• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents: Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.02.2008., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170531

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents: Piedaloties izstādes "Izraēla: vēsture fotogrāfijās" atklāšanā

Vēl šajā numurā

07.02.2008., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents: Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē

 

6.februārī notika Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) kārtējā sēde. NTSP dalībnieki iepazinās ar padomes 2007.gada darbības pārskatu, kā arī vienojās par darbības organizāciju 2008.gadam.

Lai uzlabotu NTSP darba efektivitāti, Ministru prezidents Ivars Godmanis rosināja NTSP sēdes organizēt katru mēnesi, kā arī aicināja Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS) iesniegt priekšlikumus par prioritārajiem jautājumiem padomes darba kārtībā 2008.gadam. Vienlaikus I.Godmanis norādīja, ka jāstiprina saikne starp NTSP un tās apakšpadomēm.

Ministru prezidents norādīja uz nepieciešamību turpmāk diskutēt NTSP par valdības izstrādāto rīcības plānu, kā arī tajā izvirzītajām prioritātēm. Savu viedokli par valdības rīcības plānu I.Godmanis LDDK un LBAS pārstāvjiem aicināja iesniegt līdz nākamajai NTSP sēdei, kas paredzēta marta sākumā.

Plašākas diskusijas izvērtās par Labklājības ministrijas vadītās sociālo partneru un Valsts darba inspekcijas darba grupas sagatavoto jautājumu par nesaskaņotajām normām likumprojektā “Grozījumi Darba likumā”, runājot gan par Latvijas pieredzi, gan situāciju citās Baltijas valstīs. Vienošanās tika panākta tikai par daļu no Darba likuma grozījumu projekta nesaskaņotajiem konceptuālajiem jautājumiem. Pēc garākām diskusijām NTSP dalībnieki vienojās par Darba likuma 66.panta 1.daļas grozījumiem, kas nosaka darba devēja pienākumu maksāt piemaksu darbiniekam par darbu, kas saistīts ar īpašu risku. Tāpat tika panākta vienošanās par Darba likuma 140.pantu, kas nosaka summētā darba laika atskaites perioda ilgumu – nosakot, ka darbinieks un darba devējs darba līgumā var vienoties par atskaites periodu ne ilgāku par trim mēnešiem, bet koplīgumā noteikt atbilstošu atskaites periodu, abām pusēm vienojoties. Tika konceptuāli atbalstīta arī Aizsardzības ministrijas piedāvātā redakcija Darba likuma 96.pantam, kas nosaka profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu un mācību izdevumu segšanu.

Par precizējumiem un arī citiem jautājumiem, par kuriem vienošanās netika panākta, diskusijas turpināsies valdības līmenī pēc projekta izsludināšanas Valsts sekretāru sanāksmē tuvākajā laikā. Vienošanos neizdevās panākt par Darba likuma 85.panta otro daļu, kas skar vienpusēju atkāpšanos no vienošanās par konkurences ierobežojumu, par Darba likuma 144.panta otro daļu, kas ietver iespējamās izmaiņas kompensācijās par darbu svētku dienās, kā arī Darba likuma 150.panta sesto daļu par darbinieka atvaļinājuma tiesību aizsardzību darba nespējas gadījumā.

NTSP koordinē un organizē trīspusējo sociālo dialogu starp darba devēju organizācijām, valsts institūcijām un arodbiedrībām, lai saskaņotu šo organizāciju intereses sociālajos un ekonomiskajos jautājumos, tādējādi garantējot sociālo stabilitāti valstī. NTSP un tās apakšpadomes uz paritātes pamatiem veido valdības, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības izvirzītie pārstāvji.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!