• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nedēļa Eiropas noskaņās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2001., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17117

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES dalībvalstu un kandidātvalstu ārlietu ministru sanāksmi

Vēl šajā numurā

09.05.2001., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nedēļa Eiropas noskaņās

Šodien, 9. maijā, — Eiropas diena

Ir atkal pienācis 9. maijs, un arī Latvijā tiek atzīmēta Eiropas diena. Šajā dienā pirms 51 gada toreizējais Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmanis publiskoja savu vēsturisko ideju (Šūmaņa deklarācija) par Francijas un Vācijas ogļu un tērauda industrijas sasaistīšanu. Balstoties uz R. Šūmaņa izvirzītajām idejām, 1951. gada 18. aprīlī tika parakstīts līgums par Eiropas ogļu un tērauda kopienu, kas uzskatāms par pašreizējās Eiropas Savienības (ES) pirmsākumu.

Pateicoties šim Eiropas vēsturē tik nozīmīgajam notikumam, arī Latvijā nu jau vairākus pavasarus nedēļas garumā tiek rīkotas dažādas konferences, semināri, diskusijas un virkne citu pasākumu, kurus saista vienotas Eiropas ideja. Arī šogad no 7. līdz 13. maijam visā Latvijā norisinās dažādi ar Eiropu saistīti pasākumi, kuru rīkošanā iesaistījusies Ārlietu ministrija, Eiropas integrācijas birojs, Eiropas Komisijas delegācija Latvijā, Eiropas Savienības informācijas centrs, ārvalstu vēstniecības, bet galvenais ieguldījums Eiropas idejas popularizēšanā šajā laikā neapšaubāmi nāk no nevalstiskajām organizācijām, un tās ir "Eiropas kustība Latvijā" (EKL) ar tās reģionālajām nodaļām visā Latvijā, jauniešu klubs "Māja", "Meridiāns+" Rēzeknē u.c.

Jau pirmdien no rīta tika atklāts Eiropas informācijas stends Vecrīgā pie viesnīcas "Hotel de Rome". Šajā stendā interesenti var saņemt dažādus informatīvos materiālus par ES, kuru vidū ir arī valdības izstrādātie dokumenti, kas saistīti ar Latvijas virzību uz Eiropas Savienību. Informācijas stendā interesentiem tiek piedāvāti ne tikai materiāli par ES, bet arī aptaujas anketa, kurā tiek noskaidrots, no kādiem avotiem Latvijas iedzīvotāji iegūst informāciju par ES, kā arī tiek jautāts viedoklis par ES plusiem un mīnusiem. Aptaujas dalībniekiem ir jānovērtē savas zināšanas par ES, kā arī tiek jautāts, ko katrs vēlas iegūt no ES. Par godu Eiropas nedēļai pirmdien, 7. maijā, atvērto durvju dienu rīkoja Ārlietu ministrija, kā arī Vācijas un Itālijas vēstniecības. Savukārt vakar interesentiem bija iespēja apmeklēt atvērto durvju dienas Saeimas ES informācijas centrā un vairākās ES valstu vēstniecībās. Bet rīt, 10. maijā, no pulksten 13 līdz 15 ikviens varēs iegriezties atvērto durvju dienās ES prezidējošās valsts Zviedrijas vēstniecībā.

Runājot par Ārlietu ministrijas aktivitātēm Eiropas nedēļas sakarā, jāmin pirmdien notikusī apaļā galda diskusija žurnālistiem "Latvijas intereses un ES iestāšanās sarunas", kurā Latvijas iestāšanās ES sarunu vadītājs Andris Ķesteris informēja, ka nākamnedēļ iestāšanās ES sarunu vadītāju sanāksmē Latvija plāno slēgt divas iestāšanās sarunu sadaļas.

Savukārt 7. maija pusdienlaikā izstāžu zālē "Arsenāls" ārlietu ministrs Indulis Bērziņš rīkoja pieņemšanu par godu Eiropas dienai, uz kuru bija aicināti tie veiksmīgie ekonomisko nozaru pārstāvji, kas ar savu darbu veicinājuši Latvijas integrāciju brīvā tirgus pasaulē.

Bet vakar, 8. maijā, Ārlietu ministrija sadarbībā ar ES informācijas centru un jauniešu klubu "Māja" rīkoja diskusiju "Latvijas vieta nākotnes Eiropā" (par to kādā no turpmākajiem "LV" numuriem).

Sakarā ar Eiropas nedēļu katru dienu dažādi pasākumi norit arī Eiropas Savienības informācijas centrā (Rīgā, Basteja bulvārī 14, 1. stāvā). Pirmdienas pēcpusdienā ar svinīgu pasākumu beidzās ES informācijas plakātu konkurss. Eiropas Komisijas delegācija Latvijā piešķīra godalgas konkursa uzvarētājiem: Arnim Zariņam par uzvaru Eiropas Savienības informācijas centra plakātu konkursā — 600 eiro; Antonam Janopulo par radošāko ideju Eiropas Savienības informācijas centra pastkartei — 400 eiro; Ingūnai Elerei par Eiropas Savienības informācijas centra logo veiksmīgāko izmantojumu informatīvos plakātos — 200 eiro. "Cerams, ka šie krāsainie plakāti palīdzēs kliedēt drūmo un pelēko priekšstatu par Eiropas Savienību," apbalvošanā sacīja Eiropas Savienības informācijas centra direktors Valdis Ābols. Vakar ES informācijas centrā tika apbalvoti Latvijas rajonu ES informācijas punktu rīkoto konkurusu uzvarētāji, bet pēcpusdienā svinīgi atzīmēta ES informācijas centra viena gada jubileja.

Vēl šodien no pulksten 14 līdz 16 ES informācijās centrā iespējams apmeklēt paneļdiskusiju par Satversmes grozījumiem saistībā ar Latvijas iestāšanos ES. Bet rīt pulksten 10 ES informācijas centrā sāksies EKL organizēta lekcija "Latvijas likumdošanas piemērošana ES normām". Savukārt piektdien, 11. maijā, ES informācijas centra telpās norisināsies informatīvā diena un noslēguma seminārs Latvijas rajonu ES informācijas punktu vadītājiem.

Arī jauniešu klubs "Māja" un EKL šajās dienās rīko vairākus dažāda mēroga pasākumus. Pirmdien Rīgas 2. vidusskolā un Rīgas 40. vidusskolā EKL rīkoja lekcijas par tematu "Kā iestāšanās ES maina jaunās dalībvalsts likteni — ES piedāvātās iespējas". Vakar, 8. maijā, EKL vadība bija devusies uz Liepājas rajonu, kur Grobiņas Pieaugušo izglītības centrā notika konference "Liepājas rajona sabiedrība ceļā uz Eiropu, Āziju, Āfriku vai ...?", bet pēcpusdienā EKL prezidents A. Dimants, viceprezidente R. Karnīte un citi EKL locekļi tikās ar Priekules, Grobiņas un Medzes pagasta iedzīvotājiem.

No piektdienas, 11. maija, līdz svētdienai, 13. maijam, Gētes institūtā Rīgā norisināsies EKL sadarbībā ar Vācijas un Dānijas Eiropas kustībām organizētā konference "XXXIII Ziemeļeiropas sarunas — Eiropas integrācijas kā kultūras uzdevums Baltijas jūras telpā". Vēl piektdien pulksten 18 Latvijas Universitātē interesentiem būs iespēja noklausīties Pītera Holmsa lekciju "Ekonomiskie aspekti Eiropas integrācijā". Savukārt rīt klubs "Māja" organizē Dānijas jauniešu lekcijas Latvijas vidusskolās, bet sestdien pulksten 10 norisināsies debašu turnīrs Rīgas 2. vidusskolā. Šovakar pulksten 20 Anglikāņu baznīcā Eiropas nedēļas ietvaros norisināsies koncerts, kurā uzstāsies kori "Sonore" un "Dzintars", kā arī piedalīsies flautiste Ieva Rūtentāle.

"LV" informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!