• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par būtiskiem grozījumiem Tiesībsarga likuma pantos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2008., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175295

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Ceļu satiksmes noteikumu likumā

Vēl šajā numurā

15.05.2008., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par būtiskiem grozījumiem Tiesībsarga likuma pantos

 

Tiesībsarga pilnvaru termiņš no 2010.gada 1.janvāra būs pieci gadi, paredz 7.maijā pirms trešā lasījuma Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas atbalstītie grozījumi Tiesībsarga likumā. Patlaban Saeimas apstiprinātā tiesībsarga Romāna Apsīša pilnvaru termiņš ir četri gadi.

Tāpat grozījumi paredz, ka tiesībsarga atbrīvošanu no amata varēs rosināt ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas deputātu, savukārt viņu apstiprināt amatā Saeima kā līdz šim varēs pēc piecu deputātu ierosinājuma. Tādējādi tiks stiprināta tiesībsarga neatkarība un veicināta šīs institūcijas darbības stabilitāte un efektivitāte. “Jābūt ļoti nopietniem argumentiem, lai tiesībsargu noņemtu no amata,” pauž komisijas priekšsēdētājs Jānis Šmits.

Lai atklātu trūkumus tiesību aktu piemērošanā, sekotu likumprojektu virzībai un palīdzētu novērst pretrunas un problēmas normatīvo aktu izstrādes gaitā, tiesībsargs ar padomdevēja tiesībām būs tiesīgs piedalīties Ministru kabineta sēdēs.

Grozījumi Tiesībsarga likumā paredz, ka tiesībsargs pēc amata pilnvaru termiņa izbeigšanās varēs atgriezties savā iepriekšējā darbā – tiesneša vai Satversmes tiesneša amatā. Savukārt, ja viņš agrāk pildījis civildienesta vai militārā dienesta pienākumus vai arī bijis amatpersona ar speciālā dienesta pakāpi, viņam tiek nodrošinātas tiesības ieņemt līdzvērtīgu amatu. Tas nepieciešams, lai motivētu strādājošus tiesnešus ieņemt tiesībsarga amatu, garantējot viņiem atgriešanos iepriekšējā darbā.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir papildinājusi likumprojektu ar jaunu pantu, kas nosaka, ka, pieprasot informāciju, tiesībsargam būs jānosaka tās apjoms un jānorāda saprātīgs termiņš tās sniegšanai. Par pieprasītās informācijas nesniegšanu, kā arī par nepatiesu ziņu sniegšanu personas būs saucamas pie administratīvās atbildības.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sagatavotais likumprojekts trešajā, galīgajā lasījumā vēl jāpieņem Saeimai.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!