• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.2007., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167794

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šonedēļ žurnālā "Komersanta Vēstnesis"

Vēl šajā numurā

12.12.2007., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmi

 

10.decembrī Briselē ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalījās Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmē.

ES valstu ārlietu ministri turpināja darbu pie nākamās Eiropadomes sagatavošanas, kura 14.decembrī notiks Briselē. ES valstu un valdību vadītāju sanāksmes uzmanības centrā būs sadarbība iekšlietās un tieslietās, ekonomiskie, sociālie un vides aizsardzības jautājumi un aktualitātes ES ārējās attiecībās.

Sanāksmē ministri apmainījās viedokļiem par Pārdomu grupas izveidošanu, kuras uzdevums būtu atbildēt uz jautājumu “Kādu Eiropu mēs vēlamies 2020.–2030.gadā?”. M.Riekstiņš pozitīvi novērtēja ES Portugāles prezidentūras sagatavoto Pārdomu grupas mandātu un izteica cerību, ka ES valstu un valdību vadītāji šīs nedēļas nogalē pieņems nepieciešamos lēmumus, lai Pārdomu grupa varētu sākt darbu.

Pievēršoties ekonomiskajiem un vides jautājumiem, ārlietu ministrs M.Riekstiņš pateicās ES Portugāles prezidentūrai par Eiropadomes secinājumu projektā pievērsto uzmanību Baltijas jūras stratēģijai. Ministrs norādīja, ka Baltijas jūras stratēģijai, kuru Eiropas Komisija plāno izstrādāt līdz 2008.gada jūnijam, būs nozīmīga loma reģionālās integrācijas veicināšanā un Baltijas jūras ekoloģiskā stāvokļa uzlabošanā. Attiecībā uz Eiropas Komisijas izstrādāto Trešās enerģētikas paketes priekšlikumu ministrs aicināja tālākajā likumprojektu sagatavošanas procesā ņemt vērā katras ES dalībvalsts konkrēto situāciju, jo īpaši attiecībā uz pārvades sistēmu operatoru īpašumtiesību nodalīšanu.

ES paplašināšanās kontekstā Padome apsveica šā gada 6.novembrī Eiropas Komisijas publicēto ziņojumu par Paplašināšanās stratēģiju un galvenajiem izaicinājumiem 2007. un 2008.gadā. ES ārlietu ministri uzsvēra atjaunoto vienprātību par ES paplašināšanos un atzina, ka nākamais gads būs būtisks ES Paplašināšanās stratēģijas īstenošanā. Sagaidāms, ka vēl šajā mēnesī notiks pievienošanās konferences, kurās piedalīsies Horvātija un Turcija. Diskusijā M.Riekstiņš pauda atbalstu ES Portugāles prezidentūrai un atgādināja par saistībām, kuras ES ir iepriekš uzņēmusies paplašināšanās kontekstā.

Attiecībā uz Rietumbalkāniem ES valstu ārlietu ministri no jauna apliecināja Eiropas Savienības perspektīvu šim reģionam. Klātesot ES pārstāvim ANO kontaktgrupas izveidotajā trijniekā (ES, ASV, Krievija) vēstniekam Volfgangam Išingeram, ministri apmainījās viedokļiem par turpmāko notikumu attīstību Kosovā pēc kontaktgrupas ziņojuma iesniegšanas ANO ģenerāsekretāram Banam Kimūnam, kā arī turpināja darbu pie ES civilās misijas izveidošanas Kosovā.

Viedokļu apmaiņā par Eiropas kaimiņu politiku ministrs M.Riekstiņš pateicās Eiropas Komisijai par tās priekšlikumiem šīs politikas tālākā stiprināšanā. Ministrs atgādināja, ka no Eiropas Savienības un dalībvalstīm tiek sagaidīti drosmīgi lēmumi gan attiecībā uz Eiropas kaimiņu reģiona valstu ekonomisko integrāciju, gan personu pārvietošanos, gan iesaldēto konfliktu risināšanu. Ministrs piebilda, ka diskusijas šai tēmai veltītajā starptautiskajā konferencē Rīgā šā gada novembrī vēlreiz apliecināja, ka Eiropas kaimiņu politikas īstenošanā ir jāievēro diferenciācijas princips – tām valstīm, kas aktīvi veic iekšējās reformas, ir jādod iespējas padziļinātai sadarbībai ar Eiropas Savienību.

ES valstu ārlietu ministri pārrunāja aktualitātes Tuvo Austrumu miera procesā saistībā ar šā gada 27.novembra starptautisko konferenci Anapolisā. Ministri pauda bažas par nesekmīgajām Libānas prezidenta vēlēšanām. ES valstu ārlietu ministri pievērsās arī situācijai Birmā/Mjanmā saistībā ar ANO īpašā sūtņa Ibrahima Gambari un ES īpašā sūtņa Pjēro Fasino centieniem rast situācijas risinājumu.

Sanāksmē Eiropas Komisija informēja ministrus par sarunām ar Āfrikas, Karību jūras un Klusā okeāna reģiona valstīm par Ekonomiskās partnerības līgumiem. Padome politiski vienojās par ES Padomes regulas projektu, saskaņā ar kuru no 2008.gada 1.janvāra tiks nodrošināta Pasaules tirdzniecības organizācijas normām atbilstoša pieeja tirgum to Āfrikas, Karību jūras un Klusā okeāna reģiona valstu precēm, kuras ar EK noslēgušas pagaidu līgumus par preču tirgus pieejamību.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!