• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai skolas gaismas pietiktu visiem Latvijas bērniem (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.1999., Nr. 286/289 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17317

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas un Kanādas domas un griba sakrīt Eiropā

Vēl šajā numurā

03.09.1999., Nr. 286/289

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai skolas gaismas pietiktu visiem Latvijas bērniem

Trešdien, 1.septembrī, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga apmeklēja Latvijas Augšzemes skolas

Turpinājums no 1.lpp.

Pērn Neretai apritējusi septiņsimtā dzimšanas diena. Un visi viņi, neretieši, ir veidojuši novada kultūrvēsturi. Kā savā uzrunā sacīja Aizkraukles rajona padomes priekšsēdētājs Pēteris Keišs, šī puse pazīstama ar savu kultūrvēsturisko mantojumu. Bet šajā zinību gadā Neretas vidusskolas audzēkņi varēs darboties jaunuzceltajā sporta hallē, kas ir viena no modernākajām Latvijā. Neretieši var lepoties, ka viņu pusē Valsts prezidenta vizīte šai gadsimtā notiek jau otro reizi.

Latvijas pirmās brīvvalsts prezidents Kārlis Ulmanis te viesojies 1936.gadā un apmeklējis toreizējo Neretas sešklasīgo pamatskolu.

Kā jau svētku reizē bija apsveikumi, ziedi, daudz ziedu, un ne tikai Valsts prezidentei vien, bija mīļi vārdi un arī dziesma. Bija mazo pirmklasnieku pirmie soļi zinību dienā pie rokas pēdējo klašu audzēkņiem. Daudzi vēl ilgi (bet droši vien vienmēr) atcerēsies Vairas Vīķes–Freibergas sacīto:

— Es priecājos līdz ar jums šajā svētku dienā, kad jūs uzsākat savas skolas gaitas vai tās atsākat. Novēlu, lai katram no jums šis nākamais gads būtu jauns piedzīvojums. Lai jūs visi izveidotu attieksmi pret izglītību, saprotot, ka tā nav nasta, nav uzlikts pienākums, bet izdevība pašam sev. Izdevība atklāt un iepazīt pasauli. Pasaule ir pilna ar brīnumainām lietām, un tās visas jūs gaida.

Pēc vidusskolas apskates īsa tikšanās ar pedagogiem. Atbildot uz televīzijas jautājumiem, prezidente teica, ka, viņasprāt, lauku reģioniem ir nopietni jādomā par alternatīviem darba veidiem lauksaimniecībā. Un, protams, ka šeit, Leišmalē, varēs atgriezties strādāt cilvēki ar augstāko izglītību. Būs nepieciešami datorspeciālisti. Un ne tikai. Vēl Vaira Vīķe–Freiberga uzsvēra, ka ir svarīgi, lai Latvijā būtu tik daudz skolu, cik nepieciešams. "Katrai skolai ir savs mūžs, un ne katra var būt mūžīga. Svarīgi, lai katram bērnam būtu skola, kur mācīties."

Daudzo viesu pulkā, kas bija ieradušies, lai tiktos ar Valsts prezidenti, pamanīju uz spieķa balstāmies sirmu kundzi. Uz vaicājumu, vai viņa sen dzīvo šajā pusē, Erna Žubīte teica, ka kopš 1928.gada. Ar Latvijas pirmās brīvvalsts prezidentu Kārli Ulmani tikusies gan neesot, bet vienmēr visu par viņu rakstīto ar interesi esot lasījusi. Priecājas, ka šoreiz bijusi izdevība tik tuvu savām acīm skatīt prezidenti.

Medumu vidusskolā, šķiet, Valsts prezidenti bija gaidījuši jau vismaz pāris stundu, cerot tā ātrāk šo vienreizējo notikumu pietuvināt, kaut sākās viss, kā programmā paredzēts. Svinīguma bija gana. Un arī ziedu un smaidu — daudz.

Vaira Vīķe–Freiberga silti sveica visus klātesošos, un it sevišķi tos, kuriem šī ir pirmā skolas diena:

— Tiem bērniem es novēlu, lai šī skola ir vārti, kas paver viņiem ceļu uz pasauli. Izglītība ir manta, ko rūsa nesaēd un kodes nemaitā. Un šo mantu neviens nekad nevar atņemt. Es atbraucu šurp pie jums, lai visiem atgādinātu un uzsvērtu, ka Latvijai katrs bērns ir ļoti dārgs un svarīgs. Un es ļoti priecājos par Latgales bērniem, kas mācās latviešu valodā. Redzu šeit ļoti skaistus bērnus. Zinu, ka šeit ir gudri bērni. Un esmu pārliecināta, ka, šo skolu beiguši, bērni dzīvē iegūs daudz. Novēlu šai skolai ilgu mūžu. Un, ja vidusskolai pietrūkst bērnu Medumu pagastā, varbūt ar autobusu var atvest bērnus no citām vietām. Novēlu, lai turpinās labi aizsāktais.

Šajā skolā, kas atrodas Latvijas dienvidaustrumos un robežojas ar Lietuvu, mācās gan latviešu, gan krievu bērni. Un, kā sacīja skolas direktors Jānis Stikāns, skolēni zina abas valodas un abas kultūras. Un arī ticība katram kāda ir, tāda arī paliek.

Jaunā zinību gada uzsākšana, piedaloties Valsts prezidentei, izskatījās labi pārdomāta. Interesants šķita sagatavotais ieskats skolas vēsturē. Gudrus ceļavārdus, uzsākot mācību gadu, teica Daugavpils rajona padomes izpilddirektors Vitālijs Aizbalts, Medumu pagasta padomes priekšsēdētājs Mečislavs Vēveris, kā arī Medumu skolas direktors Jānis Stikāns.

Pēc skolas apskates un īsas sarunas ar pedagogiem Valsts prezidente Viesu grāmatā ierakstīja: "Medumu vidusskolai sirsnīgus personīgos sveicienus un visa laba vēlējumus šodien nes Vaira Vīķe–Freiberga, Valsts prezidente".

Pirms došanās tālāk Valsts prezidente pie skolas iestādīja ozoliņu, kas augs un kuplos, atgādinot par augstās viešņas klātbūtni šeit gadsimta pēdējā 1. septembrī.

Ar sevišķu svētku noskaņu viesus sagaidīja Nīcgale. Šeit skolēniem, pedagogiem un bērnu vecākiem dubults prieks. Ierodas Valsts prezidente, un tiek atklāta jaunuzceltā Nīcgales pamatskola. Grūti aprakstīt to īpašo gaisotni, kas valdīja pie skolas un vēlāk arī pašā skolā. Gaišo un labestīgo auru nevar pārstāstīt, vienīgi izjust. Kā sacīja skolas direktore Antija Vēvere: "Ir ļoti laimīgs brīdis, un jūsu ticība nav bijusi velta. Un tas nekas, ka tik ilgi esat gaidījuši. Mūs, nīcgaliešus, ar savu klātbūtni ir pagodinājusi Valsts prezidente. Tas ilgi paliks ne tikai vēsturē, bet jūsu visu atmiņā". Skolas direktore sacīja, ka ir jāpateicas visiem, kas likuši pamatakmeni Nīcgales pamatskolas jaunajai ēkai. Tie ir Andrejs Panteļējevs un Vitālijs Aizbalts.

Valsts prezidentei skolas direktore veltīja īpašu vēlējumu: "Lai jums ir izglītota tauta!" Vaira Vīķe–Freiberga, sveicot visus klātesošos šajā skaistajā un priecīgajā dienā, uzsvēra, ka tas ir jauns sākums ne tikai skolas bērniem, bet visam Nīcgales pagastam:

— Bērniem es novēlu, lai viņiem šeit būtu tikai gaišas un priecīgas dienas. Novēlu visu to labāko pašiem mazākajiem, kas šodien ierodas skolā pirmo reizi mūžā. Jums ir laimējies pārkāpt pilnīgi jaunas skolas slieksni. Un uz visiem laikiem gan skolas, gan arī pagasta vēsturē jūs ieiesit kā tā pirmā klase, kas pirmā šeit sāka savas skolas gaitas. Jūsu fotogrāfijas vienmēr būs pie sienas, un visos albumos uz mūžu mūžiem.

Es novēlu, lai jums nekad neaptrūkst prieka mācīties. Jo tas, ko cilvēks iemācās, viņam pieder uz mūžu, un to neviens nekad nevar atņemt. Pateicoties savām zināšanām cilvēks vienmēr varēs izdzīvot un savu dzīvi veidot pēc iespējas veiksmīgāk. Apsveicu arī visus skolotājus šajā dienā. Lai jums ir spēks un izturība! Vēlu visiem labas sekmes un apliecinu savu cieņu jūsu vārdam un jūsu sūtībai. Lai šai skolai vienmēr ir tikai gaiši un priecīgi laiki. Lai tā vienmēr staro pār visu Nīcgales izglītības, kultūras un gara dzīvi. Lai jums labi klājas!

Bez Dieva žēlastības šī skola nebūtu tapusi. Svinīgajā dienā ar savu klātbūtni visus ir pagodinājis bīskaps Jānis Buls. "Mēs visi šodien esam labā noskaņojumā un mūsu sirdī staro prieks. Iemesls tam, protams, ir mūsu Valsts prezidentes vizīte Nīcgalē, Nīcgales pamatskolas atklāšana un iesvētīšana, par ko īpaši priecājas skolotāji, skolēni un skolas direktore, skolēnu vecāki un pagasta vadība. Mūsu prieka avots ir arī tas, ka mēs šodien iesākam jauno mācību gadu. Svarīgi ir, ka tas notiek divdesmitā gadsimta pēdējā pusgadā. Mums ir svarīgi būt izglītotiem, būt gudriem. Mums ir vajadzīgs iegūt laicīgās zināšanas, iegūt garīgās zināšanas, vairāk atziņu, un tad cilvēks patiešām būs gudrs. Atcerēsimies, ka visa gudrība un viss labais, kas ielīksmo cilvēka sirdi, nāk no augšas, no Dieva. Tādēļ savus skatus šodien un arī vienmēr vērsīsim uz Dievu. Lai Dievs stiprina tos, kuri strādās šajā skolā, bērnus, kuri šeit mācīsies!"

Bīskaps iesvētīja jauno skolu.

Valsts prezidente pārgrieza lenti, un viesi devās apskatīt skaisto skolu. Jā, šķiet, tajā patiešām būs prieks mācīties. Un, ja vēl ieklausās, ko saka 3.klases skolēns Gatis Mazurs, kurš, kā piebilda zinātāji, Ziemassvētkos parasti tēlojot Rūķīti un lasot paša sacerētu dzeju... "Zilbīti pie zilbītes, cipariņu pie cipariņa, — sperot pirmos solīšus pretim lielajām dzīves gudrībām..." Šis zēns pats ir vesela stāsta vērts. Bet skolēni aicināja uz koncertu. Un svētki turpinājās.

Armīda Priedīte,

"LV" nozares redaktore

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

1.JPG (32635 BYTES)
Medumu jaunā paaudze ar nepacietību gaida tikšanos ar savas valsts augstāko amatpersonu

P9.JPG (27303 BYTES)
Nīcgales skolas vēsturē paliks ieraksts, ka to atklājusi Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un skolas direktore Antija Vēvere

P11.JPG (20515 BYTES)P12.JPG (23641 BYTES)
Nīcgales jauno pamatskolu iesvēta bīskaps Jānis Buls: "Mums ir svarīgi būt izglītotiem, būt gudriem. Mums ir vajadzīgs iegūt laicīgās un garīgās zināšanas"

P8.JPG (27149 BYTES)
Nīcgales 3.klases skolēns Gatis Mazurs un Latvijas Valsts prezidente

P15.JPG (32669 BYTES)P16.JPG (29773 BYTES)
"Esiet mūžam sveicināti, jūs, mīļie cilvēki, kuri daudzkārt vadījāt manus soļus un domas uz visu labu" — tā uzrunā dižais augšzemnieks Jānis Jaunsudrabiņš, un tas pats ir lasāms visu neretiešu acīs, sagaidot augsto viešņu

P17.JPG (27927 BYTES)
Fotoattēls atmiņai: varbūt pēc gadiem tas nonāks vēstures grāmatās

P5.JPG (26161 BYTES)
Ciemkukulim līdzi ņemtas grāmatas. No Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas rokām tās saņem Medumu skolas direktors Jānis Stikāns

P4.JPG (29089 BYTES)
Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga Medumu vidusskolā, no viņas pa kreisi skolas direktors Jānis Stikāns, pa labi — Daugavpils rajona padomes izpild-direktors Vitālijs Aizbalts

P6.JPG (25859 BYTES)
Viens no svinīgākajiem brīžiem Medumos — karoga ienešana

P14.JPG (24202 BYTES)
Ne jau katram izdodas aprunāties ar Valsts prezidenti

2.JPG (25485 BYTES)
Visa laba vēlējuma vārdi Medumu vidusskolas Viesu grāmatā

P3.JPG (31106 BYTES)
Iestādot ozoliņu, Valsts prezidente vēlēja, lai tas labi augtu un dotu cilvēkiem ēnu un svētību

P7.JPG (26178 BYTES)
Skolēni Valsts prezidentei teic: "Uz redzēšanos!"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!