• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atverot grāmatu par Krišjāni Valdemāru un atklājot izstādi par jaunlatviešiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.01.2008., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/169364

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

17.01.2008., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atverot grāmatu par Krišjāni Valdemāru un atklājot izstādi par jaunlatviešiem

 

Valsts prezidents Valdis Zatlers 16.janvārī piedalījās grāmatas “Krišjānis Valdemārs. Lietišķā un privātā sarakste” atvēršanas pasākumā un izstādes “Jaunlatvieši” atklāšanā.

Uzrunājot pasākuma dalībniekus, Valsts prezidents uzsvēra izglītības vietu un lomu sabiedrības attīstībā, norādot, ka jaunizdotās grāmatas būs būtisks atspaids izpratnes par Latvijas vēsturi padziļināšanā un būs nozīmīgs palīgs ikdienas darbā gan pedagogiem, gan arī neatsverams informācijas avots Latvijas jaunākajai paaudzei. 

“Šis ir ievērojams notikums ne tikai vēstures speciālistiem, bet arī katram izglītības un kultūras darbiniekam un plašākai sabiedrībai kopumā. Latviešu tautas vēsturē ir bijuši vairāki īpaši nacionālās pašapziņas un sabiedriskās aktivitātes periodi, kas ir būtiski mainījuši mūsu nacionālo pašapziņu un arī mūs pašus. Mēs tos saucam vienkārši par tautas atmodām.

Taču viss sākās ar kultūrvēsturiskiem notikumiem 19.gadsimta vidū. Šis bija skološanās, izglītošanās un latviskās pašapziņas uzplaukuma vilnis. Lai gan tajā laikā netika sapņots par Latvijas valsti, tomēr tieši šie notikumi ir tie, kas faktiski lika pamatus mūsdienu Latvijai.

Jāatceras, ka tieši šai laikā Baumaņu Kārlis uzrakstīja “Dievs, svētī Latviju!”. Krišjānis Valdemārs lika pamatus latviešu jūrniecībai. Krišjānis Barons izveidoja mūsu folkloras mantojuma pamatus, bet Kronvaldu Atis un citi latviešu domas dižgari veidoja izglītības centrus. Tieši toreiz mēs visi kā tauta kļuvām vienoti dziesmu svētkos.

Šogad, kad Latvija svinēs savas neatkarīgās valsts 90.jubileju, tie ideāli, mērķi un vērtības, kas bija 19.gadsimta jaunlatviešiem, ir joprojām aktuāli.

Mūsdienu pasaule globalizējoties kļuvusi it kā plakanāka un vienkāršāka. Mēs dzīvojam patērētāju sabiedrības apstākļos, kad cilvēki valsti sāk uztvert tikai kā pakalpojumu sniedzēju un vērtē, cik labi vai slikti var saņemt pakalpojumus. Parādījusies pat doma, ka cilvēks valsti, kurā dzīvot, izvēlēsies nevis pēc piederības un dzimtenes sajūtas, bet pēc izdevīguma principa.

Mūsu tautas un mūsu valsts nākotne veidojas skolās. Tur veidojas jauna sabiedrība, un mums ir svarīgi, lai tā nestu tālāk nākotnē mūsu ideālus, lai jaunā paaudze savus mērķus dzīvē balstītu uz mūsu ideāliem un lai viņu mērķi vienmēr saskanētu ar ideāliem. Tikai tā ir iespējama sekmīga Latvijas attīstība.

Patriotisms, savas tautas un valsts vēstures zināšanas ir nenovērtējamas vērtības nacionālās pašapziņas veidošanā un nostiprināšanā.

Vēlētos pat Latvijas jubilejas gadu pasludināt par Latvijas vēstures apzināšanās gadu. Mūsu vēsture kopā ar valodu un kultūru veido mūsu identitāti.”

Valsts prezidents V.Zatlers, pateicoties visiem dokumentu publikācijas veidotājiem un atbalstītājiem par ieguldīto darbu un resursiem, izteica cerību, ka Krišjānis Valdemārs spēs iedvesmot ikvienu klātesošo, lai popularizētu izpratni par Latvijas vēsturi.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!