• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par koksnes izvedmuitas nodevu palielināšanu Krievijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.2008., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173245

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izstādi "Ai, māsa Lietuva! Lietuvas un Latvijas kultūrvēsturiskās saiknes" Viļņā

Vēl šajā numurā

02.04.2008., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par koksnes izvedmuitas nodevu palielināšanu Krievijā

 

1.aprīlī stājās spēkā jaunie Krievijas koksnes izvedmuitas tarifi, un pašreizējā minimālā likme 10 eiro/m3 tika paaugstināta līdz 15 eiro/m3.

Pēc daudzkārtējām sarunām Eiropas Savienība nepanāca vienošanos ar Krieviju par koksnes izvedmuitas nodevu nepalielināšanu. To lielā mērā noteica Krievijas iestāšanās Pasaules tirdzniecības organizācijā sarunu virzība un Krievijas nespēja rast kompromisu citos atvērtajos divpusējos un daudzpusējos jautājumos.

Ņemot vērā Latvijas kokrūpniecības nozares intereses, Ekonomikas ministrija atbalstīja Eiropas Komisijas iniciatīvu panākt vienošanos ar Krieviju, lai nepieļautu izvedmuitas paaugstināšanu. Tomēr sarunu gaitā neizdevās panākt vienošanos ar Krieviju par koksnes izvedmuitas nodevu nepalielināšanu.

Krievijas lēmums paaugstināt izvedmuitu apaļkoksnei ietekmēs ne tikai Latvijas, bet arī Igaunijas, Somijas, Zviedrijas un Vācijas kokrūpniekus. Saskaņā ar Krievijas valdības lēmumu izvedmuitas paaugstinājums gaidāms arī 2009. un 2011.gadā.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2007.gadā Latvijā neapstrādātas apaļkoksnes imports sasniedza 72,7 miljonus latu, no tiem 44,3 miljoni latu jeb 61% tika importēts no Krievijas.

Latvijas Kokrūpniecības federācijas vērtējumā, stājoties spēkā 1.aprīļa izvedmuitas likmēm, Latvijas pirmapstrādes sektorā grūtā situācijā nonāks aptuveni 20% no kokrūpniecības nozares uzņēmumiem. Izvedmuitas palielinājuma ietekmi vēl vairāk pastiprina negatīvās tendences galaproduktu tirgos, kad būtiskā ASV tirgus samazinājuma dēļ uzņēmumi, kuri agrāk eksportēja uz ASV, tagad cenšas realizēt savu produkciju Eiropā. Respektīvi, īpaši izteikti ievadmuitas nodevu palielināšanos izjutīs tie ražotāji, kuri mēģina pārorientēt preču eksportu no ASV uz Eiropas tirgu.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!