• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Saeimas deputātu piedalīšanos Valsts darba inspekcijas reidā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.2008., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174917

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas priekšsēdētāja tikšanos ar Luksemburgas vēstnieku

Vēl šajā numurā

08.05.2008., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Saeimas deputātu piedalīšanos Valsts darba inspekcijas reidā

 

Izbraukuma sēdē apsekojot SIA “UBB Būve” būvobjektu Rīgā, Saeimas Nodarbinātības apakškomisijas deputāti 6.maijā kopā ar Valsts darba inspekciju (VDI) konstatēja vairākus darba tiesisko attiecību un darba drošības prasību pārkāpumus.

Vairāku būvobjektā strādājošo apliecībās nebija norādīts darba līguma noslēgšanas datums, kas ir obligāta prasība. Tas ir bieži sastopams pārkāpums, jo līgumi bieži vien faktiski nav noslēgti un tiek sastādīti tikai pēc pārbaudes. Taču arī šādām pārbaudēm ir rezultāts, jo darba devēji saņem sodu, legalizē darba attiecības un sāk maksāt nodokļus. Šādas akcijas pērn palīdzējušas legalizēt ap 36 tūkstošiem darba vietu, pārsvarā būvniecībā, norādīja VDI vadītāja Rita Elce.

Pozitīvi, ka visiem strādniekiem galvā ir ķiveres, taču darba devēji daudziem darbiniekiem nav parūpējušies par speciālo apģērbu, turklāt būvē augstākajos stāvos nav uzstādīts aizsargnožogojums, konstatēja VDI speciālisti.

Tāpat ģenerāluzņēmēja pārstāvji laikus nevarēja uzrādīt visu objektā strādājošo darbinieku sarakstus, tostarp paša ģenerāluzņēmēja SIA “UBB Būve” nodarbināto sarakstu.

Šī ir darba inspekcijas ikdiena, un tās rīcībā esošie cilvēku resursi diemžēl nav pietiekami, lai pārbaudes veiktu pietiekami bieži un visaptveroši, secināja apakškomisijas deputāti. VDI darbu nelegālās nodarbinātības apkarošanā un cīņā ar aplokšņu algām uzlabos jaunais Valsts darba inspekcijas likums, kas paredz plašākas pilnvaras darba inspektoriem, tostarp tiesības veikt pārbaudes arī privātpersonām piederošos būvobjektos, uzskata deputāti.

Šīs firmas darbība bija piesaistījusi VDI uzmanību, jo liela daļa strādājošo saskaņā ar dokumentāciju saņēmuši mazāk par minimālo algu, bet atsevišķi darbinieki tikai 19 latus mēnesī. Šāda pārbaude SIA “UBB Būve” objektā veikta pirmo reizi.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!