• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mācību iespējām cilvēkiem ar invaliditāti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.2008., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174410

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par plašākām pilnvarām Valsts darba inspekcijai

Vēl šajā numurā

24.04.2008., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mācību iespējām cilvēkiem ar invaliditāti

 

Cilvēki ar invaliditāti Latvijā var iegūt darba tirgus prasībām atbilstošu profesionālo izglītību, pēc iepazīšanās ar Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) darbu izbraukuma sēdē Jūrmalā secināja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti.

Pēdējos gados šajā iestādē ir jūtamas pozitīvas pārmaiņas, norādīja komisijas sekretārs Andris Bērziņš. Aģentūras pārziņā esošās mācību iestādes sniedz konkurētspējīgu izglītību cilvēkiem ar veselības problēmām, par ko liecina augstie darbā iekārtošanās rādītāji.

Vairāk nekā 80 procentu no SIVA audzēkņiem pēc mācībām atrod darbu, un pēdējā laikā daudzi darba devēji labprāt pieņem arī cilvēkus ar invaliditāti, uzzināja deputāti. Acīmredzot ir pienācis laiks, kad uzņēmēji vairs nešķiro cilvēkus pēc invaliditātes, bet pirmkārt vērtē potenciālā darbinieka profesionālo sagatavotību un motivāciju, norādīja SIVA direktore Regīna Simsone.

Pirms sākt mācības, visi audzēkņi iziet profesionālās piemērotības kursu, kas palīdz viņiem izvēlēties savām interesēm, vēlmēm un iespējām atbilstošu profesiju. Turklāt SIVA izstrādā aizvien jaunas, darba tirgū pieprasītas mācību programmas. Aģentūrai izveidojusies laba sadarbība ar uzņēmējiem, un daudzi audzēkņi atrod darbu jau prakses laikā.

Taču daudziem cilvēkiem, kam iestājusies invaliditāte, nepieciešams psiholoģisks atbalsts, lai mainītu savu dzīvi, apgūtu jaunu profesiju un atrastu darbu. Tādēļ katrā Latvijas reģionā ir izveidoti divi atbalsta punkti, kuros cilvēki ar invaliditāti var uzzināt par mācību iespējām, saņemt speciālistu konsultācijas, izmantot datorus un piedalīties mācību kursos. Atbalsta punkti darbojas Cēsīs, Barkavā, Jelgavā, Viesītē, Cīravā, Kuldīgā, Rēzeknē un Daugavpilī.

Izbraukuma sēdē deputāti iepazinās ar jauno tālmācības videokonferenču sistēmu, ar kuras palīdzību patlaban mācās ap 40 SIVA audzēkņu. Tā ir jauna un moderna apmācību metode, kas nodrošina audio un video komunikāciju starp pasniedzēju un audzēkņiem, ļauj veikt praktiskas apmācības tiešsaistes režīmā, kā arī pieļauj interaktīvu zināšanu pārbaudi. Jaunā metode ir īpaši piemērota cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kuriem ērtāk mācīties mājās.

Aģentūras budžets pagājušajā gadā bija nedaudz vairāk par pieciem miljoniem latu. 2,6 miljoni no tiem ir valsts dotācija, bet pārējos līdzekļus aģentūra piesaistījusi, sniedzot maksas pakalpojumus un piedaloties Eiropas Savienības fondu projektu konkursos.

Sociālās integrācijas valsts aģentūra ir iestāde, kas cilvēkiem ar invaliditāti nodrošina valsts apmaksātus profesionālās un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!