• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par 2007.gada valsts budžeta izpildi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.01.2008., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/169721

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētāja biedre: Tiekoties ar Eiropas Ekonomikas un Sociālo lietu komitejas Darba devēju grupas prezidentu

Vēl šajā numurā

24.01.2008., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par 2007.gada valsts budžeta izpildi

 

Latvijas valsts kopbudžets 2007.gadu ir beidzis ar 94 miljonu latu jeb 0,7% no IKP finansiālu pārpalikumu, liecina Valsts kases oficiālais pārskats par valsts budžeta izpildi. Valsts budžetā ir bijis 117 miljonu latu finanšu pārpalikums, savukārt pašvaldības ir izveidojušas 33 miljonu latu lietu budžeta deficītu.

Finanšu ministrs Atis Slakteris norāda: “Valsts budžeta likumā bija plānots 54,5 miljonus latu liels finanšu pārpalikums, taču valsts budžets ir spējis šo rādītāju pārsniegt vairāk nekā divas reizes, nodrošinot valsts budžeta pārpalikumu nevis 0,4% apmērā no IKP, bet gan 0,8% apmērā.

Tam ir divi iemesli – likumā paredzētie nodokļu ieņēmumi ir izpildīti par 102%, kā arī būtisku ieguldījumu pārpalikumā ir devuši mazāki budžeta izdevumi, un tas ir valdības noteiktā taupības režīma rezultāts – salīdzinot ar plānoto, valsts izdevumi pērn bijuši vien 96%.

Savukārt pašvaldības, kaut gan valstī ir bijis noteikts taupības režīms, savos budžetos ir radījušas kopumā krietnu deficītu, un šī ir ļoti negatīva tendence, kuras turpināšanos es neatbalstu.”

Valsts kopbudžeta ieņēmumi (valsts pamatbudžets un speciālais budžets, pašvaldību pamatbudžets un speciālais budžets, ieskaitot ziedojumus un dāvinājumus) 2007.gadā bija 5,377 miljardi latu, savukārt izdevumi – 5,283 miljardi latu.

Valsts budžeta ieņēmumi 2007.gadā bija 4,395 miljardi latu, izdevumi – 4,278 miljardi latu, bet finansiālais pārpalikums bija 117 miljoni latu. Pašvaldību budžeta 2007.gada ieņēmumi bija 1,428 miljardi latu, izdevumi – 1,461 miljards latu, finansiālais deficīts – 33 miljoni latu.  

“Budžeta jomā šogad mums ir jārēķinās ar vairākiem būtiskiem faktoriem,” uzsver finanšu ministrs A.Slakteris. “Pirmkārt, budžeta likums paredz šogad valsts budžetā 163 miljonu latu jeb 1% no IKP pārpalikumu, un tas ir obligāti jāizpilda.

Otrkārt, šajā budžeta izpildes procesā ir jārēķinās ar Latvijas ekonomikas attīstības tendencēm, kas pēdējā laikā liecina par zināmu ekonomikas stagnēšanu.

Un, treškārt, es kā finanšu ministrs izvirzu mērķi Latvijai sasniegt sabalansētu valsts pamatbudžetu. Tie ir smagi, bet nepieciešami uzdevumi.”

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!