• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par akcīzes nodokļa minimālo likmi dīzeļdegvielai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.03.2008., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172962

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Banka: Par skaidro naudu Latvijas apgrozībā

Vēl šajā numurā

27.03.2008., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par akcīzes nodokļa minimālo likmi dīzeļdegvielai

 

Eiropas Savienības mērogā noteiktā akcīzes nodokļa minimālā likme dīzeļdegvielai ir jāpaaugstina tiktāl, lai tā atbilstu benzīna minimālajai likmei, bet ne vairāk. Tāda ir 13.martā ar 447 balsīm par, 11 pret un 16 atturoties pieņemtā Eiropas Parlamenta (EP) nostāja. Deputāti arī vēlas, lai pielīdzināšana notiktu lēnāk, nekā ieteikts, papildu pārejas gadu dodot Latvijai, Lietuvai, Polijai, Bulgārijai un Rumānijai. Turklāt EP iebilst pret nodomu no 2014.gada paaugstināt abu degvielas veidu nodokļu likmes.

Šobrīd dalībvalstīs ir vērojamas lielas gāzeļļai (dīzeļdegvielai) piemēroto nodokļu līmeņa atšķirības. Eiropas Komisija secina, ka tāds stāvoklis kropļo konkurenci un, veicinot “degvielas tūrismu” pierobežas apgabalos, piesārņo vidi. Proti, daudzi autovadītāji dodas uzpildīt automašīnas pie kaimiņiem, kur dīzeļdegvielas cenas ir zemākas.

Komisija arī norāda, ka dīzeļdegvielai un benzīnam ir vienāda ietekme uz vidi, īpaši CO2 emisijām, līdz ar to nav pamata atšķirībām abu degvielas veidu likmēs. Tādēļ tā ierosina ES līmenī noteikto dīzeļdegvielas nodokļa minimālo likmi paaugstināt līdz benzīna minimālai likmei.

Deputāti piekrīt abu likmju pielīdzināšanai principā, tomēr vēlas, lai tas tiktu darīts pakāpeniskāk, nekā ierosina Eiropas Komisija.

Deputāti vēlas, lai pašreizējā dīzeļdegvielas minimālā likme no 302 eiro/1000 l tiktu paaugstināta līdz benzīna pašreizējai likmei, t.i., 359 eiro/1000 l, pakāpeniskāk – līdz 2015.gadam. Komisija ierosinājusi pielīdzināšanu pabeigt līdz 2012.gadam.

Valstīm, kur likmes ir viszemākās, tostarp Latvijai (pašlaik 274 eiro/1000 l), kā arī Lietuvai, Polijai, Bulgārijai un Rumānijai jāpiešķir papildu laiks līdz 2016.gadam.

Deputāti noraida Eiropas Komisijas priekšlikumu abu degvielas veidu minimālās nodokļa likmes paaugstināt no 2014.gada līdz 380 eiro/1000 l.

Tāpat kā citos nodokļu jautājumos Parlamentam, lemjot par šo priekšlikumu, ir padomdevēja pilnvaras. Pēc šī balsojuma Eiropas Parlamentā galīgo lēmumu pieņems Padome, turklāt lēmumam nepieciešama dalībvalstu vienbalsība.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!