• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Nacionālās reģionālās attīstības padomē lemto. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2008., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173165

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta ārkārtas sēdē: 2008.gada 28.martā

Vēl šajā numurā

01.04.2008., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Nacionālās reģionālās attīstības padomē lemto

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna vadībā Nacionālās reģionālās attīstības padome (NRAP) 27.martā vienojās izskatīšanai Ministru kabinetā virzīt divus nozīmīgus attīstības plānošanas dokumentus – Valsts zemes politikas pamatnostādņu 2008.–2014.gadam projektu un Vienotas un koordinētas valsts investīciju plānošanas sistēmas izveides un ieviešanas valsts pārvaldē koncepcijas projektu.

Piedaloties ministriju, reģionu un pašvaldību pārstāvošo nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, padome izvērtēja un atbalstīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) sagatavoto Valsts zemes politikas pamatnostādņu projektu. Dokumentā ir formulēti zemes politikas mērķi, problēmas, kuras kavē šo mērķu sasniegšanu, politikas pamatprincipi un rezultāti, rīcības virzieni mērķu un rezultātu sasniegšanai.

Pamatnostādņu uzdevums ir definēt valsts politiku zemes izmantošanā un radīt apstākļus zemes iespējami labākai tās ilgtspējībai, kā arī nodrošināt dažādu ar zemes izmantošanu saistīto nozaru attīstības koordināciju un sadarbspēju.

Pamatnostādnēs zeme galvenokārt tiek apskatīta kā resurss tās izmantošanai, plānošanai un attīstībai, bet, ievērojot to, ka zemes izmantošanu būtiski ietekmē tiesiskie un ekonomiskie aspekti, zeme tiek skatīta arī kā tiesību objekts un nodokļu vai vērtības objekts.

Ņemot vērā situāciju zemes izmantošanā un ar to saistītajās jomās, ievērojot attīstības tendences un iespēju novērtējumu, valsts zemes politikas mērķis ir nodrošināt zemes kā unikāla dabas resursa ilgtspējīgu izmantošanu.

Lai sasniegtu šo mērķi, jānodrošina racionāla un efektīva zemes izmantošana, ievērojot zemes aizsardzības nosacījumus, jāizveido efektīva un stabila tiesiskā, informatīvā un ekonomiskā vide ilgtspējīgas zemes izmantošanas nodrošināšanai.

NRAP sēdē atbalstu guva arī RAPLM sagatavotais koncepcijas “Vienota un koordinēta valsts investīciju plānošanas sistēmas izveide un ieviešana valsts pārvaldē” projekts.

Sākot darbu pie valsts investīciju jomas sakārtošanas valstī, RAPLM mērķis ir nodrošināt nozaru investīciju plānošanu atbilstoši valsts attīstības prioritātēm, katras teritorijas attīstības potenciālam un izaugsmes vajadzībām.

RAPLM piedāvā ieviest vienotus nozaru investīciju plānošanas principus, tādā veidā iegūstot kopējo ainu par valstī veiktajām investīcijām, kā arī lai pilnveidotu valsts investīciju piešķiršanu un panāktu koordināciju ar investīcijām pašvaldībās, ārvalstu finanšu instrumentiem.

Koncepcijā “Par vienota un koordinēta valsts investīciju plānošanas procesa izveidi un ieviešanu valsts pārvaldē” tiek piedāvātas divas alternatīvas valsts investīciju plānošanas procesa sasaistei ar kopējo plānošanas sistēmu.

Koncepcijas īstenošana neradīs finansiālu ietekmi uz valsts budžetu, pašvaldību budžetiem un uzņēmējdarbību. Gan valsts investīciju plānošanas joma, kas nodota RAPLM kompetencē, gan jauno politikas iniciatīvu pieteikumu sagatavošana un vērtēšana norosinās esošo budžeta līdzekļa ietvaros.

NRAP ir Ministru kabineta izveidota koleģiāla konsultatīva institūcija, kura koordinē reģionālo attīstību, teritorijas plānošanu un zemes politiku valstī.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!