• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iekšlietu iestāžu darbinieku disciplinārpraksi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2001., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17088

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunajām ērtībām mobilo telefonu lietotājiem

Vēl šajā numurā

09.05.2001., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iekšlietu iestāžu darbinieku disciplinārpraksi

Iekšlietu ministrijas Galvenā inspekcija apkopojusi iekšlietu sistēmas darbinieku disciplināros pārkāpumus 2001.gada 1.ceturksnī. Apkopojums liecina, ka šā gada pirmajos trīs mēnešos par pieļautajiem disciplīnas pārkāpumiem Iekšlietu ministrijas (IeM) iestāžu darbiniekiem kopumā piemēroti 796 disciplinārsodi. Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgu laika posmu, piemēram, Valsts policijā disciplinārsodu skaits ir samazinājies par 20% ( no 424 uz 353 disciplinārsodiem), bet Sardzes pulkā palielinājies par 24% ( no 124 uz 163 disciplinārsodiem), taču šis skaits ir palielinājies uz Sardzes pulkā dienējošo Valsts obligātā dienesta karavīru rēķina, kuriem aizvadītā gada 1. ceturksnī piemēroti 103 disciplinārsodi, bet šogad — 134. Kopumā par pārkāpumiem, kas bijuši saistīti ar alkoholisko dzērienu lietošanu, iekšlietu iestāžu darbiniekiem šā gada 1.ceturksnī piemēroti 94 disciplinārsodi, aizvadītā gada analoģiskā laikposmā — 110.

Trijos mēnešos par dažādiem disciplīnas pārkāpumiem no dienesta IeM iestādēs atlaisti 44, atbrīvoti no amata, ieceļot zemākā amatā, — 26, pazemināti dienesta pakāpē par vienu pakāpi — 22, bet brīdināti par neatbilstību ieņemamajam amatam 107 IeM iestāžu darbinieki.

2001.gada 1.ceturksnī iekšlietu sistēmas darbinieki 18 reizes pamatoti izmantojuši un lietojuši dienesta šaujamieročus. Šo gadījumu rezultātā gan nevienas personas veselībai nav nodarīts kaitējums, iepriekšējā gadā analoģiskā laikposmā bija ievainoti 3 cilvēki.

Triju mēnešu laikā ir bijuši arī 2 ieroču nepamatotas lietošanas gadījumi, kuros viena persona ir ievainota, viena gājusi bojā. Tā, piemēram, 2. janvārī Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes kriminālpolicijas darbinieks, būdams alkohola reibumā, ārpus darba laika dzīvoklī sastrīdējās ar savu draudzeni un ar dienesta šaujamieroci nošāva viņu, pēc tam izdarīja pašnāvību. Otrs gadījums notika 7. janvārī, kad Liepājas PRPP kriminālpolicijas darbinieks, būdams alkohola reibumā, ārpus dienesta laika dzīvoklī kopīgas alkohola lietošanas laikā ar savu paziņu no dienesta šaujamieroča izdarīja paziņas virzienā 2 šāvienus, ar vienu no tiem ievainojot viņu kājā.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos, tieši tāpat kā iepriekšējā gada attiecīgajā laikposmā, nav fiksēts neviens šaujamieroču nozaudēšanas vai nolaupīšanas gadījums, kas liecina par sava veida stabilitāti šajā ziņā.

Pavisam 2001.gada 1.ceturksnī fiksēti 63 ceļu satiksmes negadījumi (CSNg) ar dienesta transporta līdzekļu līdzdalību. Kopējais CSNg skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir samazinājies par 16% ( 2000.gada 1.ceturksnī — 75). Turklāt šajā gadā tikai 2 CSN izraisīti alkohola reibumā, bet aizvadītā gada analoģiskā laikposmā tādi bijuši 7. Savukārt ar personīgajiem transporta līdzekļiem šogad kopumā fiksēti 99 ceļu satiksmes negadījumi, bet iepriekšējā gada 1.ceturksnī tāds bija 81 gadījums.

Par IeM iestāžu darbinieku vainas dēļ 2001. gada 1.ceturksnī izraisītajiem CSNg ar visu veidu transporta līdzekļiem, pēc Galvenās inspekcijas rīcībā esošās informācijas, līdz šā pārskata sastādīšanas brīdim lielākā daļa vainīgo jau bija sodīti disciplināri un administratīvi, kā arī nepieciešamajos gadījumos ierosinātas krimināllietas. No dienesta IeM iestādēs atlaisti 11darbinieki, 1 pazemināts dienesta pakāpē par vienu pakāpi, 11 brīdināti par neatbilstību ieņemamajam amatam, 22 izteikti rājieni, bet piezīmes saņēmuši 16 IeM darbinieki.

Par šā gada laikā IeM iestāžu darbinieku vainas dēļ izraisītajiem CSNg IeM Satiksmes drošības komisija ceturkšņa laikā pavisam izskatījusi 44 administratīvos materiālus, rezultātā 16 gadījumos atņemtas autovadītāju tiesības uz laiku no 3 līdz 24 mēnešiem (uz 24 mēnešiem — 9), 2 gadījumos piemērots naudas sods.

Trīs mēnešu laikā, pildot dienesta pienākumus, cietuši 48 IeM iestāžu darbinieki, no tiem viens gājis bojā. Gadījums, kura rezultātā policijas darbinieks gājis bojā, pildot dienesta pienākumus, ir jāvērtē kā ārkārtas gadījums, un tāpēc tas ir īpaši pieminams. 4.martā Jelgavas PRPP ceļu policijas inspektors G. Grosbārts ar likumīgiem līdzekļiem, nepārkāpjot dienesta instrukcijas, mēģināja apstādināt likumpārkāpēja vadīto automašīnu, bet tā, nesamazinot braukšanas ātrumu, notrieca policistu, kurš no gūtajiem miesas bojājumiem mira.

Trijos mēnešos cietušo 48 iekšlietu darbinieku traumas 4 gadījumos gūtas, aizturot likumpārkāpējus, 5 — tiešu uzbrukumu rezultātā, 4 — veicot ugunsdzēsības un glābšanas darbus, 8 — nelaimes gadījumos, 20 — obligāto sporta nodarbību laikā.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!