• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālā vēlēšanu komisija: Par parakstīšanos par Satversmes grozījumu ierosināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2008., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171079

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības satura un eksaminācijas centrs: Par centralizēto eksāmenu pieteikumu rezultātiem

Vēl šajā numurā

19.02.2008., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Centrālā vēlēšanu komisija: Par parakstīšanos par Satversmes grozījumu ierosināšanu

 

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) 15.februārī nolēma, ka parakstu vākšana par Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” notiks no 12.marta līdz 10.aprīlim.

Parakstu vākšana tiek izsludināta, jo Centrālā vēlēšanu komisija ir konstatējusi, ka LBAS iesniegto Satversmes grozījumu projektu ir parakstījuši 11 095 balsstiesīgie Latvijas pilsoņi, tātad vairāk nekā parakstu vākšanas ierosināšanai nepieciešamie 10 000 vēlētāju. CVK veiktajā parakstu pārbaudē atklāts, ka 14 no Satversmes grozījumu projekta atbalstītājiem parakstījušies divas reizes, piecas personas nav identificējamas, bet trīs parakstītājiem nav balsstiesību.

No 12.marta līdz 10.aprīlim parakstīties par Satversmes grozījumiem vēlētāji varēs pašvaldību noteiktajās parakstu vākšanas vietās, kā arī Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs. Ja Saeima galīgajā lasījumā atbalstīs grozījumus likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”, tad šajā parakstu vākšanā vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar nokļūt parakstu vākšanas vietā, pirmo reizi tiks organizēta parakstīšanās viņu atrašanās vietā.

Pašvaldībām parakstu vākšanas vietas jānosaka līdz 26.februārim. Saskaņā ar likumu uz katriem 10 000 vēlētāju jāizveido vismaz viena parakstu vākšanas vieta.

CVK atgādina, ka šoreiz parakstu vākšana notiks par Satversmes grozījuma projekta ierosināšanu jeb iesniegšanu Saeimā. Lai Satversmes grozījumu projektu varētu iesniegt parlamentā, parakstu vākšanā tas jāatbalsta ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita jeb vismaz 149 064 vēlētājiem.

Ja Saeima vēlētāju iesniegto Satversmes grozījumu projektu pieņems bez labojumiem, tas stāsies spēkā. Savukārt, ja Saeima to noraidīs vai pieņems ar grozījumiem, būs jārīko tautas nobalsošana.

LBAS Satversmes grozījumu projektu CVK iesniedza šā gada 1.februārī, un iesniegtais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 78. un 79.pantu, nosakot, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu.

 

CVK informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!