• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par korupcijas novēršanu - Saeimas komisijas secinājumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.2008., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174406

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mācību iespējām cilvēkiem ar invaliditāti

Vēl šajā numurā

24.04.2008., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par korupcijas novēršanu – Saeimas komisijas secinājumā

 

Situācija valstī korupcijas apkarošanas jomā uzlabojas un ir panākti pozitīvi rezultāti. To 22.aprīlī secināja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, iepazīstoties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) 2007.gada darba rezultātiem.

Stāvoklis pakāpeniski uzlabojas, un cilvēki gatavi sniegt vairāk informācijas par kukuļdošanas gadījumiem. Kā pozitīvu piemēru KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs minēja gadījumu, kad, pateicoties cilvēku ziņojumiem, piecas amatpersonas – tehniskās apskates inspektori – tika atzītas par aizdomās turamām dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un kukuļņemšanā.

Vērtējot amatpersonu pieļautos pārkāpumus, KNAB priekšnieks akcentēja, ka šobrīd visbiežāk konstatētais pārkāpums ir valsts amatpersonu amatu savienošana, nesaņemot iestādes vadītāja atļauju.

A.Loskutovs atzīmēja, ka pēdējā laikā korupcijas izpausmes kļūst arvien sarežģītākas un KNAB lielāku uzmanību velta tieši organizētu koruptīvu noziedzīgo shēmu izmeklēšanai, nevis tikai atsevišķu noziegumu atklāšanai. KNAB šobrīd izmeklē vairāk nekā 50 krimināllietas, tai skaitā 31 – par kukuļdošanu, 29 – par kukuļņemšanu un 14 – par kukuļa piesavināšanos. Mainās arī tiesu attieksme, un aizvien biežāk apsūdzētajiem piemēro reālu brīvības atņemšanu. Aptuveni 110 cilvēki ir notiesāti, un vairāk nekā 20 personām ir piemērota reāla brīvības atņemšana.

Realizējot pretkorupcijas pasākumus, 90 procentos valsts iestāžu ir izveidoti pretkorupcijas pasākumu plāni un 80 procentos – pieņemti ētikas kodeksi. Tomēr A.Loskutovs vērsa deputātu uzmanību uz formālo attieksmi, jo pasākumu plāni tiek izstrādāti, bet netiek reāli ieviesti dzīvē. Pozitīvi, ka sistēma tiek pakāpeniski sakārtota un tiek noteikti amatpersonu pienākumi, uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš. Komisijas priekšsēdētājs arī norādīja, ka, balstoties uz šiem plāniem, komisija un KNAB turpmāk izvērtēs korupcijas novēršanu un apkarošanu valsts iestādēs.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!