• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par Latvijas un ārzemju pārtikas kvalitātes salīdzinājumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2008., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170618

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs: NATO valstu aizsardzības ministru sanāksmē

Vēl šajā numurā

08.02.2008., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par Latvijas un ārzemju pārtikas kvalitātes salīdzinājumu

 

7.februārī Latvijas Pārtikas padomes sēdē tika prezentēts Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Nacionālā diagnostikas centra pētījums, kurā tika salīdzināta Latvijā un ārzemēs ražotā pārtika un tās kvalitāte. Pētījumu “Latvijā ražotās pārtikas produkcijas kvalitātes rādītāju salīdzinājums ar Latvijas tirgū pieejamo ārzemju produkciju” veica pēc Zemkopības ministrijas (ZM) pasūtījuma.

 “Izvērtējot pētījumu, varam būt apmierināti, jo mūsu tirgū pieejamie Latvijas ražojuma pārtikas produkti kopumā ir augstākas kvalitātes,” secināja zemkopības ministrs Mārtiņš Roze. “Tas nozīmē, ka mūsu ražotāji nopietni un atbildīgi veic savu darbu, domājot par savas produkcijas patērētāju,” uzsver ministrs.

Pētījuma laikā veiktas 659 analīzes, nosakot 127 pārtikas produktu nekaitīguma un kvalitātes rādītājus pēc visdažādākajiem kritērijiem. Pētījumā secināts, ka neviens no Latvijā ražotajiem pārtikas produktiem nav pārsniedzis noteiktās Eiropas Savienības (ES) nekaitīguma normas. Kopumā Latvijas produktu nekaitīguma un kvalitātes rādītāji ir augstāki, no analizēto produktu grupām ievērojami augstāka kvalitāte ir Latvijā ražotajiem āboliem, medum un desām.

Vairākos ārzemēs ražoto cīsiņu paraugos konstatēta pievienotā modificētā soja, tāpat ārzemju desu izstrādājumos palielināts hroma, niķeļa, svina un radioaktīvā cēzija Cs 137 saturs.

Protams, mēs ņemsim vērā arī tos negatīvos rezultātus, ko mums parādīja šis pētījums,” sacīja M.Roze, “jo pārtikas kvalitāte ir viena no mūsu galvenajām prioritātēm.” Pētījumā noskaidrots, ka par astoņiem procentiem augstāks, nekā noteikts ES rekomendācijās, ir pievienotā ūdens daudzums putnu gaļas produkcijā. “Tas nenozīmē, ka produkts ir indīgs vai kā citādi kaitīgs, tas nozīmē tikai to, ka putnu gaļa šajā gadījumā satur vairāk ūdens, tātad par savu naudu pircējs nopērk mazāk gaļas, bet vairāk ūdens,” skaidroja zemkopības ministrs. Vienā no analizētajiem desu paraugiem, ievērojot ES rekomendācijas, nedaudz pārsniegts fosfātu daudzums.

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze uzsvēra, ka Zemkopības ministrija un PVD nemitīgi veic pārtikas kvalitātes kontroli, lai pie pircējiem nenonāktu nekvalitatīva un kaitīga pārtikas produkcija. “Esmu pārliecināts, ka mūsu pārtika ir labāka un ka mūsu ražotāji var nodrošināt Latviju ar kvalitatīvu un garšīgu pārtiku,” pārliecināti sacīja Mārtiņš Roze, “tomēr mēs joprojām rūpīgi sekosim, lai tirgū būtu tikai labi produkti. Un tas attiecas gan uz importa, gan vietējiem ražojumiem.” Ministrs solīja, ka līdzīgi pētījumi tiks turpināti, un ar to rezultātiem tiks iepazīstināti gan mediji, gan paši ražotāji.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!