• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Latvijas enerģētikas ilgtspējīgu attīstību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2008., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173166

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Nacionālās reģionālās attīstības padomē lemto

Vēl šajā numurā

01.04.2008., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Latvijas enerģētikas ilgtspējīgu attīstību

 

28.martā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāres Laimdotas Straujumas vadībā notika diskusija par Latvijas enerģētikas ilgtspējīgu attīstību.

Papildus energojaudas iegūšanas risinājumi Latvijā tikuši izstrādāti, balstoties uz pieņēmumu, ka tās patēriņš būs strauji pieaugošs. Veicot aktīvus energoefektivitātes pasākumus kā jaunu tehnoloģiju ieviešana vai arī mainot uzņēmējdarbības un mājsaimniecību energopatēriņa ieradumus, būtu iespējams mainīt jaudu pieprasījumu. Lai arī energoefektivitāte vidējā un pat ilgtermiņā neatrisinās vajadzību pēc papildu energojaudām, iespējams, tā nepieļaus vēl straujāku patēriņa kāpumu.

Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas redakcijas grupas eksperti sanāksmes dalībniekiem piedāvāja divas alternatīvas. Ņemot vērā patēriņa slodžu prognozes un iespējamo nodrošinājumu ar jaudām, elektriskās slodzes pieprasījumam un nodrošinājumam būtu jāveido jauna bāzes slodzes stacija Latvijā.

Kā otru alternatīvu Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas grupas eksperti piedāvāja samazināt siltuma un elektroenerģijas patēriņa pieauguma tempus un efektivizēt energoresursu izmantošanu privātajā, valsts un pašvaldību, kā arī komerciālajā sektorā.

Diskusiju dalībnieki diskutēja arī par energotaupošu un jaunu enerģijas tehnoloģiju inovācijām. Tāpat tika diskutēts par veidu, kādā panākt lielāku Latvijas iedzīvotāju taupību enerģijas tēriņos.

Veidojot Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, pagājušā gada nogalē vairāk nekā 60 Latvijas dažādu nozaru eksperti profesora Roberta Ķīļa vadībā, analizējot Latvijas tautsaimniecībā notiekošos procesus, kā arī globālās attīstības tendences, izvirzīja konkrētus un svarīgus valsts tālākās attīstības jautājumus – stratēģiskās dilemmas, lai vienotos par Latvijas attīstības scenāriju turpmākajiem 25 gadiem.

Dilemmu pamatā ir tēmas, kas paredz risinājumus ar vidēja vai ilgtermiņa sekām, jeb arī tās, kuru risinājuma process ir ilglaicīgs. Tie nav īstermiņa jautājumi, piemēram, inflācijas samazināšana, vai arī tādi, kur izvēles jau ir izdarītas un praktiski negrozāmas. 

Latvijas ilgtspējīgas attīstības redzējums nepieciešams gan uzņēmējiem, lai plānotu un virzītu uzņēmējdarbības attīstību, gan jauniešiem, lai izlemtu, kādu profesiju apgūt, kā arī ikvienam Latvijas iedzīvotājam, domājot par savu, savu bērnu un mazbērnu nākotni.

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!