• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nepilnībām veselības aprūpei piešķiramo dotāciju plānošanā, sadalē un izlietojumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.01.2008., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/169373

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2008.gada 15.janvāra sēdē

Vēl šajā numurā

17.01.2008., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nepilnībām veselības aprūpei piešķiramo dotāciju plānošanā, sadalē un izlietojumā

 

2005. un 2006.gadā Ambulatorās un stacionārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju programmas (Struktūrplāna) (Struktūrplāna galvenais mērķis ir nodrošināt veselības aprūpes sistēmas attīstību, optimizējot pakalpojumu sniedzēju skaitu un izvietojumu, uzlabojot to infrastruktūru un materiāli tehnisko nodrošinājumu) ieviešanai budžeta apakšprogrammā 12,2 miljoni latu piešķirti pirms Struktūrplāna ieviešanas plāna apstiprināšanas Ministru kabinetā, tā radot iespēju, ka valsts budžeta līdzekļi var tikt izlietoti neefektīvi un nelietderīgi.

Veselības ministrija (VM) nav izstrādājusi Struktūrplāna ieviešanas plānu atbilstoši Ministru kabineta noteikumu prasībām. Plānā nav detalizēti norādīts, kādi konkrēti pasākumi katru gadu jāveic noteiktiem veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, lai nodrošinātu izvirzīto mērķu sasniegšanu, tā radot iespēju Struktūrplāna īstenošanas gaitā subjektīvi pieņemt lēmumus par veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju iesniegto projektu atbilstību Struktūrplānam.

Gan 2005., gan 2006.gadā valsts budžeta likumā vispirms ir apstiprināti veselības aprūpes sniedzēji un finansējuma apmērs un tikai pēc tam lūgts attiecīgajiem veselības aprūpes sniedzējiem iesniegt projektu pieteikumus Struktūrplāna ieviešanai.

Valsts kontrole (VK) uzskata, ka nav pamatojuma, pēc kādiem kritērijiem izvēlēti veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēji, kuriem piešķirts finansējums.

Projektu vērtēšanas process nav caurskatāms, un pastāv iespēja, ka valsts budžeta līdzekļi neveicinās Struktūrplānā noteikto mērķu sasniegšanu.

VM un tās padotībā esošajā Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūrā (VSMTVA) nav izstrādātas iekšējās procedūras, kurās būtu noteikti projektu vērtēšanas kritēriji un metodika.

VM nav nodrošinājusi pietiekamu veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēja iesniegto projektu progresa atskaišu pārbaudi. Divu projektu progresa atskaitēm par dažādiem mēnešiem ir pievienots viens un tas pats maksājuma uzdevums par summu 30 000 latu, līdz ar to pastāv krāpšanās iespēja no veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju puses.

VM nav iesniegusi Ministru kabinetā rīkojumā noteikto informatīvo ziņojumu par Struktūrplāna īstenošanas gaitu, tāpēc ne Ministru kabinets, ne sabiedrība nav informēta par piešķirtā finansējuma izmantošanu, kā arī par noteikto uzdevumu un rezultatīvo rādītāju izpildi.

VK pēc veiktās likumības revīzijas ir izstrādājusi 25 ieteikumus VM un VSMTVA, kuru izpildei atbilstoši ieteikumu izpildes grafikam tiks sekots līdzi.

Revīzija veikta par 2005. un 2006.gadu.

 

Valters Grīnvalds, VK sabiedrisko attiecību speciālists

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!