• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre: Sarunā ar Jelgavas pašvaldības un izglītības darbiniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2008., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174263

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta paziņojums

Atrodoties ārpus valsts robežām un nododot Valsts prezidenta vietu Saeimas priekšsēdētājam

Vēl šajā numurā

22.04.2008., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre: Sarunā ar Jelgavas pašvaldības un izglītības darbiniekiem

 

Līdzsvarotai valsts attīstībai, ikviena indivīda iekļaušanai izglītībā un atbilstošas apmācības nodrošināšanai nepieciešams dažādot izglītības piedāvājumu un pilnveidot izglītības tīklu – sākot no pirmsskolas un pamatskolas līdz augstākajai izglītībai un mūžizglītībai – 17.aprīlī, apmeklējot Jelgavu un tiekoties ar pašvaldības un izglītības jomas pārstāvjiem, uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe. Šāda pieeja arī rosinās ikvienu iedzīvotāju mācīties atbilstoši iespējām un vajadzībām visa mūža garumā un, kas ir būtiski, īpaši pusaudžu gados, veicinās skolēnu sekmību un mazinās “atbiršanu”.

Tiekoties ar Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāju Andri Rāviņu un pilsētas izglītības pārvaldes vadītāju Guntu Auzu, T.Koķe atzina, ka pilsētā ar pašvaldības atbalstu, darba devēju līdzdalību un izglītības iestāžu iesaistīšanos veiktas iestrādes, lai dažādotu izglītības piedāvājumu un pilnveidotu izglītības iestāžu tīklu. Piemēram, ņemot vērā pilsētas un tās apkārtnes rūpniecībai nepieciešamos metālapstrādes un pārtikas tehnoloģijas speciālistus, tiek veikti pasākumi jauniešu ieinteresēšanai par profesionālo izglītību, tiek pilnveidota mācību materiāli tehniskā bāze, tiek uzlabotas mācību programmas, tādējādi mazinot proporciju starp vidusskolu un profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem. Savukārt vispārējās vidējās izglītības iestādēs tiek modernizēta mācību vide, lai nodrošinātu iespējami kvalitatīvāku vidējās izglītības apguvi un lai sagatavotu jauniešus studijām augstskolās.

Savukārt Jelgavas reģionālajā Pieaugušo izglītības centrā (JRPIC) ministre, pašvaldības pārstāvji un centra vadība pārrunāja iespējas pilnveidot mūžizglītību. JRPIC kopā ar sadarbības partneriem plānojis, akcentējot pilsētas un tās apkārtnes uzņēmējdarbības videi svarīgo metālapstrādi, kā arī fokusējoties uz dažādām mērķauditorijām, veidot metālapstrādes mācību parku. Tajā būtu piedāvājums dažādām mērķa grupām – gan mācību ekskursijas, interešu izglītības iespējas un pedagogu tālākizglītība, gan mācību prakses vietas un praktiskās nodarbības.

Ministre uzsvēra, ka šāda iniciatīva saskan ar Izglītības un zinātnes ministrijas centieniem iekļaut izglītībā ikvienu iedzīvotāju, atbilstoši spējām un vajadzībām. Lai sekmīgi īstenotu šo projektu, T.Koķe aicināja tā autorus aktīvāk meklēt iespējas, kā īstenošanai piesaistīt Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstu.

JRPIC vadība informēja, ka ieguvumi no šāda projekta būtu vairāki, turklāt tie atbilstu apkārtnes vajadzībām – vienota materiāli tehniskā bāze, kas nepieciešama visu līmeņu metālapstrādes speciālistu sagatavošanai; profesionālās izglītības metodiskā vadība (saskaņotība un pēctecība visās izglītības pakāpēs, programmu pilnveide atbilstoši darba tirgus vajadzībām, atbilstoša pedagogu sagatavošana); kā arī metālapstrādes nozares un profesiju popularizācija.

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU), tiekoties ar rektoru Juri Skujānu un LLU vadību, T.Koķe aicināja augstskolu mācībspēkus aktīvāk līdzdarboties pēctecības stiprināšanā starp izglītības pakāpēm, līdzdarbojoties vidējās izglītības satura pilnveidē.

Tāpat ministre runāja par aktualitātēm augstākajā izglītībā – par jauno Augstākās izglītības likumprojektu, par Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu piesaisti augstākajā izglītībā un zinātnē, par programmu veidošanas, licencēšanas un akreditācijas jautājumiem.

Tiekoties ar studentiem, ministre rosināja viņus aktīvāk līdzdarboties studiju kvalitātes veicināšanā un aicināja studēt ne tikai bakalaura programmās, bet turpināt mācības arī maģistratūrā un doktorantūrā, kas Latvijas izaugsmei ir īpaši būtiski.

T.Koķe atzīmēja, ka valsts atbalsts augstākajai izglītībai katru gadu palielinās, kas kopā ar ES finansējumu nodrošina kvalitatīvākas studiju iespējas.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!