• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.12.2007., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167323

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 3.decembra ārkārtas sēdē

Vēl šajā numurā

04.12.2007., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šonedēļ žurnālā “Jurista Vārds”

 

Ilma Čepāne. “Teritorijas plānošanas aktuālās tiesiskās problēmas”

Teritorijas izmantošanas plānošanas galvenais mērķis ir veicināt valsts ilgtspējīgu un līdzsvarotu attīstību. Atšķirībā no padomju laika centralizētās plānošanas, tirgus ekonomikas valstīs teritorijas plānojumos jāsaskaņo valsts, plānošanas reģionu, pašvaldību un privātās intereses. Apstāklis, ka zeme atrodas privātā īpašumā, nenozīmē, ka īpašnieks to var izmantot pēc savas vēlēšanās.

Šajā rakstā izanalizētas atsevišķas tiesiskās problēmas, kas saistībā ar nepilnībām normatīvajos aktos un kļūdainu tiesību normu piemērošanu traucē efektīvu un racionālu dabas resursu izmantošanu, aizskarot gan sabiedrības, gan privātpersonu intereses.

 

Gaidis Bērziņš, intervijā Dinai Gailītei un Sannijai Matulei, “Gads tieslietu ministra amatā. Vai būs turpinājums?”

– Iepriekš, kad bijāt zvērināts advokāts un komersants, ticamākais, jums par Tieslietu ministriju un tieslietu sistēmu jau bija izveidojies savs priekšstats. Kā tas ir mainījies, kad visu esat iepazinis, tā sacīt, arī no virtuves puses?

– Pirms stājos šajā amatā, man jau bija priekšstats gan par ministriju, gan tās darbu. Tomēr, protams, iepazīstoties ar situāciju uz vietas, esmu ieguvis jaunas atziņas, to skaitā par jautājumiem, pie kā rūpīgāk jāstrādā un kas būtu jāuzlabo. Kopumā es sacītu, ka, manuprāt, Tieslietu ministrija ir strādājusi labi pirms manis, tā labi strādā šobrīd un tā būs arī nākotnē.

Stājoties šajā amatā, pirmām kārtām iepazinos ar ministrijas telpām un visiem darbiniekiem. Nelielu pārsteigumu man sagādāja fakts, ka starp darbiniekiem sastapu arī daudzus savus studentus. Lai gan tas ir pozitīvi, tomēr nevar noliegt, ka mums ir jādomā arī par kadriem ar lielāku pieredzi un ministrijas iespējām šādus kadrus piesaistīt un paturēt vai izveidot no jaunajiem speciālistiem. Viens no Tieslietu ministrijas kompetences jautājumiem ir likumdošanas bāzes veidošana, līdz ar to ir nepieciešami speciālisti, kuriem šajos jautājumos ir liela pieredze.

 

Daniela Detlava. “Būvprojektēšanas un būvdarbu tiesiskās problēmas”

Būvprojektēšana ir būvniecības ieceres izvēršana no idejas, kas izteikta ar vizuālās uzskates materiāliem, līdz konkrētai šīs ieceres īstenošanai nepieciešamo dokumentu, rasējumu un teksta materiālu kopumu izstrādei.

Būvprojektēšana ir otrs dārgākais būvniecības procesa posms, ja neskaita pašus būvdarbus, jo būvprojekta izstrādes un saskaņošanas nepieciešamība ir noteikta lielākajai daļai būvniecības ieceru kā priekšnoteikums to īstenošanai, un, otrkārt, būvprojektēšanu var veikt tikai tās personas, kurām ir pastāvīgas būvprojektēšanas prakses tiesības (arhitekta prakses sertifikāts).

 

“Jurista Vārda” redakcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!