• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizsardzības ministrs: Uzturoties darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2008., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174630

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Tiekoties ar Lietuvas Seima priekšsēdētāju

Vēl šajā numurā

29.04.2008., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizsardzības ministrs: Uzturoties darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs

 

24.aprīlī darba vizītes ASV ietvaros aizsardzības ministrs Vinets Veldre tikās ar ASV aizsardzības sekretāru Robertu Geitsu. Tikšanās laikā abas amatpersonas pārrunāja dažādas Latvijas aizsardzības politikas aktualitātes, kā arī starptautiskās drošības jautājumus, it īpaši tos, kas skar Afganistānu un Krieviju.

“Ar Geitsa kungu esmu jau agrāk ticies gan Minhenes, gan Bukarestes sanāksmēs, taču šajā reizē mums bija ļoti konkrētas lietas pārrunājamas. Paudu aizsardzības sekretāram mūsu vēlmi nomāt no ASV lidmašīnas, kas kalpotu loģistikas vajadzībām un ar kurām mēs varētu nokļūt jebkurā pasaules karstajā punktā, kur dienē mūsu karavīri. Tas Latvijai būtu daudz izdevīgāk nekā iegādāties jaunas lidmašīnas,” pēc vizītes informēja V.Veldre.

Tāpat tikšanās laikā tika apspriesta Latvijas un ASV divpusējā sadarbība aizsardzības un drošības jomā, kā arī Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas nodrošināšana pēc 2011.gada.


 

25.aprīlī aizsardzības ministrs V.Veldre ASV vizītes laikā Vašingtonā tikās ar Aizsardzības departamenta pārstāvjiem, kuri ir atbildīgi par militāro bāžu infrastruktūras attīstību.

Tā kā dzīvojamās platības nodrošināšana Latvijas karavīriem ir viena no V.Veldres prioritātēm, īpaša uzmanības tikšanās laikā bija pievērsta ASV praktizētajai publiskā un privātā sektora sadarbībai militārpersonām paredzēto dzīvokļu celtniecībā.

“ASV Aizsardzības departamenta darbībai, protams, ir cits mērogs, tomēr publiskā privātā sektora sadarbību es uzskatu par reālu risinājumu, lai Latvijas karavīrus maksimāli īsā laikā varētu apgādāt ar dzīvokļiem. Šāda pieeja būtiski samazinātu celtniecības ietekmi uz valsts budžetu,” uzskata V.Veldre. Aizsardzības ministrs norādīja, ka dzīvokļi karavīriem būs papildu motivācija, lai turpinātu dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos.

 

26.aprīlī, uzstājoties Amerikas Latviešu apvienības kongresā Klīvlendā, aizsardzības ministrs Vinets Veldre atzina, ka “Latvijā patriotisma mācīšana ir atstāta pašplūsmā. Mums atšķirībā no citām valstīm, tai skaitā ASV, vēl aizvien nacionālā līmenī nav izstrādāta patriotiskās audzināšanas politika,”.

V.Veldre informēja Amerikas latviešus, ka paveikti pirmie soļi patriotisma audzināšanas programmas izstrādē. Tās mērķis būs valstiskā līmenī nospraust stratēģiskos virzienus, kā nākamajos piecos gados Latvijas iedzīvotājos veicināt patriotismu. “Drošības politikas kontekstā cilvēki, kas nespēj identificēties ar savu valsti, ir daudz vairāk ietekmējami – viņi ir daudz atvērtāki manipulācijām, kuru avots var būt gan ārējs, gan iekšējs,” norādīja V. Veldre. Ministrs aicināja Amerikas latviešus dalīties savā pieredzē un ar saviem ieteikumiem, plānojot turpmāko patriotisma audzināšanas politiku Latvijā.

Uzrunājot kongresa dalībniekus, V.Veldre uzsvēra arī Latvijas aizsardzības politikas straujo attīstību pēc neatkarības atgūšanas. “Latvijas aizsardzības politika attīstījusies salīdzinoši īsā laikā, kaut arī valsti un sabiedrību ietekmēja milzīgi sociālie un ekonomiskie kontrasti, kurus izraisīja politisko režīmu maiņa,” sacīja V.Veldre.

Amerikas Latviešu apvienības kongress notika jau 57.reizi. Apvienība vairāk nekā pusgadsimtu ir veikusi ļoti daudzpusīgu darbu: tā ir koordinējusi trimdas latviešu organizācijas un sniegusi atbalstu ASV latviešiem, kā arī palīdzējusi tautiešiem dzimtenē.

 

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!