• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par piemaksām pie vecuma pensijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2008., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173902

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta ārkārtas sēdē: Par "Lattelecom" privatizācijas variantu

Vēl šajā numurā

15.04.2008., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par piemaksām pie vecuma pensijām

Lai, ņemot vērā dzīves dārdzības straujo pieaugumu, sniegtu atbalstu pensionāriem, no š.g. 1.jūnija tiks noteiktas arī piemaksas tām vecuma pensijām, kuru apmērs ir no 135 līdz 225 latiem. Tāpat ar 1.jūniju tiks atcelts apdrošināšanas stāža ierobežojums piemaksas piešķiršanai. Proti, piemaksas varēs saņemt neatkarīgi no darba stāža visi pensionāri, kuriem vecuma pensijas nepārsniegs 225 latus.

Šādus Labklājības ministrijas (LM) grozījumus likumā par valsts pensijām 10.aprīlī atbalstīja Saeima. Pēc ministrijas aplēsēm, vidējais piemaksas pie pensijas apmērs būs gandrīz 12 lati mēnesī, un to šogad varēs saņemt 75,5 tūkstoši pensionāru.

Atgādinām, ka LM ir izstrādājusi vēl citus grozījumus likumā “Par valsts pensijām”, kas paredz ar 2009.gadu paaugstināt piemaksu pie pensijas līdz vienam latam un piešķirt visiem pensionāriem neatkarīgi no pensijas apmēra, kā arī indeksēt visas pensijas. Minētās izmaiņas 6.martā ir izsludinātas valsts sekretāru sanāksmē. Par grozījumiem vēl būs jālemj valdībai un  Saeimai.

Tāpat LM rosina līdz 40 santīmiem palielināt piemaksu pie vecuma pensijas par laiku no šā gada janvāra līdz jūnijam. To par katru līdz 1995.gada 31.decembrim nostrādāto gadu pensionāri saņemtu jūnijā kopā ar paredzēto piemaksu. Tas nozīmē, ka tie pensionāri, kuri no šā gada 1.janvāra līdz 31.maijam saņēma 19 santīmu piemaksu pie ikmēneša pensijas par katru nostrādāto gadu, turpmāk saņemtu papildu piemaksu – 21 santīmu par katru nostrādāto gadu.

Tādējādi pensionāri jauno 40 santīmu piemaksu saņemtu arī par iepriekšējiem šā gada mēnešiem. Šī piemaksa tiktu aprēķināta par katru mēnesi minētajā laika periodā.

To paredz Labklājības ministrijas izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par ikmēneša piemaksu pie vecuma pensijas, kas š.g. 13.martā ir izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl ir jāapstiprina valdībā.

Atgādinām, ka šobrīd piemaksu pie vecuma pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim, var saņemt pensionāri, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un pensijas apmērs mēnesī nepārsniedz 135 latus. Tāpat piemaksu var saņemt arī pensionāri, kuriem pensija piešķirta ar atvieglotiem nosacījumiem par darbu kaitīgos darba apstākļos, kuru apdrošināšanas stāžs ir vismaz 25 gadi un pensijas apmērs mēnesī nepārsniedz 135 latus (ja piemaksa jau nav piešķirta 2006.gadā). Piemaksu pie vecuma pensijām saņem 80% pensionāru. 

Šobrīd piemaksas pie vecuma pensijas apmērs ir 19 santīmi par katru apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim. Bet ar 1.jūniju piemaksa tiks paaugstināta līdz 40 santīmiem.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!