• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par sasniegto vienotajā telekomunikāciju tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.03.2008., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172961

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par dalībvalstu palīdzību attīstības valstīm

Vēl šajā numurā

27.03.2008., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par sasniegto vienotajā telekomunikāciju tirgū

 

Kā norādīts Eiropas Komisijas 13.ziņojumā par sasniegto vienotā telekomunikāciju tirgus jomā, Dānija, Nīderlande, Somija un Zviedrija ir pasaulē vadošās valstis platjoslas pakalpojumu ieviešanā – šo valstu platjoslas pakalpojumu izplatības rādītājs 2007.gada beigās pārsniedza 30%. Izplatības rādītājs visās šajās ES dalībvalstīs, kā arī Apvienotajā Karalistē, Beļģijā, Luksemburgā un Francijā 2007.gada jūlijā pārsniedza ASV platjoslas pakalpojumu izplatības rādītāju (22,1%). 2007.gadā platjoslas līniju skaits Eiropas Savienībā pieauga par 19 miljoniem, kas atbilst vairāk nekā 50 000 mājsaimniecībām katru dienu. Platjoslas nozares kopējo ieņēmumu apjoms tiek lēsts 62 miljardi eiro, un Eiropas kopējais platjoslas pakalpojumu izplatības līmenis sasniedza 20%. Tomēr patērētājiem varētu piedāvāt ievērojami vairāk priekšrocību no vienotā tirgus, konkurences palielināšanās un regulējuma sloga samazināšanas tirgus dalībniekiem.

“Eiropas reglamentējošais modelis ir paredzēts, lai palielinātu konkurenci telekomunikāciju tirgū, un tas sāk atmaksāties,” teica EK telekomunikāciju komisāre Viviena Redinga. “Tomēr darbs vēl nav pabeigts. Ierobežota ir konkurence attiecībā uz piekļuvi fiksētajam tīklam, ko 86,5% klientu gadījumā vēl joprojām nodrošina ar vēsturiskās infrastruktūras palīdzību. Turklāt, lai gan telekomunikāciju tehnoloģijas nepazīst robežas, tikai 30% galveno operatoru uzņēmējdarbību Eiropas Savienībā veic arī ārpus to iekšzemes tirgus. Tas liecina, ka mēs vēl joprojām nevaram piedāvāt pievilcīgu vienoto tirgu Eiropas mēroga uzņēmumiem un pakalpojumiem, tāpēc mums jāpastiprina centieni samazināt regulatīva rakstura ierobežojumus Eiropā. Tikai atverot vienoto tirgu uzņēmējdarbībai, Eiropa kļūs konkurētspējīga un patērētāji varēs izmantot plašāku klāstu ar daudzpusīgiem un cenu ziņā pieejamiem pakalpojumiem.”

Šajā ziņojumā par sasniegto iekļauta 2007.gada decembra aktuālā informācija par Eiropas vienoto telekomunikāciju tirgu; tā balstīta uz faktiem un rādītājiem, ko snieguši valstu telekomunikāciju regulatori un tirgus dalībnieki.

Telekomunikāciju nozares vērtība ir gandrīz 300 miljardi eiro (2% no ES IKP), un pagājušā gadā tā pieaugusi par 1,9%. 2007.gads bija arī piektais gads pēc kārtas, kura laikā pieauga ieguldījumu apjoms šajā nozarē, pārsniedzot 50 miljardus eiro (šis rādītājs līdzinās ASV rādītājam un pārsniedz Ķīnas un Japānas rādītājus kopā).

Augoša nozare

Mobilo sakaru nozare vēl joprojām ir lielākā telekomunikāciju tirgū – tās ieņēmumi ir palielinājušies par 3,8%, sasniedzot 137 miljardus eiro. Mobilo sakaru izplatības līmenis turpināja pieaugt, no 2006.gada rādītāja 103% sasniedzot 112%. Trešās paaudzes (3G) mobilo sakaru izplatības līmenis 2007.gadā divkāršojās, sasniedzot 20%, un šos pakalpojumus tagad izmanto 88 miljoni abonentu. Līdz ar 3G izplatības palielināšanos aptuveni par 40% pieauga arī mobilo datu pakalpojumu sniegšanas apjoms.

Patērētājiem pārejot uz mobilo sakaru un IP pakalpojumiem, ieņēmumi no fiksētās balss telefonijas salīdzinājumā ar 2006.gadu samazinājās par 5%. Tomēr fiksēto tīklu operatoru zaudējumus kompensēja to sniegto platjoslas pakalpojumu apjoma spēcīgs pieaugums, kas radīja 62 miljardu eiro ieņēmumus.

2007.gadā operatoru nomainījuši 12 miljoni klientu

Par mobilo balss pakalpojumu cenu sarukumu līdz pat 14% apmērā jāpateicas mobilo sakaru terminēšanas pakalpojumu maksu (operatori tās cits no cita iekasē par zvanu savienojumiem starp to tīkliem) samazināšanai, kas tika panākta valstu telekomunikāciju regulatoru iejaukšanās rezultātā. Patērētājiem kļuva pieejams arī plašāks komplekso piedāvājumu klāsts. 13% eiropiešu tagad abonē kompleksos pakalpojumus, saņemot par tiem vienotu rēķinu; 12% abonentu komplekso pakalpojumu paketē iekļauta arī televīzija, 23% – balss telefonija, 6% – mobilo sakaru pakalpojumi un 24% – piekļuve internetam.

Numura pārnesamība (operatora maiņa, nemainot numuru) gan fiksēto tīklu, gan mobilo sakaru abonentiem tagad ir iespējama visur, izņemot Bulgāriju un Rumāniju. 2007.gadā operatoru nomainīja 12 miljoni patērētāju.

Vienotais telekomunikāciju tirgus – darāmā vēl ir daudz

Komisijas ziņojumā minētas arī jomas, kurās vienotais telekomunikāciju tirgus vēl ir nepilnīgs.

Tirgū pārstāvētie vēsturiskie operatori kontrolē vairāk nekā 46% platjoslas līniju un septiņās dalībvalstīs pat vairāk nekā 60% platjoslas savienojumu. Kiprā, Luksemburgā un Somijā vēsturisko operatoru kontrolētā daļa platjoslas pakalpojumu tirgū pārsniedz 70%. Turklāt 86,5% klientu fiksētās telefonijas pakalpojumus joprojām nodrošina vēsturisko operatoru infrastruktūra. 12 dalībvalstīs šis rādītājs pārsniedz 95%, jo vēl nav ieviestas vai nav stājušās spēkā regulatīvas izmaiņas.

Maksas par mobilo sakaru terminēšanas pakalpojumiem 2007.gadā gan ir samazinājušās, tomēr dažādās ES valstīs vēl pastāv lielas atšķirības. Visaugstākā maksa par mobilo sakaru terminēšanas pakalpojumiem ES 10 reizes pārsniedz viszemāko maksu: Kiprā šī maksa ir 1,9 eiro centi minūtē, savukārt Igaunijā – 22,4. Šāda situācija rada nedrošību operatoriem, kas darbojas Eiropā.

Numura pārnesamības nodrošināšana visā ES nenotiek pēc vienota principa. Īrijā un Maltā mobilo sakaru operatora nomaiņai vajadzīga tikai viena diena, bet Itālijā un Slovākijā – līdz pat 20 dienām.

Komisija 2007.gada novembrī pieņēma ierosinājumus Eiropas telekomunikāciju regulējuma reformai. Šos ierosinājumus patlaban apspriež Eiropas Parlaments un Padome.


 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!