• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ministru prezidenta oficiālo vizīti Lietuvas Republikā 8.-9.februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2008., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170700

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs: Tiekoties ar Latvijas vadošajiem zinātniekiem

Vēl šajā numurā

12.02.2008., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ministru prezidenta oficiālo vizīti Lietuvas Republikā 8.–9.februārī

 

01.JPG (11902 bytes)
Ministru prezidentam Ivaram Godmanim Lietuvas prezidents Valds Adamkus pasniedza prestižo Lietuvas valsts apbalvojumu – Lielo Komandora krustu – par valstu draudzīgo un veiksmīgo attiecību stiprināšanu
Foto: A.F.I./Lietuvos Rytas
02.JPG (20193 bytes)
Ministru prezidenta Ivara Godmaņa un Lietuvas Seima priekšsēdētāja Viktora Muntjana (otrais no labās) un delegāciju sarunas
Foto: Uldis Pāže, VKKD

8.februārī Ministru prezidents Ivars Godmanis, atrodoties oficiālajā vizītē Lietuvā, tikās ar Lietuvas Republikas prezidentu Valdu Adamku, Lietuvas premjerministru Ģediminu Kirkilu un Lietuvas Seima priekšsēdētāju Viktoru Muntjanu.

 

Tikšanās laikā ar Lietuvas Republikas prezidentu Valdu Adamku tika pārrunāts Latvijas un Lietuvas jūras robežas jautājums, enerģētikas politika gāzes un elektrības jomā, Baltijas vienotības un ekonomiskās sadarbības aspekti. Lietuvas prezidents Valds Adamkus Latvijas premjeram pasniedza nozīmīgu valsts apbalvojumu – Lielo Komandora krustu – par valstu draudzīgo un veiksmīgo attiecību stiprināšanu.

Savukārt tikšanās laikā ar Lietuvas premjerministru Ģediminu Kirkilu notika detalizētāka saruna par valstu divpusējām attiecībām un reģionālajiem jautājumiem. Enerģētikas drošības politikas jomā premjeri apsprieda Ignalinas atomelektrostacijas jautājuma virzību. Tāpat tika pārrunāti “Nord Stream” un “Amber” gāzesvadu projektu jautājumi. Premjeri vienojās, ka “Amber” gāzesvada būvniecības ieceres būtu jāskata Eiropas Savienības un Krievijas līmenī, piedāvājot alternatīvu sauszemes maršrutu no Krievijas uz Vāciju, šķērsojot Baltijas valstu un Polijas teritorijas.

Transporta infrastruktūras jomā I.Godmanis informēja par “VIA Baltica” projekta realizāciju un nepieciešamību pabeigt Ķekavas apvedceļa būvniecību. Tāpat pārrunātas “Rail Baltic” projekta realizācijas iespējas, nodrošinot pasažieru un transporta pārvadājumu pakalpojumus starp Eiropu un Krieviju. I.Godmanis norādīja, ka arī šis ir ne vien Latvijas un Lietuvas, bet visas Eiropas Savienības jautājums, kura risināšanā nepieciešams Krievijas puses atbalsts un gatavība ieviest Eiropas standartiem atbilstošu tehnisko nodrošinājumu.

Eiropas Savienības lietu kontekstā tika apspriests Lisabonas līgums un kaimiņu politikas stiprināšana Gruzijā, Moldovā un Ukrainā.

Piektdien, 8.februārī, I.Godmanis vēl tikās ar Lietuvas Seima priekšsēdētāju Viktoru Muntjanu, ekonomikas un finanšu ministriem, kā arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvjiem. Tāpat notika ziedu nolikšana Lietuvas brīvības cīņās kritušo memoriālā. Savukārt sestdien, 9.februārī, Latvijas premjers tikās ar Klaipēdas mēru un apmeklēja Klaipēdas ostu.

 

Tiekoties ar Lietuvas Republikas Seima priekšsēdētāju Viktoru Muntjanu, tika pārrunātas Lietuvas vēlēšanu sistēmas atšķirības no Latvijas kārtības, konstitucionālās tiesas loma, kā arī Lietuvas prakse konstitūcijas pantu maiņas gadījumos. Tāpat I.Godmanis informēja par Latvijas apņemšanos stiprināt Saeimas lomu, turpmāk nodrošinot regulārus premjera un ministru ziņojumus parlamentā par nozaru aktuālākajiem jautājumiem.

Sarunas laikā I.Godmanis un V.Muntjans pārrunāja arī Latvijas un Lietuvas jūras robežlīguma jautājumu. Premjers informēja par ieceri veidot darba grupu risinājumu piedāvāšanai par robežlīguma 4.panta redakciju, kas tālāk tiktu nodoti Latvijas parlamentam apspriešanai. Iespējams, darba grupā varētu piedalīties arī Lietuvas puses pārstāvji.

Tāpat vēlreiz apspriesti “Nord Stream” un “Amber” gāzes cauruļvadu projekti – arī Seima priekšsēdis pauda atbalstu tam, ka šis jautājums jārisina ne vien Baltijas un Polijas līmenī, bet visas Eiropas Savienības kontekstā.

01.JPG (21708 bytes)
8. un 9.februārī Ministru prezidents Ivars Godmanis uzturējās oficiālā vizītē Lietuvas Republikā, kur tikās ar Lietuvas augstākajām amatpersonām. Attēlā (no labās): Latvijas Ministru prezidents Ivars Godmanis, Lietuvas premjerministrs Ģedimins Kirkils un Lietuvas vēstnieks Latvijā Antans Vinkus
Foto: Uldis Pāže, VKKD

9.februārī, turpinot oficiālo vizīti Lietuvas Republikā, Ministru prezidents I.Godmanis kopā ar Lietuvas premjerministru Ģ.Kirkilu tikās ar Klaipēdas pilsētas mēru Rimantu Taraškeviču un braucienā ar kuģi apskatīja Klaipēdas ostu.

I.Godmanis, Ģ.Kirkils un R.Taraškevičs pārrunāja abu valstu ekonomisko izaugsmi un ostu attīstības jautājumus. Latvijas Ministru prezidents uzsvēra: “Tā kā esam Eiropas Savienības dalībvalsts, nesen pievienojāmies Šengenas līguma zonai un nākotnē plānojam ieviest eiro, turpmāk ostas konkurēs ES vienotā tirgus brīvas konkurences apstākļos.”

Latvijas valdības vadītājs atzina, ka svarīgs uzdevums ir veicināt kravu ar augstu pievienoto vērtību pieplūdumu ostās un augstvērtīgu kravu pārkraušanu. I.Godmanis akcentēja nepieciešamību sekmēt tādu rūpniecības nozaru attīstību, kurās varētu izmantot ostās ievestās kravas, lai palielinātu pievienoto vērtību valsts ekonomikā.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!