.decembra Ministru kabineta sēdē (prot.Nr.69; 72.§) un iesniegta Eiropas Komisijā, Latvija norāda, ka visi nepieciešamie tiesību akti minētās direktīvas pārņemšanai ir pieņemti un paziņoti Eiropas Komisijai. Līdz ar to pārkāpums ir novērsts.

8. Pārkāpums Nr.2007/0109, kur Eiropas Komisija norāda, ka Latvija savā nacionālajā tiesību sistēmā nav ieviesusi Eiropas Parlamenta un Padomes 2003.gada 15.jūlija Direktīvu 2003/58/EK, ar ko Padomes Direktīvu 68/151/EEK groza attiecībā uz atklātības prasībām dažāda veida uzņēmējsabiedrībām. Lai nodrošinātu direktīvas pārņemšanu tika sagatavoti grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”, kas 2008.gada 6.martā tika pieņemti Saeimā 3.lasījumā un ir spēkā no 2008.gada 9.aprīļa. Papildus ir izstrādāts likumprojekts “Grozījumi Komerclikumā” un likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Nostājas projekts tiks apstiprināts tuvākajā Ministru kabineta sēdē.

9. Pārkāpums Nr.2007/2301, kur Eiropas Komisija norāda, ka Latvija savā nacionālajā tiesību sistēmā nav ieviesusi Direktīvu 2006/32/EK par enerģijas galapatēriņa efektivitāti un energoefektivitātes pakalpojumiem un ar ko atceļ padomes direktīvu 93/76/EEK. Argumentētais atzinums no Eiropas Komisijas tika saņemts 2008.gada 4.aprīlī. Nostājas projektu atbildīgā ministrija izstrādās un iesniegs apstiprināšanai Ministru kabinetā divu mēnešu laikā.

Saistībā ar pārkāpumu procedūrām Eiropas Komisija ir izplatījusi paziņojumu par rezultātiem Eiropas Kopienas tiesību aktu piemērošanā. Šajā ziņojumā Eiropas Komisija norāda, ka pārkāpumu izskatīšanas procesam ir būtiska loma Eiropas Savienības tiesību aktu pareizā piemērošanā. Nepieciešamība pēc pārkāpumu procedūrām ir jāsamazina ar preventīvu pasākumu palīdzību, kas savukārt uzlabotu pārkāpumu lietu efektīvu pārvaldi un izskatīšanu. Pārkāpuma procedūras tiks sadalītas pēc prioritātēm, kas nozīmēs, ka Komisija dažas lietas izskatīs ātrāk un intensīvāk nekā citas.

Par prioritāti tiks noteikta to pārkāpumu izskatīšana, kas ir saistīta ar vislielākajiem riskiem un jūtami ietekmēs iedzīvotājus un komersantus, kā arī pārkāpumiem, kuru pastāvēšanu ir apstiprinājusi Eiropas Kopienu tiesa. Prioritārie pasākumi būs šādi:

1. Valsts pasākumu nepaziņošana par direktīvu transponēšanu vai citu pasākumu nepildīšana saistībā ar paziņošanu;

2. Eiropas Savienības tiesību aktu pārkāpšana, ieskaitot neatbilstības gadījumus, kas rada principiālas problēmas vai īpaši ilgstoši, negatīvi ietekmē iedzīvotājus, piemēram, pārkāpumi saistībā ar Eiropas Kopienu dibināšanas līguma pamatprincipu piemērošanu un regulu un direktīvu galveno nosacījumu piemērošanu;

3. Eiropas Kopienu tiesas spriedumi, kas nosaka pārkāpumu esību, neievērošanu.

 

3. Situācijas vērtējums un priekšlikumi turpmākai rīcībai

Vērtējot pašreizējo situāciju direktīvu pārņemšanā, joprojām jāatzīst, ka vēl joprojām ir 7 direktīvas, kurām bija jābūt pārņemtām 2004.gadā un 2006.gadā, taču tās vēl joprojām nav pārņemtas. 10 direktīvām bija jābūt pārņemtām līdz 2007.gadam un savukārt 8 direktīvām bija jābūt pārņemtām līdz 2008.gada aprīlim.

Maijā ir jābūt pārņemtām 7 jaunām direktīvām, bet atbilstoši šim informatīvajam ziņojumam, par atsevišķām direktīvām ministrijas vēl joprojām apzina un izvērtē normatīvos aktus, kuros būs jāpārņem direktīvu prasības.

Tāpat negatīvi vērtējams fakts, ka vēl aizvien ir 10 nepārņemtas direktīvas, par kurām jau uzsāktas pārkāpuma procedūras par to, ka Latvija nav izpildījusi uzņemtās saistības un nav veikusi šo direktīvu pārņemšanu savā nacionālajā tiesību sistēmā.

Tāpēc, lai turpmāk izvairītos no jaunu pārkāpumu procedūru uzsākšanas pret Latvijas Republiku un sekmētu savlaicīgu Eiropas Kopienas dibināšanas līgumā noteikto saistību izpildi, Tieslietu ministrija ir sagatavojusi Ministru kabineta protokollēmuma projektu, ar kuru atbildīgajām institūcijām tiek uzdots noteiktajā termiņā veikt nepieciešamos valsts izpildes pasākumus, kas saistīti ar to jaunpieņemto direktīvu pārņemšanu nacionālajā tiesību sistēmā, kuru pārņemšanas termiņa iestāšanās vēl sagaidāma nākotnē (attiecībā uz tiesību aktu projektiem, kas vēl nav izsludināti valsts sekretāru sanāksmē).

 

 

* Ministra informatīvais ziņojums “Par Latvijas kā Eiropas Savienības dalībvalsts Eiropas Kopienas dibināšanas līguma saistību izpildi” Ministru kabineta 2008.gada 6.maija sēdē

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!