• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija: Par elektrības tarifiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2008., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171377

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

22.02.2008., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija: Par elektrības tarifiem

 

20.februārī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprināja jaunos elektroenerģijas tarifus, kas stāsies spēkā 2008.gada 1.aprīlī. Galvenie tarifu paaugstināšanas iemesli ir gāzes cenu pieaugums, infrastruktūras uzturēšanas un attīstības izmaksas, kā arī importējamās elektroenerģijas cenu ievērojamā paaugstināšanās. Minēto apstākļu dēļ elektroenerģijas tarifs pieaug vidēji 37,6%, kas nozīmē, ka iedzīvotājiem elektroenerģijas tarifs pieaugs par 2 santīmiem jeb no 5,1 uz 7,1 santīmu par kilovatstundu (kWh). Līdz ar to vairāk nekā pusei Latvijas iedzīvotāju ikmēneša elektrības rēķina pieaugums mēnesī būs ne vairāk kā viens lats un 69 santīmi. Iedzīvotājiem elektroenerģijas tarifs, tāpat kā līdz šim, būs viens no zemākajiem Eiropā.

Juridiskajām personām tarifa izmaiņas būs atkarīgas no vairākiem faktoriem – no pieslēguma sprieguma pakāpes, izvēlētā tarifa, tādēļ vidējais pieaugums būs aptuveni 36%.

Šīs izmaiņas attieksies uz tiem uzņēmumiem un citām juridiskajām personām, kas izvēlēsies regulētu elektroenerģijas tarifu, bet neiesaistīsies brīvajā elektrības tirgū, kas iespējams jau no 2007.gada 1.jūlija, kad Latvijā pilnībā liberalizēts elektroenerģijas tirgus.

Kā zināms, Latvija ir energodeficīta valsts, tādēļ AS “Latvenergo” ik gadu aptuveni trešdaļu klientiem nepieciešamās enerģijas importē no Lietuvas, Igaunijas, Krievijas. 2007.gada nogalē elektroenerģijas piegādātāji pārskatīja līgumus, paaugstinot importējamās elektroenerģijas cenu. Šobrīd nepieciešamās importējamās elektroenerģijas iegādei cena pieaugusi par 50%, salīdzinot ar 2007.gadu.

Strauji attīstoties elektroenerģijas tirgum Krievijā, kā arī sākoties Baltijas valstu aktīvai darbībai elektroenerģijas tirgū, arvien vairāk īstenojas Skandināvijas un Baltijas tirgus tuvināšanās, jo iespējami tirdzniecības darījumi caur Skandināvijas elektroenerģijas biržu “Nord Pool Spot”. “Nord Pool Spot” biržā atspoguļojas katra elektrības ražotāja piedāvātā elektrības cena, tajā skaitā izmaksu apjoms, ko kopējā cenā veido CO2 kvotu iegādes līdzekļi.

Andris Siksnis, AS “Latvenergo” Ārējās komunikācijas daļas vadītājs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!