• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par energoefektivitātes plānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2008., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170593

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauno rezolūcijas projektu par Irānu

Vēl šajā numurā

08.02.2008., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par energoefektivitātes plānu

 

Eiropas Parlaments 31.janvārī pauda atbalstu Eiropas Komisijas energoefektivitātes rīcības plānam, kam būtu jāļauj Eiropai līdz 2020.gadam palielināt energoefektivitāti par 20%. Deputāti uzskata: lai mērķi sasniegtu, gan Eiropas Komisijai, gan dalībvalstīm jāpieliek papildu pūles.

Deputāti ar bažām atzīmē, ka līdz 2007.gada 1.septembrim Eiropas Savienībā pilnībā bija izpildīti tikai trīs no 21 rīcības plāna pasākuma, lai gan to bija paredzēts izdarīt līdz 2007.gada beigām. Parlaments arī norāda, ka daudzas dalībvalstis ir kavējušās, ieviešot ar energoefektivitāti saistītos Eiropas tiesību aktus.

 

“Visneefektīvākās iekārtas”

Deputāti ziņojumā ierosina vairākus priekšlikumus kā palielināt energoefektivitāti mājokļu jomā, transportā, tirdzniecībā un rūpniecībā, pilsētplānošanā. Parlaments rosina Eiropas Komisijai izstrādāt grafiku visneefektīvāko iekārtu, piemēram, āra sildītāju, izņemšanai no apgrozības.

 

Transports

Parlaments uzskata, ka jānosaka obligātas energoefektivitātes prasības visiem transporta veidiem. Pēc deputātu domām, “ievērojamu enerģijas ietaupījumu var panākt, samazinot transportlīdzekļu svaru”.

ES pilsētu vadībām izteikts pamudinājums “apsvērt iespēju īstenot tādus pasākumus kā maksājuma ieviešana par ceļu noslogotību, lai samazinātu CO2 emisiju”. Dalībvalstīm ir jāievieš energoefektīva transporta politika, pilsētās dodot priekšroku sabiedriskajam transportam, riteņbraucējiem un kājāmgājējiem.

 

Mājokļi

Komisijai, pēc deputātu domām, jāizstrādā dalībvalstīm saistoša prasība, lai visas apsildāmās un/vai dzesējamās jaunās ēkas, sākot no 2011.gada, tiktu būvētas pēc tā dēvētā pasīvās mājas principa, proti, lai tajās tiktu izmantotas dabiskās sildīšanas vai dzesēšanas iespējas. Sākot no šā gada, jāievieš prasība izmantot pasīvos apsildes un dzesēšanas risinājumus.

Deputāti aicina Eiropas Komisiju no 3% līdz vismaz 5% palielināt šim nolūkam izmantojamo struktūrfondu un kohēzijas fondu daļu un prasīt, lai dalībvalstis šo iespēju pilnībā izmanto.

Ieteikuma (iniciatīvas) ziņojums pieņemts ar 592 balsīm par, 26 pret, 30 atturoties.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!