• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pilsoniskās sabiedrības lomu narkotiku apkarošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2008., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174767

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības satura un eksaminācijas centrs: Par uzticības tālruni un e-pastu valsts pārbaudes darbu laikā

Vēl šajā numurā

30.04.2008., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pilsoniskās sabiedrības lomu narkotiku apkarošanā

 

Sabiedriskās organizācijas var sniegt milzīgu ieguldījumu narkomānijas un toksikomānijas apkarošanā, taču tām vajadzīgs atbilstošs publiskais atbalsts. Tāds viedoklis pausts Eiropas Parlamenta ziņojumā, deputātiem sniedzot atbildi uz jautājumiem, ko izvirza ES Zaļā grāmata par pilsoniskās sabiedrības lomu narkotiku apkarošanas politikā.

ES narkotiku apkarošanas stratēģijas prioritāte 2005.–2012.gadā ir tuvināt tos, ko narkotiku lietošana skar visvairāk, tiem, kuri pieņem politiskus lēmumus. Eiropas Komisijas Zaļo grāmatu publicēja, lai rosinātu plašas sabiedriskas diskusijas, kā to vislabāk izdarīt.   

Parlaments uzsver, ka Eiropas Pilsoniskās sabiedrības foruma narkotiku apkarošanas jomā izveide ir pirmais solis, lai pilsoniskās sabiedrības asociācijas konstruktīvāk iesaistītos ES pasākumos. Aktīvāk jāiesaista jaunās dalībvalstis un sievietes pārstāvošās organizācijas. Parlaments arī akcentē baznīcu un reliģisko kopienu pieredzi, izstrādājot un īstenojot narkotiku apkarošanas politikas.

Deputāti jo īpaši aicina veicināt pilsoniskās sabiedrības iniciatīvas ar mērķi:

• uzlabot profilaksi un vairāk informēt par narkotiku un psihotropo vielu lietošanas risku darba vietās un jaunatnes vidū,

• ārstēt ieslodzītos narkomānus,

• rūpējoties par iedzīvotāju fizisko un garīgo veselību un viņu vajadzībām šajā ziņā, apkarot narkotiku un psihotropo vielu lietošanu pilsētu apdraudētajās teritorijās, jo īpaši jaunatnes vidū,

• organizēt informācijas un profilakses kampaņas,

• strādāt tiešā kontaktā ielās un nabadzīgos pilsētu un lielpilsētu rajonos,

• īstenot reintegrācijas projektus ielu bērniem un sociāli nelabvēlīgām ģimenēm.

Deputāti uzsver to Eiropas organizāciju pieredzi, kuras ir iesaistītas vietējās narkotiku ražošanas pārveidē uz stingri kontrolētu ražošanu medicīniskiem mērķiem. Viņi aicina, piemēram, izpētīt sadarbību ar organizācijām, kas iesaistītas likumīgos nolūkos no kokas lapām iegūtu vielu popularizēšanā.

Ziņojums arī mudina īstenot ES Padomes pagājušogad pieņemto ieteikumu par opija ražošanu Afganistānā medicīniskiem mērķiem, lai daļu no nelegālās magoņu audzēšanas pārveidotu par legālu opija pretsāpju līdzekļu ražošanu.

Deputāti aicina ES apņemties vairāk finansiāli atbalstīt Eiropas pilsoniskās sabiedrības darbības. Parlaments mudina dalībvalstis, ja iespējams, paplašināt valsts finansējumu profesionālo organizāciju sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī piešķirt līdzekļus narkomānijas apkarošanā iesaistīto brīvprātīgo organizāciju un vecāku apvienību atbalstam.

 

Eiropas Parlamenta Preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!