• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauno rezolūcijas projektu par Irānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2008., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170595

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kravu pārvadājumu modernizāciju un uzlabošanu

Vēl šajā numurā

08.02.2008., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauno rezolūcijas projektu par Irānu

 

Irāna diemžēl “joprojām nav izpildījusi savas starptautiskās saistības apturēt visus ar [urāna] bagātināšanu un pārstrādi saistītos pasākumus”, norādīts 31.janvārī pieņemtajā Eiropas Parlamenta rezolūcijā. Deputāti arī pauž “bažas par pastāvīgiem cilvēktiesību pārkāpumiem pēdējos gados Irānā”, tomēr uzsver, ka eskalācijas atrisinājumam nav jāapsver nekādas militāras darbības.

Eiropas Parlaments pauž gandarījumu par Berlīnē 22.janvārī panākto piecu ANO Drošības padomes valstu, Vācijas un ES Augstā pārstāvja vienošanos par “jauno rezolūcijas projektu par Irānu, kas paredz turpmākus pasākumus [..], kā arī par to, ka starptautiskajai sabiedrībai joprojām ir kopēja pieeja šim jautājumam”.

Deputāti uzskata, ka “pašreizējās kodoleskalācijas atrisinājums ir iespējams un ka nav jāapsver nekādas militāras darbības”. Parlaments “aicina ASV administrāciju un visus pārējos iesaistītos dalībniekus atteikties no jebkādām runām par militāriem pasākumiem” un mudina ASV “tieši kopā ar ES piedalīties sarunās ar Irānu”.

Eiropas Parlaments pauž asu nosodījumu nāvessoda piemērošanai un izpildei Irānā, īpaši nāvessoda piespriešanu mazgadīgajiem un nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem. Rezolūcijā iekļauts arī stingrs nosodījums Zamala Bavi nāvessodam, kas tika izpildīts dažas stundas pirms Eiropas Parlamenta balsojuma.

Deputāti izsaka “visdziļākās bažas par to, ka pēdējā gada laikā ir ļoti pieaugušas represijas pret pilsoniskās sabiedrības kustībām Irānā” un aicina Irānu gan tiesību aktos, gan praksē izbeigt diskrimināciju pret reliģiskām, etniskām, lingvistiskām vai citu veidu minoritātēm, tostarp arābiem, azerbaidžāņiem, beludžiem, kurdiem, bahajiešiem, kristiešiem, ebrejiem, sufisma piekritējiem, sunnītiem. Parlaments asi nosoda vardarbīgās represijas pret politiskajiem oponentiem, cilvēktiesību aizstāvjiem, žurnālistiem, informācijas sniedzējiem internetā, skolotājiem, inteliģences pārstāvjiem, sievietēm, studentiem un arodbiedrībām.

“Sadarbības un tirdzniecības nolīguma noslēgšana starp Irānu un ES ir atkarīga no tā, vai Irānā būtiski uzlabosies stāvoklis cilvēktiesību jomā, kā arī no tā, vai Irāna pilnībā sadarbosies ar Starptautisko Atomenerģētikas aģentūru un sniegs objektīvas garantijas, ka tās kodolprogramma ir paredzēta miermīlīgiem mērķiem,” uzsvērts rezolūcijā.

Rezolūciju Parlaments pieņēma ar 561 balsi par, 52 pret, 44 atturoties.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!