• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Tiekoties ar Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2008., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174765

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņu kapitula paziņojums

Par Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta piešķiršanu

Vēl šajā numurā

30.04.2008., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Tiekoties ar Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM) 24.aprīlī notika ikgadējās sarunas ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS), kurās galvenā uzmanība tika pievērsta administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanai, apmainoties viedokļiem gan par rajona pašvaldību reorganizāciju, gan apriņķu veidošanu.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns LPS pārstāvjus iepazīstināja ar ministrijas sagatavotajiem priekšlikumiem rajona pašvaldību reorganizācijai, kas ietverti Saeimā izskatāmajā likumprojektā.

Rajona pašvaldību reorganizācijas likums noteiks kārtību, kādā reorganizē rajonu pašvaldības, lai nodrošinātu vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanu.

Reorganizācijas gaitā vietējās pašvaldības saskaņā ar rajona pašvaldības reorganizācijas plānu pārņems attiecīgā rajona pašvaldības institūcijas, mantu, tiesības un saistības. Kārtību rajona reorganizācijas plāna izstrādei noteiks Ministru kabinets.

Kā atzina gan ministrs, gan pašvaldību pārstāvji, jo ātrāk Saeima pieņems likumu un dos deleģējumu valdībai noteikt reorganizācijas plānu izstrādes kārtību, jo ātrāk pašvaldības varēs sākt diskusijas par rajonu reorganizāciju. Vairākos rajonos pašvaldības jau vienojušās par darba grupu izveidi, lai lemtu par rajona pašvaldības resursu sadali. Saskaņā ar RAPLM priekšlikumiem rajona pašvaldību funkcijas pārņems jaunveidojamie novadi, vienīgi satiksmes organizāciju plānots nodot plānošanas reģionu pārziņā.

Ievēlot jaunizveidoto novadu domes, paredzēts, ka rajona padomes pilnvaras izbeigsies 2009.gada 1.jūlijā, savukārt rajonu pašvaldības reorganizāciju plānots veikt līdz 2009.gada 31.decembrim. Tikšanās laikā izskanēja viedoklis, ka rajona pašvaldību reorganizācijas termiņu varētu noteikt īsāku – reorganizāciju, pēc Tukuma pilsētas domes priekšsēdētāja Jura Šulca ieskatiem, varētu noslēgt līdz ar rajona padomes pilnvaru izbeigšanos.

Ministrs E.Zalāns atzīmēja, ka rajona pašvaldību reorganizācijas procesa termiņš noteikts, konsultējoties ar pašvaldībām un izvērtējot situāciju visos rajonos. Šobrīd rajoni veic atšķirīgu skaitu funkciju – daži rajoni veic tikai likumā noteiktās četras funkcijas, bet citi rajoni vairāk – līdz pat 50 funkcijām.

Tāpat LPS vēlējās pārrunāt ministra E.Zalāna priekšlikumus apriņķu veidošanai. Ministrs informēja, ka līdz 2008.gada 30.decembrim ar valdības rīkojumu izveidotai darba grupai ir jāizstrādā koncepcija par otrā līmeņa pašvaldību izveidošanas iespējām.

Ministru kabinetā 15.aprīlī atbalstītais Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojekts paredz, ka likumprojektu par apriņķu administratīvajām teritorijām un apriņķu administratīvajiem centriem Ministru kabinetam jāsagatavo un jāiesniedz Saeimā līdz 2010.gada 31.septembrim.

Ministrs E.Zalāns akcentēja, ka pirms lemt par apriņķu veidošanu jāvienojas gan par tām funkcijām, ko veiktu apriņķi, gan par apriņķu lēmējvaras veidošanas mehānismu un finansēšanas kārtību.

E.Zalāns uzskata, ka lēmumu par apriņķu veidošanu varētu pieņemt pēc tam, kad tiktu veikts valsts iestāžu funkciju audits, vienojoties par tām funkcijām, ko nākotnē varētu uzticēt apriņķiem. Pagājušajā gadā, kad RAPLM veica sarunas ar visām nozaru ministrijām, neviena no tām neizteica gatavību kādu no funkcijām nodot reģionālo pašvaldību kompetencē, tādējādi decentralizējot jeb tuvinot valsts varu iedzīvotājiem.

RAPLM vadība un LPS apmainījās viedokļiem arī par citiem pašvaldībām aktuāliem jautājumiem, vienojoties turpināt uzturēt aktīvu dialogu.

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!