• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par nereģistrētās nodarbinātības izskaušanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2008., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174067

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu

Vēl šajā numurā

17.04.2008., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par nereģistrētās nodarbinātības izskaušanu

 

16.aprīlī Labklājības ministrijā notika kopējā Darba lietu trīspusējās sadarbības apakšpadomes un Sociālās drošības apakšpadomes sēde, kurā speciālisti ar sociālajiem partneriem diskutēja par 2007.gadā paveikto nereģistrētās nodarbinātības izskaušanā.

Tikšanās laikā Valsts darba inspekcijas (VDI) un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji iepazīstināja klātesošos ar 2007.gadā veiktajām aktivitātēm nereģistrētās nodarbinātības un aplokšņu algu samazināšanā.

Pērn VDI kopīgi ar VID veikušas 629 tematiskās pārbaudes, kurās 306 gadījumos konstatēti pārkāpumi. Pagājušajā gadā VDI organizējusi deviņas informēšanas un inspicēšanas kampaņas par darba apstākļiem, kā arī 587 konsultatīvos pasākumus darba devējiem un darbiniekiem.

Savukārt VID speciālisti informēja klātesošos par dienesta rīcību, administrējot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī par to parāda piedziņas rezultātiem.

Pēc statistikas datiem, VDI pērn kopumā veikusi 13,5 tūkstošu uzņēmumu apsekojumus, no tiem 3987 apsekojumus saistībā ar nereģistrētās nodarbinātības samazināšanu. To laikā inspekcija atklājusi 2846 nelegāli nodarbinātus cilvēkus. Tas ir par 61,7% vairāk, nekā bija plānots 2007.gadā (plānots atklāt 1760 cilvēkus). Visvairāk nelegāli nodarbinātie cilvēki strādājuši būvniecības nozarē – 1453 ēnstrādnieki (51%), koksnes, korķa un korķa izstrādājumu ražošanā – 241 (8,5%), vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā – 211 (7,4%), kā arī sabiedrisko, sociālo un individuālo pakalpojumu jomā – 171 (6%).

Ar 1018 atklātajiem ēnstrādniekiem darba devēji noslēguši darba līgumus, kas palielinājis valsts budžeta ieņēmumus par 588,8 tūkstošiem latu. Ar 1828 nelegāli nodarbinātajiem cilvēkiem darba attiecības netika turpinātas.

Darba lietu trīspusējās sadarbības apakšpadomi (DLTSA) uz paritātes pamatiem veido valdības, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības izvirzītie pārstāvji. DLTSA nodrošina un veicina valsts, darba devēju organizāciju un darbinieku arodbiedrību sadarbību un līdzdalību darba aizsardzības un darba tiesisko attiecību regulēšanā.

Sociālās drošības apakšpadomes mērķis ir nodrošināt un veicināt valsts, darba devēju organizāciju un darbinieku arodbiedrību sadarbību un līdzdalību valsts sociālās drošības sistēmas pilnveidošanā, lai garantētu sociālo stabilitāti un paaugstinātu sociālo partneru līdzatbildību par pieņemto lēmumu izpildi.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!