• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vardarbības mazināšanu Latvijas skolās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.05.2008., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175265

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrs: Par Latvijas budžeta plānošanu un izpildes kontroli

Vēl šajā numurā

14.05.2008., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vardarbības mazināšanu Latvijas skolās

 

Pauzdams satraukumu par situāciju, kad bērni un jaunieši bieži cieš no vienaudžu nežēlības skolā, tiesībsargs Romāns Apsītis sācis pētījumu ar mērķi konstatēt iespējamās nepilnības bērnu tiesību aizsardzības sistēmā, lai nepieciešamības gadījumā rosinātu izmaiņas arī normatīvajos aktos.

Esmu gandarīts, ka pēdējā laikā daudz runāts par vienaudžu vardarbību skolā un ka šī problēma ir aktualizēta. Tāpat vēlos paust atzinību visiem, ieskaitot nevalstiskās organizācijas, kas īsteno kampaņas, mudinot bērnus un visu sabiedrību būt iecietīgiem un censties mazināt vardarbību skolās. Taču, ņemot vērā saņemtās sūdzības, kā arī publiski izskanējušo informāciju par psiholoģisko un fizisko vardarbību bērnu un jauniešu vidū, secinu, ka ar izglītojošo darbu un šīs problēmas aktualizēšanu sabiedrībā ir par maz,” uzsver tiesībsargs Romāns Apsītis.

Tiesībsarga kompetencē ir arī darbs pie normatīvo aktu izstrādāšanas un papildināšanas, tāpēc pētījuma mērķis ir konstatēt iespējamās sistēmiskās problēmas, lai varētu sniegt atbalstu gan normatīvo aktu pilnveidošanā, gan arī cilvēkiem, kas ikdienā strādā ar bērniem.

Tiesībsargs ir pārliecināts, ka šis ir viens no veidiem, kā preventīvi vērsties pret mobingu, kas var būt gan psiholoģiska, gan fiziska vardarbība, gan iebiedēšana un pazemošana. Pretējā gadījumā speciālistiem nākas cīnīties ar sekām, lai pēc iespējas izskaustu dažādu veidu vardarbību skolās.

Pētījumā tiesībsargs apkopos informāciju par dažādiem vardarbības gadījumiem skolās. Tāpēc laikā līdz 30.maijam bērni un jaunieši, kā arī vecāki un izglītības iestāžu darbinieki aicināti dalīties pieredzē par vardarbību skolās un tās iemesliem, sūtot informāciju uz e-pasta adresi tiesibsargs@tiesibsargs.lv, kā arī uz adresi Rīgā, Baznīcas ielā 25, LV-1010. Informācija var būt anonīma, taču jānorāda skola un bērna vai jaunieša vecums, kuru skāris konkrētais gadījums.

Tiesībsarga iniciatīvu atbalsta arī sociālais portāls “draugiem.lv”, kur visi var piedalīties aptaujā par psiholoģisko un fizisko vardarbību skolās. Tāpat pētījumā tiks apzināta arī izglītības iestāžu attieksme un gatavība rīcībai, ja skolā konstatēts mobings, – izglītības iestādēm izsūtītas īpašas aptaujas lapas. Skolās paredzēts izvietot īpašus plakātus, kas aicinās skolēnus dalīties pieredzē par vardarbību skolā. Skolu direktori tiek lūgti tos izlikt visiem redzamā vietā.

Statistika liecina, ka ar mobingu skolā sastapusies gandrīz puse skolēnu. Mobingu visbiežāk īsteno bērnu un jauniešu vienaudži, taču ir arī gadījumi, kad to izraisa skolotājs, ilgstoši pauzdams savu negatīvo attieksmi. Gadās, ka par mobinga upuri kļūst arī skolotājs.

 

Tiesībsarga biroja Informācijas un komunikācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!