• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par 2007.gada iekšzemes kopprodukta apjomu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.2008., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172317

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par EEZ/Norvēģijas finanšu instrumentu projektu konkursu

Vēl šajā numurā

12.03.2008., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par 2007.gada iekšzemes kopprodukta apjomu

 

2007.gadā iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis par 10,2%.

IKP pieaugumu 2007.gadā visbūtiskāk ietekmēja pakalpojumu nozaru – tirdzniecības, komercpakalpojumu, transporta un sakaru, kā arī finanšu pakalpojumu – izaugsme. Šo nozaru radītās pievienotās vērtības reālo apjomu palielinājums IKP pieaugumu noteica par 7,3 procentu punktiem, kas veido vairāk nekā divas trešdaļas no kopīgā iekšzemes kopprodukta pieauguma 2007.gadā.

No preču ražošanas nozarēm visstraujākā izaugsme bija būvniecībā un ieguves rūpniecībā, kā arī lauksaimniecībā. Savukārt apstrādes rūpniecības ražošanas apjomi pat nedaudz – par 0,3% – samazinājās salīdzinājumā ar 2006.gadu.

2007.gadā bija vērojams iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma tempu samazinājums, it īpaši gada ceturtajā ceturksnī (līdz 8% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošā ceturkšņa līmeni). Pirmajā, otrajā un trešajā ceturksnī pieauguma tempi bija par 11,2, 11,0 un 10,9%. Pieauguma tempu samazinājumu galvenokārt noteica privātā patēriņa un investīciju pieauguma tempu samazinājums. Tas ietekmēja tirdzniecības, kā arī būvniecības apjomus. Otrs faktors, kas samazināja IKP pieauguma tempus, ir apstrādes rūpniecības ražošanas apjomu pakāpenisks samazinājums (otrajā ceturksnī par 0,1%, trešajā – 0,3% un ceturtajā par 3,1%).

Iekšējā pieprasījuma pieauguma tempu samazinājums 2007.gada 4.ceturksnī samazināja importu, tāpēc gada ceturtajā ceturksnī būtiski uzlabojās tirdzniecības bilance.

Ekonomikas ministrija prognozē, ka 2008.gadā sagaidāmā izaugsme būs mērenāka nekā iepriekšējos gadus. To noteiks lēnāki privātā patēriņa pieauguma tempi. Ekonomikas ministrija prognozē iekšzemes kopprodukta pieaugumu 2008.gadā 7% apmērā. Vidēja termiņa periodā var sagaidīt ikgadēju IKP pieaugumu 5–8% apmērā.

2008.gadā viens no galvenajiem uzdevumiem būs pēc iespējas ātrāka Latvijas tautsaimniecības makroekonomiskās situācijas uzlabošana. Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Finanšu ministriju ir izstrādājusi vairākus pasākumus tuvākajiem diviem gadiem tautsaimniecības stabilizācijai, kuru mērķis ir privātā kapitāla plūsmu virziena maiņa par labu uz eksportu vērstām nozarēm un zināšanu ietilpīgas ekonomikas veidošana.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!