• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situāciju uz Latvijas–Lietuvas robežas pēc Šengenas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2008., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174569

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvju vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

29.04.2008., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situāciju uz Latvijas–Lietuvas robežas pēc Šengenas

 

“Kriminogēnā situācija uz Latvijas–Lietuvas robežas pēc pievienošanās Šengenas līgumam būtiski nav mainījusies, arī nopietnas problēmas uz robežas nav radušās,” Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē secināja tās priekšsēdētājs Juris Dalbiņš.

Tomēr ir parādījušies jauna veida pārkāpumi – būtiski pieaudzis ārzemnieku skaits, kuri ieceļo un uzturas Latvijā bez derīgiem ceļošanas dokumentiem, deputātus informēja Valsts robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš. Pastāv arī sarežģījumi piemērot administratīvo sodu ārzemniekiem un uzlikt naudas sodu. G.Dāboliņš pastāstīja par mobilajām patruļām, kas regulāri pārbauda, vai cilvēki robežu šķērsojuši likumīgi. Izvēles kārtībā pārbaudot katru 10.–15.automašīnu, atklājas samērā daudz gadījumu, kad braucējiem nav līdzi pases.

Lai uzlabotu sadarbību starp Latvijas un Lietuvas valstu policiju, J.Dalbiņš akcentēja nepieciešamību būtiski uzlabot komunikācijas sistēmu, lai būtu savietojami sakaru līdzekļi starp abu valstu dienestiem. Tas sekmēs abu valstu policijas kopējo patrulēšanu un pārrobežu vajāšanas pasākumus.

Savukārt, lai novērstu pašvaldību neizpratni par robežu demarkācijas laikā pārrakto ceļu atjaunošanas kārtību, komisijas priekšsēdētājs ierosināja robežsardzes pārstāvjiem tikties ar Latvijas Pašvaldību savienību. Saskaņā ar likumā noteikto kārtību, sākotnēji abu valstu pašvaldībām jāvienojas par pārrakto ceļu atjaunošanu un pēc tam kopīgi ar Iekšlietu ministriju jāizstrādā projekts un jāsaņem būvatļauja. Jāmaina arī valsts robežas apraksts, ja uz atjaunojamā ceļa atrodas robežsardzes infrastruktūras objekti. Robežsardzes priekšnieks uzsvēra, ka jāaizsargā robežbūves un to stihiska mainīšana ir valsts mantas bojāšana, par ko iestājas atbildība. Tāpat robežai jābūt dabā skaidri redzamai un jāsaglabā tās infrastruktūra, kas krīzes situācijās – stihiskas migrācijas vai epidēmijas gadījumos – var tik izmantota drošības pasākumiem, slēdzot robežu, uzsvēra J.Dalbiņš.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!