• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas celtniecību Kultūras ministre Helēna Demakova. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2008., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175312

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents, atrodoties darba vizītē Izraēlas Valstī un tiekoties ar citu valstu vadītājiem

Vēl šajā numurā

15.05.2008., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas celtniecību*

 

Kultūras ministre Helēna Demakova:

Informatīvais ziņojums sagatavots, izpildot Latvijas Republikas Ministru kabineta 15.04.2008. sēdes protokola Nr.24 55.§ 2.punktā minēto uzdevumu – Kultūras ministrijai pirms līguma noslēgšanas ar piegādātāju apvienību “Nacionālā būvkompāniju apvienība” par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas būvdarbiem iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par LNB ēkas būvdarbiem.

Līgums par LNB ēkas būvdarbiem izstrādāts saskaņā ar Starptautiskās inženierkonsultantu federācijas (FIDIC – Fédération Internationale Des Ingénieurs-Conseils) izstrādātajiem Būvniecības darbu līguma noteikumiem (FIDIC Sarkanā grāmata).

FIDIC Būvniecības darbu līguma noteikumi ir starptautiski atzīti dokumenti celtniecības projektu īstenošanai, tie tiek plaši pielietoti starptautiskajā būvniecībā un FIDIC līgumu prasības tiek pieņemtas par labu praksi būvniecībā arī Latvijā realizējamiem projektiem. FIDIC dalībnieki ir 75 valstu profesionālās organizācijas, to vidū Latvijas Inženierkonsultantu asociācija (LIKA), kas ir pilntiesīgs FIDIC biedrs kopš 2004.gada.

Ņemot vērā, ka pastāv vairākas FIDIC līguma noteikumu tulkotās versijas, kā arī to, ka LIKA ir FIDIC biedrs, LNB ēkas būvdarbu līguma noteikumi izstrādāti, piemērojot LIKA 2006. gadā tulkoto un izplatīto Būvniecības darbu līguma noteikumu versiju.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas būvdarbu līgums, ņemot vērā FIDIC specifiku, sastāv no Līguma vienošanās, FIDIC Sarkanās grāmatas Vispārīgiem noteikumiem un Speciālajiem noteikumiem, kā arī pielikumiem.

Līguma vienošanās satur līdzēju vienošanos par darījuma – LNB būvdarbu – būtiskajām sastāvdaļām, FIDIC Sarkanās grāmatas Vispārīgie noteikumi reglamentē vispārīgus būvniecības pamatjautājumus, savukārt Speciālie noteikumi ir īpaši LNB ēkas būvdarbu nodrošināšanai individuāli izstrādātas līguma normas.

 

Informācija par LNB ēkas būvdarbu līguma noteikumiem

1. Pasūtītājs

Saskaņā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas likuma 4.pantu Pasūtītājs ir Kultūras ministrija (turpmāk – Pasūtītājs). Atbilstoši Ministru kabineta 12.04.2005. noteikumu Nr.249 “Valsts aģentūras “Jaunie “Trīs brāļi”” nolikums” 2.1.punktam un 3.1.punktam LNB ēkas būvniecību organizē un nodrošina kultūras ministra pārraudzībā esošā valsts aģentūra “Jaunie “Trīs brāļi””.

 

2. Galvenais būvuzņēmējs

Ņemot vērā Latvijas Republikas Ministru kabineta 15.04.2008. protokollēmumā Nr.24 55.§ noteikto, līgums par LNB ēkas būvdarbiem tiek slēgts ar piegādātāju apvienību “Nacionālā būvkompāniju apvienība”, ko veido juridiskās personas AS “RBSSKALS”, SIA “Skonto Būve” un SIA “Re & Re” (turpmāk – Galvenais būvuzņēmējs). Šī piegādātāju apvienība līdz būvdarbu līguma noslēgšanai tiks reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā kā pilnsabiedrība.

 

3. Akceptētā līguma summa

Sarunu procesā tika panākta vienošanās LNB ēkas būvdarbus veikt par 135 302 440 latiem (ar pievienotās vērtības nodokli) (turpmāk – Akceptētā līguma summa), tajā skaitā pirmā posma (nulles cikla) būvdarbus – par 19 022 455 latiem.

Līguma summa atbilstoši līguma noteikumiem līguma izpildes laikā var tikt koriģēta šādu apstākļu dēļ:

• cenu indeksācijas (inflācijas vai deflācijas) un ar to saistīto izmaksu izmaiņu rezultātā;

• uzmērot un novērtējot izpildīto būvdarbu apjomu.

Būvdarbu uzmērīšanas rezultātā Pasūtītājs pieņem un maksā par faktiski padarītiem darbiem, piemērojot tāmē noteiktās likmes un vienības cenas. Ar šādu metodiku Pasūtītājs izslēdz jebkuru būvprojektā un Galvenā būvuzņēmēja piedāvājumā norādīto būvdarbu apjomu novērtējumu neatbilstību reālai situācijai.

Ar sarunu procesā panākto cenu ir iepazīstinātas Latvijas būvniecības nozares profesionālās organizācijas, tai skaitā Latvijas Būvinženieru savienība, Latvijas Inženierkonsultantu asociācija u.c., kas piedāvātās būvdarbu izmaksas atzinušas par pamatotām. Pēc profesionālo organizāciju vērtējuma, LNB ēkas tehniskajā projektā objektīvu iemeslu dēļ ir noteikti sarežģīti un augstvērtīgi risinājumi, un noteiktā līguma summa ir atbilstoša esošai tirgus situācijai būvniecības jomā.

Līgumam ir pievienots Pasūtītāja akceptētā LNB ēkas būvdarbu apjomu saraksts un izmaksu aprēķini (būvdarbu tāme), kas ir līguma neatņemama sastāvdaļa un sastāv no 52 lokālām tāmēm, 33 kopsavilkuma tāmēm, LNB ēkas būvdarbu nulles cikla (pirmā posma) un LNB ēkas būvdarbu virszemes cikla (otrā posma) koptāmēm un būvniecības koptāmes.

Informatīvā ziņojuma pielikumā pievienota būvniecības koptāme (Pielikums).

 

4. Būvdarbu laiks

LNB ēkas būvdarbus paredzēts veikt trīs gadus un atbilstoši Ministru kabineta 20.02.2008 rīkojumam Nr.79 “Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecību” LNB projekts tiek īstenots divos posmos:

• LNB ēkas būvdarbu nulles cikls (pirmais posms) – 2009.gada septembris;

• LNB ēkas būvdarbu virszemes cikls (otrais posms) – 2011.gada jūlijs.

Atbilstoši Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un līguma noteikumiem LNB ēkas būvdarbu garantijas periods pēc LNB ēkas nodošanas ekspluatācijā ir divi gadi. LNB ēka pēc tās nodošanas ekspluatācijā tiek ierakstīta zemesgrāmatā uz valsts vārda Kultūras ministrijas personā.

 

5. Izmaksu izmaiņas inflācijas (sadārdzinājuma) rezultātā veicamās korekcijas

Ministru kabineta 20.02.2008. rīkojumā Nr.79 “Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecību” tika noteikta LNB būvdarbu izmaksu sadārdzinājuma aprēķināšanas kārtība, paredzot būvniecības izmaksu sadārdzinājumu aprēķināt reizi ceturksnī atbilstoši Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem par būvniecības izmaksu izmaiņām.

Vispārējais princips, kas tiks pielietots, akceptējot sadārdzinājumu, ir tāds, ka Galvenajam būvuzņēmējam būs jāpierāda Pasūtītājam izmaksu izmaiņu pamatotība. Pieņemot un apstiprinot Galvenā būvuzņēmēja būvdarbu laikā izpildītos darbus, reizi ceturksnī 36 dienu laikā pēc kalendārā ceturkšņa beigām tiek koriģēta pieņemto darbu vērtība saskaņā ar šādu formulu:

ΔSn = (ΔLn + ΔMn + ΔEn ) + (ΔLn × Nsoc.nod) + (ΔLn + ΔMn + ΔEn ) × q

Līgumā tiek definēts bāzes periods, kas ir gada kalendārais ceturksnis, kurā tiek noslēgts būvdarbu līgums. Bāzes cenas L0, M0, E0 ir Galvenā būvuzņēmēja piedāvājumā dotās tiešās izmaksas izmaksu elementiem (resursu pamatgrupām) attiecīgi – darbaspēkam, materiāliem, mehānismiem.

Koriģēšanas perioda indeksi BnL, BnM, BnE ir CSP oficiālie būvniecības izmaksu indeksi attiecīgi darbaspēkam, materiāliem, mehānismiem koriģēšanas periodā. CSP pēc pieprasījuma izziņas veidā izsniedz konkrēta perioda būvniecības izmaksu indeksu vērtības attiecībā pret pieprasītāja norādītu bāzes periodu. Koriģēšanas periodi ir bāzes ceturksnim sekojošie gada kalendārie ceturkšņi līdz būvdarbu pabeigšanai, ieskaitot.

ΔLn = L0×BnL – L0

Korekcija darbaspēka izmaksām

ΔMn = M0×BnM – M0

Korekcija materiālu izmaksām

ΔEn = E0×BnE – E0

Korekcija iekārtu izmaksām

Nsoc.nod

Likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteiktā

darba devēja sociālās apdrošināšanas iemaksas likme

q

Galvenā būvuzņēmēja piedāvājumā norādītā

virsizdevumu norma (koeficients)

 

Gadījumā, ja būvniecības izmaksu indeksi būs negatīvi, tad Galvenajam būvuzņēmējam apmaksājamās summas saskaņā ar iepriekš minēto aprēķinu metodiku tiks samazinātas.

 

6. Būvdarbu veikšana, vadība un uzraudzība

Galvenais būvuzņēmējs LNB ēkas būvdarbus veic atbilstoši Pasūtītāja izsniegtam būvprojektam, saskaņotiem būvdarbu apjomiem un izmaksu aprēķiniem, Pasūtītāja un inženiera apstiprinātai programmai, kas ietver būvniecības kārtību, procedūras, sistēmas, metodiku u.tml., kā arī Pasūtītāja norādījumiem. Galvenais būvuzņēmējs ir atbildīgs par veikto darbu atbilstību Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, tajā skaitā Latvijas būvnormatīviem.

Atbilstoši FIDIC Būvniecības darbu līguma noteikumiem būvdarbu līguma izpildes laikā tehnisko jautājumu risināšanai Pasūtītāju pārstāvēs Pasūtītāja izraudzīts inženieris, kas LNB ēkas būvdarbu laikā veiks būvuzraudzību atbilstoši būvniecību reglamentējošiem aktiem, kā arī uzmērīs, novērtēs un saskaņos ikmēneša izpildīto būvdarbu apjomus un izmaksas. Lai izvēlētos augsti kvalificētu inženieri, Pasūtītājs starptautiska konkursa kārtībā piesaista pieredzējušu būvniecības projektu vadības un būvuzraudzības uzņēmumu.

 

7. Samaksas kārtība

Pasūtītājs maksājumus par izpildītajiem būvdarbiem veic, nepārsniedzot Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai noteikto finansējumu likumā “Par valsts budžetu 2008.gadam” un uzkrājumu Kultūras ministrijas kontā Valsts kasē. Turpmākajā periodā (2009.–2011.gads) maksājumi par izpildītajiem darbiem tiks veikti, nepārsniedzot Latvijas Republikas Ministru kabineta 15.04.2008. sēdes protokola Nr.24 55.§ lēmumā paredzēto valsts budžeta ilgtermiņa sadalījumu pa gadiem apmēru:

2009.gadam – 29 251 066 latus;

2010.gadam – 38 486 051 latu;

2011.gadam – 49 784 673 latus;

2012.gadam – 23 478 210 latus.

Līgums paredz, ka, sākot būvdarbus, Galvenajam būvuzņēmējam tiek maksāts avansa maksājums 5 000 000 latu apmērā, kā arī Pasūtītājs būvdarbu laikā var veikt papildu avansa maksājumus, izvērtējot Galvenā būvuzņēmēja avansa pieprasījuma pamatojumu.

Ikmēneša maksājumi saskaņā ar līgumu tiek veikti tikai par kvalitatīvi izpildītiem un inženiera akceptētiem būvdarbiem 14 dienu laikā. Veicot ikmēneša maksājumus, Pasūtītājs ietur 10% no izpildīto darbu vērtības, kas kalpo kā Galvenā būvuzņēmēja saistību papildu nodrošinājums. Maksimālā ieturējumu summa nepārsniedz 5% no Akceptētās līguma summas.

Ja inflācijas (sadārdzinājuma) rezultātā būs jāpalielina vai – negatīva indeksācijas koeficienta gadījumā – jāsamazina Akceptētā līguma summa, par šo situāciju tiks informēts Ministru kabinets un Finanšu ministrija.

 

8. Atbildība

FIDIC izstrādātie Būvniecības darbu līguma noteikumi paredz precīzu ar līguma saistīto risku sadalījumu starp līdzējiem.

Galvenā Pasūtītāja atbildība par būvdarbu līgumā ietverto saistību pārkāpumu vai neizpildi ir saistīta ar būvdarbu vai maksājumu aizkavēšanu. Ja Pasūtītāja vai tā personāla, tajā skaitā inženiera, darbības vai bezdarbības dēļ Galvenajam būvuzņēmējam tiek kavēta būvdarbu izpilde vai rodas papildu izmaksas, būvuzņēmējam ir tiesības saņemt būvdarbu termiņa pagarinājumu, kā arī radīto izmaksu atlīdzību. Ja Pasūtītājs neveic izpildīto un pieņemto būvdarbu apmaksu 14 dienu laikā, Galvenajam būvuzņēmējam ir tiesības pieprasīt līgumsodu 0,5% no laikā nesamaksātās summas par katru kavējuma dienu.

Ja Galvenais būvuzņēmējs kavē būvdarbu pabeigšanas termiņu, tajā skaitā LNB ēkas nulles cikla būvdarbu pabeigšanas termiņu, Pasūtītājam ir tiesības ieturēt līgumsodu 50 000 latus dienā no būvdarbu izpildes termiņa kavējuma dienas.

Jebkura maksājamā līgumsoda apmērs tiek ierobežots un nepārsniedz 10% no Akceptētās līguma summas.

Galvenā būvuzņēmēja izpildīto darbu kvalitāti kontrolē šī ziņojuma 6.punktā norādīts piesaistīts inženieris. Saskaņā ar līguma noteikumiem Pasūtītājs apmaksā tikai kvalitatīvi paveiktus un inženiera pieņemtus būvdarbus.

Pasūtītājam ir tiesības atkāpties no līguma, ja Galvenais būvuzņēmējs nepilda līgumā ietvertās saistības.

Līguma izpildes nodrošināšanai Galvenais būvuzņēmējs iesniedz Pasūtītājam saistību izpildes nodrošinājumu 3 000 000 latu apmērā. Līguma izpildes nodrošinājums ir spēkā līdz pilnīgai Galvenā būvuzņēmēja saistību izpildei.

Galvenais būvuzņēmējs Latvijas Republikā spēkā esošo normatīvo aktu noteiktajā kārtībā veic vispārējās civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu 10% apmērā no akceptētās līguma summas.


 

 

Pielikums

Valsts aģentūras “Jaunie “Trīs brāļi”” un piegādātāju apvienības “Nacionālā būvkompāniju apvienība” 2008. gada 29. aprīlī akceptētā

Būvniecības koptāme

Būves nosaukums: Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka

Būves adrese: Rīgā, kvartālā starp Uzvaras bulvāri, Kuģu ielu,

Mūkusalas ielu un Valguma ielu

Kopsav.

Nr.

Nosaukums

Objekta

izmaksas(Ls)

I. Vispārējie būvdarbi

1

Būvlaukuma sagatavošanas darbi

5 452 940,75

2

Zemes darbi

2 901 522,38

3

Pamati un pamatnes

7 239 806,42

4

Sienas, ēku un būvju karkasu konstrukcijas

5 443 306,53

5

Starpsienas

4 928 791,69

6

Pārsegumi

9 830 640,10

7

Kāpņu konstrukcijas, kāpņu laukumi

1 393 639,32

8

Grīdu pamatnes, segumi

7 239 283,42

9

Jumti, segumi

13 944 585,06

10

Aiļu aizpildījumu elementi, speciālo konstrukciju fasādes

20 152 154,29

11

Apdares darbi

7 574 095,28

12

Ieejas lieveņi, kāpnes, terases

290 325,66

13

Ceļi un laukumi

646 337,40

14

Apzaļumošanas darbi, labiekārtošana

1 483 451,97

15

Dažādi darbi

624 363,28

II. Specializētie darbi – iekšējie tīkli, sistēmas

16

Iekšējie elektrotīkli, apgaismojums, spēka tīkli

6 824 545,09

17

Iekšējās apkures sistēmas

1 249 522,81

18

Vēdināšana, gaisa kondicionēšana

6 556 135,63

19

Iekšējie ūdensvada un kanalizācijas tīkli, aprīkojums

5 157 745,36

20

Vājstravas tīkli

4 751 157,20

21

Lifti, eskalatori

884 027,54

III. Specializētie darbi - ārējie tīkli, sistēmas

25

Ārējie ūdensvada tīkli

34 795,39

26

Ārējie kanalizācijas tīkli un attīrīšanas ietaises

22 703,78

27

Lietus ūdens kanalizācijas tīkli

37 208,47

Kopā būvdarbi (bez PVN)

114 663 084,82

PVN ( %)

20 639 355,27

Kopā būvdarbi (ar PVN)

135 302 440,09

 

* Ministres informatīvais ziņojums “Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas būvdarbu līgumu” Ministru kabineta 2008.gada 6.maija sēdē

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!