• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lielāku rīcības brīvību pievienotās vērtības nodokļa likmju noteikšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.2007., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167791

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmi

Vēl šajā numurā

12.12.2007., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lielāku rīcības brīvību pievienotās vērtības nodokļa likmju noteikšanā


 

Lēmums pagarināt pašreizējo pagaidu kārtību pievienotās vērtības nodokļa (PVN) jomā noteiktām dalībvalstīm arī turpmāk ļaus atsevišķām precēm un pakalpojumiem piemērot PVN likmes, kas ir zemākas par ES standartu. Eiropas Parlaments šādam risinājumam piekrīt, bet uzskata, ka dalībvalstīm principā jāļauj vietējiem pakalpojumiem un galvenajām precēm piemērot pazeminātas likmes, ja valsts to vēlas un tam ir ekonomisks, sociāls vai ekoloģisks pamats.

Eiropas Parlaments atzinumu pieņēma ar 582 balsīm par, 9 pret, 25 atturoties.

Jau vairākus gadus ES ir mēģinājusi izveidot vienotu, uz izcelsmes valsts likmi balstītu PVN sistēmu. Taču ir skaidrs, ka tuvākajā nākotnē dalībvalstīm vienprātību šajā jautājumā panākt neizdosies, bet vienprātība lēmumu pieņemšanai nodokļu jomā ir obligāta. Tāpēc Eiropas Komisija ir ierosinājusi pagaidu kārtības galvenos principus vēl kādu laiku saglabāt. Pamatā tas nozīmē, ka tiks turpināta kopš 1993.gada spēkā esošā sistēma, kurā nodokļus iekasē patērētāja valstī.

Pašlaik vairākām dalībvalstīm dotas dažādas atkāpes, ļaujot noteikt zemākas likmes. Dažos gadījumos tās ir beztermiņa, bet valstīm, kas ES iestājās 2004.gadā, tās ir laikā ierobežotas un drīz zaudēs spēku. Pagaidu kārtība beidzas 2010.gadā, tāpat kā noteikums par minimālo 15% likmi. Līdz tam jāpieņem jauni noteikumi.

Ņemot vērā, ka jauns lēmums par ilgtermiņa režīmu tuvākajā laikā nav sagaidāms, Eiropas Komisija ierosina vairumu pašreizējo izņēmumu piemērot arī turpmāk.

Tāpat kā citos ar nodokļiem saistītos jautājumos, arī par šo likumprojektu dalībvalstīm lēmumi jāpieņem vienprātīgi: Parlamenta grozījumi nav saistoši, tomēr Padomei ar Parlamentu jāapspriežas.

Deputāti, kas Eiropas Komisijas priekšlikumu atbalsta, vēlas izmantot šo iespēju, lai izteiktu viedokli par plašāku ar nodokļiem saistītu jautājumu loku. Tā kā doma par visaptverošu izcelsmes valsts pievienotās vērtības nodokļa likmes ieviešanu atlikta uz nezināmu laiku, deputāti ierosina Eiropas Savienības Padomei pārdomāt, vai no šā mērķa nebūtu jāatkāpjas pavisam: “Saskaņā ar subsidiaritātes principu Eiropas Savienība nedrīkst ierobežot dalībvalstu kompetenci vairāk, nekā nepieciešams.”

Dalībvalstīm, uzskata deputāti, jādod iespējas piemērot samazinātas likmes – pat nulles likmi – tādām galvenajām precēm kā pārtika un medikamenti. Tāda pati pieeja jāattiecina uz pakalpojumiem un precēm, kas ir vietēja rakstura un tādējādi neietekmē iekšējo tirgu – saistībā ar izglītību, labklājību, sociālo nodrošināšanas darbu un kultūru.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!